Следвайте ни

Купуват 16 000 лаптопа за ученици и учители

Устройствата ще са ученически клас – със заздравен корпус, тъчскийн и клавиатиура, парите се разпределят пропорционално според броя на децата и преподавателите

viber icon

14 млн. лева от държавния бюджет ще стигнат до училищата през МОН и общините, за да се закупят 16 000 лаптопа за образователната система – 12 000 за ученици и 4000 за учители.

Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев след заседанието на Министерски съвет, на което бе гласуван разходът.

Парите ще се разпределят пропорционално според броя на учениците и преподавателите, след което училищата трябва да организират купуването на техниката – още в следващите седмици, по възможност до края на годината.

Устройствата трябва да обезпечат в по-голяма степен обучение от разстояние в електронна среда, но най-вече ползване на електронни ресурси в училище, обясни Вълчев. И добави, че всяка класна стая трябва да предлага класическото фронтално обучение, но и възможност за електронно, а всеки учител трябва да има лаптоп в клас за работа с електронния дневник.

 В цялата система на образованието в страната в момента има около 700 000 ученици и около 90 000 учители, от които 67 000 са в училищата. Само преди месец проучване на синдикатите показа, че 45% от преподавателите нямат служебен лаптоп.

Купуването на техниката ще става при определени правила. Основното ще е функционалност на устройството. Ще се даде указание да се купуват лаптопи от много производители, а не само от един. Трябва да имат и определени технически характеристики – заздравен корпус, тъчскрийн и клавиатура, дълготрайност на батерията. Има такъв клас устройства, предназначен за ученици, каза Вълчев.

Отделно по програми на ЕС се очаква закупуване на още 80 000 устройства за учебните заведения у нас. Това обаче ще се забави заради нужда от промяна на процедурите, а и те отнемат повече време. Друг проблем е недостигът в световен мащаб заради повишеното търсене на устройства с големи поръчки. В търговската мрежа в един обект могат да се намерят 10 еднакви устройства, но не и стотици или хиляди, поясни министърът.

Той бе категоричен, че още през пролетта при затварянето на училищата не е имало учители, които не преподават заради липса на устройство. За тези, които нямат, е било осигурено още в първите дни. Имало е обаче ученици без техника, както и такива, които имат техника, но не искат да учат. Министърът не подмина и трудностите на семейства с повече от едно дете, които обаче имат само едно устройство.

Очакванията му са до края на учебната година системата на образованието да разполага със 72 000 нови устройства, което да обезпечи учебния процес, включително при нужда от преминаване към обучение в електронна среда от разстояние.

Вълчев бе категоричен, че засега не се предвижда масово превключване към тази форма. Към днешна дата има 162-ма карантинирани ученици и 159 учители. На ден се регистрират по 5 нови случаи на ученици и по 5-6 учители, което е малък процент. Към днешна дата карантинираните в системата са 4,7 на 1000, вчера са били 4 на 1000, а от началото на учебната година се движат около 3 на 1000. В момента 99, 7% от системата учи присъствено. „Надяваме се ситуацията да не се влоши. Целта ни е максимално присъствено обучение до края на учебната година. Най-трудно ще е по време на пика на грипните вируси“, каза Вълчев.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

mitokob765e

mitokob765e

18.10.2020 | 11:25

kolko li ot teh shte "parashutirat" v zalojnite kyshti i magazinite z vtora upotreba?

Отговори
0 0
ОЖИВЛЕНИЕ НА БИТПАЗАРА ЗА ЛАПТОПИ

ОЖИВЛЕНИЕ НА БИТПАЗАРА ЗА ЛАПТОПИ

15.10.2020 | 23:43

ЦЕНИТЕ ЗА ОПОТРЕБЯВАНИ ЛАПТОПИ ЩЕ ПАДНАТ С ТАКАВА НОВА ПАРТИДА === ЕХА! ЮРУШ!

Отговори
1 0
БАЯ  ДАЛАВЕРА ТАЯ СЯКАШ

БАЯ ДАЛАВЕРА ТАЯ СЯКАШ

14.10.2020 | 20:04

1. Първо, голямата "разпродажба" на "специални" яки щайги е съмнителна (едни пари за едни хора!); 2.Второ, голямата разпшродажба от "учениците" към мераклиите за наваксване разноските за вещества също ми е ясна: 3.Трето, но не на последно място е ТОТАЛНАТА ЛИПСА НА МАСОВ УАЙФАЙ ИЗ КВАРТАЛИТЕ, СЕЛАТА, ПАЛАНКИТЕ И ПЛАЖОВЕТЕ = КОЕТО ПРАВИ ЦЕЛИо ТОа СВЕТОВЕН ОПИТ МАЛКО БЕЗПРЕДМЕТЕН, оти побългарен!

Отговори
1 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

14.10.2020 | 15:10

https://www.youtube.com/watch?v=awjoAXjm4rk

Отговори
0 1
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

14.10.2020 | 15:05

НА ЛАПТОПИТЕ НА 2-3 ГОДИНА ИМ СЕ ЧУПЯТ ПАНТИТЕ И ЗАМИНАВАТ В КОФАТА :) ИНТЕРЕСНО, КОЯ БУЛГАРАШКА СВИНЯ, ЩЕ УСВОИ ПАРИЧКИТЕ

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?