Следвайте ни

Лариса Кътова: Вратите на кметството са отворени за всеки

Хората идват със своите проблеми и искат те да бъдат решени веднага, което невинаги е възможно заради ограничения бюджет

viber icon

Лариса Кътова, изпълняващ длъжността кмет на район „Северен“, е завършила специалността „Аграрна икономика“ в Аграрен университет - Пловдив, а след това и  магистратура по бизнесадминистрация в същото учебно заведение. На 39 г. е. След дипломирането е работила в частния сектор. От 2012 г. е зам.-кмет в  „Северен“.  Член на ГЕРБ е, номинирана за кмет на района. Семейна, с две деца, живее в същия район.

 

Г-жо Кътова, какво успя районната администрация да свърши за четирите години от мандата?

 

Направихме много неща. Преасфалтирахме десетки квартални улици, сред които са „Ян Хус“, „Деница“, „Горосвет“, „Богдан“, четири улици в кв. „Захарна фабрика“ - „Тинтява“, „Ястреб“, „Щастие“ и „Синчец“, вътрешното платно на бул. „Марица -север“ 51-53. Със средствата, предоставени на района, изградихме 9  паркинга пред жилищни блокове. За 350 паркоместа гражданите плащат наем по Наредбата, приета с решение на Общинския съвет. Благоустроихме няколко парка  на територията на района  - на бул. „Дунав“ 186 А и „Барикадите“, на ул. „Сърнена гора“ , западно от Големия гигант, и на ул. „Иван Рилски", както и парк, известен като „Моливчета“ до Пешеходния мост.  В тези паркове са оформени нови алеи, изградени са нови детски площадки, има осветление, пейки, кошчета за смет. Всяка година  слагаме поне по 100 нови пейки.  На територията на района направихме осем кучешки площадки. Обновихме седем спортни площадки с нови мрежи, врати, кошове. Сложихме 10 тенис маси в училищата и децата с удоволствие ги използват. През 2018 г. ремонтирахме здравните кабинети във всички училища.

 

Преборихте ли се с гаражите?

 

В района имаше 1251 гаражни клетки, от които са премахнати 300. В момента са 952, като ежедневно получаваме заявления от гражданите, че сами си ги демонтират. На тяхно място предстои изграждане на нови паркинги, места за отдих и озеленяване, както е предвидено в Наредбата. През 2017 г. например разкрихме голям паркинг за 150 коли на бул. "България" 2, 4, 6. Сега планираме да оформим места за паркиране на 55 коли зад Големия гигант. По желание на гражданите до края на тази година възнамеряваме да изградим паркинги на бул. „България“ 134 за 17 автомобила, като две от местата са за инвалиди, и на бул. „Дунав“ 7.

 

Достатъчни ли са средствата, които се отпускат на районите от Община Пловдив?

 

Ако има повече пари, ще има и повече свършена работа, а съответно ще се удовлетвори и по-голямата част от исканията на хората. Всеки, който идва в приемното време в кметството, настоява спешно да се направи ремонт на неговата улица и да се благоустрои пред неговия блок. Финансирането е различно. През 2016 г.  за ремонт и благоустрояване в кварталите имахме 300 000 лева, през 2017 г. - 900 000 лева, през 2018-а - 500 000, през 2019-а - 300 000 лева. Добре ще бъде, ако парите са поне два пъти повече, за да се отговори на нуждите на района. Според мен в бъдеще трябва да се наблегне на ремонт на тротоари.

 

Какви проблеми остават за следващия мандат?

 

Трябва да продължи благоустрояването на жилищните квартали. Да има повече асфалтирани улици, по-хубави тротоари, зеленина, за да стане по-приятно за гражданите. На места, където е възможно, да се разкриват места за паркиране. Проблемът е, че в района няма свободни терени, на които да строим паркинги, но и не бива те да се изграждат за сметка на зелените площи. 

 

На партийното събрание на ГЕРБ в „Северен“ са ви номинирали за кмет на района. Ще участвате ли в предизборната надпревара за кметския пост?

 

Това ще реши Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

 

Има ли сътресение в работата на администрацията след ареста на кмета инж. Ральо Ралев?

 

Не. Всичко е овладяно и проблем няма. Гражданите се обслужват в срок.

 

Изненадана ли сте от ареста на вашия шеф?

 

Не мога да коментирам ареста, защото се води следствие. Както и всички служители, бях изненадана.

 

Предприемачът Здравко Ангелов, който е подал сигнал, че е изнудван за строително разрешение от районния кмет, и досега не е започнал строежа на ул. „Добротич“.  Издадохте ли вече строително разрешение за този имот?

 

Не мога да коментирам нищо по тази преписка.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?