Следвайте ни

Лазерна апаратура мери летателни качества на дронове в Техническия университет

viber icon

Лабораторията за автономни летателни апарати в Техническия университет – филиал Пловдив, пусна в действие новото лазерно оборудване. То служи за визуализация и измерване на въздушни завихряния, които обтичат летателни апарати или други твърди тела. Оборудването се нарича Партикъл имидж вилосиметри /PIV/ и служи за прецизно измерване на въздушни течения чрез снемане на цифрови изображения и тяхното сравняване.

Новата техника се прилага в аеродинамичен канал за изследване на безпилотни летателни апарати. Тя е доставена от датската фирма Tantec - световен лидер в производството на такива лазерни системи.

            При пускането в действие и обучението на българския екип в Пловдив са пристигнали специалисти от Италия, Франция и Румъния. „PIV беше наша мечта. Това е най-сериозното надграждане на нашата лаборатория от нейното създаване досега.  Преди 4 години разбрахме, че ще има специално финансиране за научна техника, свързахме се с фирми, които го доставят и от месец вече работим с новото оборудване”, казва доц. д-р Християн Панайотов, декан на факултет „Машиностроене и уредостроене“ в ТУ.

            Как работи

            Когато включат PIV в аеродинамичния тунел, лампите в лабораторията изгасват. Просветва само зеленият лазер, а двете свръхбързи камери заснемат вихрите, които лъчът на устройството осветява. После цялата информация се събира в компютри.

Лампите светват и студентите и научните работници могат да разберат доколко ефективни са техните дронове. „Досегашните възможности на нашата лаборатория включваха измервания на различни аеродинамични характеристики на летателния апарат. Но не можехме да визуализираме въздушното течение и да го измерим. Не виждахме картината на теченията. В лабораторията ни ще работим за по-съвършена форма не само на целия дрон, предназначен за пренос на хора и товари в градска среда, но и на  подемните витла на дрона“, коментира доц. Панайотов.

            PIV измерва не само завихрянията на самолет, но и на небостъргач, виадукт, ветропарк, соларен парк, автомобил или дори части на автомобил, охлаждане или затопляне на помещения.  Оборудване е мобилно и може да се постави в реални условия на изследвания обект.

            Студентски интерес 

            От началото на новата академична година новото оборудване ще се използва в учебния процес при обучението на младите инженери.  PIV е много по-атрактивно при обучението не само заради визуализацията на процесите, но и заради работата с най-съвременните компютърни методи за анализ. За студентите ще бъде по-интересно чрез лазерите, камерите и компютрите да надникнат във въздушните течения. Това ще ги мотивира много повече да изучават и теоретичните въпроси на една сложна дисциплина като аеродинамиката. „Готови сме да поканим студенти от други специалности и дори от други вузове – например тези, които изучават строителство и архитектура, проектират автомобили и други машини -  да дойдат при нас да тестват своите небостъргачи, виадукти, модели на автомобили и дори части от тях, за да направят изследвания на световно ниво“, каза  доц. Панайонов.  

            Финансирането

            Цената на новата придобивка на пловдивските учени е 350 000 лева.  Финансирането е осигурено по проект  Център за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“. Проектът е на обща стойност 23 569 719, 17 лева, от които 20034261,29 лв. европейско и 3535457,88 лв. национално съфинансиране, осигурени по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие.

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?