49

Левски в сърцето на 4. Б: Може да не си синеок, но трябва да си смел! ВИДЕО

Над 500 деца от начален етап в СУ "Черноризец Храбър" декламираха "Обесването на Васил Левски" едновременно с ученици от над 335 училища в цяла България

И днешният човек може да прилича на Левски, без да е задължително синеок, отсъдиха децата от СУ „Черноризец Храбър“. Обаче непременно трябва да е смел и добър, убеден е Виктор Тодоров от 4. Б клас. „И да защитава правдата и държавата, вместо да си седи в робство – отсъди Огнян Пенчев. - Обаче то не е лесно и да си свободен, защото трябва да си отговорен и да спазваш правилата“.

Ех, да имаше Апостола маратонки като неговите – с лепенки, нямаше да му се закачи връзката за оградата и да го хванат заптиетата…

С наученото в часовете по математика Натали Ненкова много лесно и бързо пресметна, че Дяконът е загинал точно 139 години, преди да се роди тя. Обаче не е толкова далече. „Все едно е тук и гледа какво е направил. Днес трябва да е много доволен от нас“, смята третокласничката.

Точно в 12 часа на обяд днес над 500 гласчета на всички деца от 1. до. 4 клас в нейното училище се сляха в строфите от Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“.  Вятърът развя портретите и трикольорите в двора и понесе думите над целия квартал. Така СУ „Черноризец Храбър“ се включи в националната инициатива деца от различни училища в цяла България да отдадат почит към Апостола, като декламират едновременно – всеки в своето училище.

Идеята е на пловдивското СУ „Паисий Хилендарски“, което миналата година увлече с нея 13 училища и образователни институции под тепетата. Тази година е подкрепена от МОН и в нея се включиха повече от 23 000 деца от над 335 учебни заведения в цялата страна. Най-много са пловдивските - 40. Всяко прави видео, което ще бъде качено в общия електронен портал на кампанията www.149-levski.bg и ще бъде достъпно за всички.

Много преди в трети клас Христина Узунова да научи, че Левски е от Карлово, и много преди Виктор да узнае, че е станал дякон Игнатий, още в първи клас цялата паралелка отишла на екскурзия в родния му град и родната му къща. Такъв е подходът ни по всички дисциплини, за да мине знанието през преживяното, казва главният начален учител и класна на 4. Б Марияна Димитрова. И преди да учат планетите,  нейните възпитаници първо отиват в планетариума. После си говорят какво ги е впечатлило най-много. А Левски им е патрон на класа.

Когато ги провокирала с въпроса по какво искат българите  да приличат на него, децата й отговорили: да има повече патриоти и да не напускат България. Оказало се, че почти всяко от децата в класа има близък зад граница.

Учителката на свой ред им дава кураж да са горди и да обичат всичко българско, да се стремят към независимост, но и към единство.

Класната на 3. Д Марина Иванова пък намерила друг път, за да влезе Левски в сърцето на всяко дете – предизвикала ги да го нарисуват. Но не като следват непременно черно-белия портрет, а както те си го представят. Децата издигнаха рисунките си, докато рецитират.

На портрета на Николай Каравелов Левски е с устни, чиито крайчета са обърнати надолу. Понеже е било тежко през робството, обясни момчето. Има го още замислен и сериозен, с връзка и по риза, на фона на националния трикольор. Някои деца избрали да го нарисуват в черно и бяло като в старите снимки. На други им беше тъжно така и добавиха много цвят, разказа учителката.

Опитът я е научил да използва не само часовете по изобразително изкуство за пътека към учебния материал по други предмети, а и всичко, което може да се стори интересно за децата и да ги запали да научат повече. Трябва да им разкажеш история, за да поискат да влязат в нея, вярва учителката. И нейният урок за Апостола започнал много необичайно, с разказ как е бил „измерен“ ръстът му – по снимка, на която до него има изправена пушка, и като се вземе предвид колко дълго е било тогава това оръжие.

Децата узнали още, че има астероид, открит през 2007 г., който от 2009 г. носи името на Левски. И че даже има връх Левски на остров Ливингстън.

Най-много харесало на децата, че е бил учител и никога не наказвал като в училищата по онова време, в чиито класни стаи  от едната страна висели табелки за добрите, а от другата страна – за непокорните ученици.

Големите ученици от СУ „Черноризец Храбър“ също се включиха в кампанията – но всеки произнесе Ботевите строфи в своята класна стая.

Дълго, след като прозвуча и последната, на малките не им се прибираше от двора. Попяха още песни за Левски, поставиха стръкове карамфили пред портрета му.

Преди време той бил нарисуван от пловдивския художник и скулптор Атанас Каравланов. Един от началните учители в школото – Борислав Герговски, го поканил миналата година в своя четвърти клас. Живописецът, който рисува по фасадите на училища и детски градини, поставил платно на статива и по едно пред всяко дете. Той нанасял с четка и боя чертите на Апостола, те го следвали. Накрая дарил своята картина на училището – да вдъхновява и следващите випуски.

Организаторите на кампанията от СУ "Св. Паисий Хилендарски" пък  създадоха събирателен дигитален образ на Васил Левски, използвайки всички запазени негови снимки, и разказаха за заветите му в есета на български и на английски език.

А деца от 4. Б в ОУ "Драган Манчов" облякоха четнически униформи, за да произнесат Ботевото стихотворение.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?