Кулинар, готвил за президента и сватбата на княгиня Калина, храни студенти в стол "Байкал"
- 14:05, 17.09.2024
- 14:34, 17.09.2024
- 7374
- 0
Шеф готвач, който е тъкмил гозбите за сватбата на княгиня Калина, готвил е за президента и владиката, от днес се вихри с тенджерите и тиганите в студентски стол „Байкал“. Костадин Велков даде дума да готви за младежите вкусно и здравословно, защото повечето вече внимават какво консумират.
Млади хора са му били клиенти и в ресторантите на „Балкантурист“, после в „Тракийски стан“, „Пълдин“, Ритора и „Камбаната“ . Ще се нагажда спрямо вкусовете и за откриването на столовата днес стъкми хапки със синьо сирене, хайвер и сьомга, пилешки пръчици и шпаги с плодове, а петифурите разкраси с трикольора и ги надписа: ТУ, ПУ.
Утре студентите за първи път ще избират от пълно меню, в което има телешко варено, крем супа, татарско кюфте с гарнитура, пиле „Жулиен“, макарони на фурна. Първо, второ и трето струват общо 4 лева. Могат да се нагостят и граждани – но за 8 лв.
За такава цена може да се сготви добре. Не е необходимо да поднасяш рибай стек, увери Костадин Велков. Ще грилова зеленчуци и ще задушава месца, докато се заситят студентите. Тайната подправка в кухнята му е меракът за готвене.
Легендарният стол „Байкал“ отваря врати, след като близо десетилетие бе затворен. Предложението за реновирането му дошло от Студентския съвет, разказа директорът на пловдивския филилал на Техническия университет доц. Никола Шакев. Той си спомни, че като студент се е хранил в същия стол. Затова знам колко е важна тази придобивка за младежите, подчерта Шакев.
В столовата могат да се хранят едновременно около 100 човека. Локацията на бул. „Цар Борис III Обединител“ в съседство с Ректората на ПУ е най-удобна за студентите на Техническия и Пловидвския университет. Добре дошли са обаче и от други висши училища – всеки студент, който има стикер с код, даващ му право да ползва държавната субсидия от 4 лв. за порциона, уточни доц. Шакев.
Трудно му е да назове каква е сумата на инвестицията, тъй като освен финансови средства от бюджета на висшето училище, отварянето на столовата става възможно с доброволен труд от студентите и рамо от ремонтната група на филиала на ТУ под тепетата.
Академичната година за младежите от филиала на Техническия университет ще стартира на 24 септември, а за ПУ "Паисий Хилендарски" – на 1 октомври. Тепърва ще се види какъв е интересът.
Председателите на студентските съвети в двете висши училища обаче са сигурни още сега, че колегите им ще се възползват от възможността за прясно сготвена храна на добра цена. Имахме столова в базата на бул. „Санкт Петербург“, но малко студенти се хранят там заради неудобната локация, каза Гергана Иванова, която е председател на Студентския съвет във филиала на ТУ-София под тепетата. Често новопостъпващи студенти я питат тъкмо за възможностите за хранене.
Столова в тази зона е много удобен вариат, смята и Виктория Палигорова, председател на Студентския съвет в ПУ „Паисий Хилендарски“. Менюто вече е публикувано в сайта на университета, а първите отзиви са, че има по нещо за всеки вкус.
Заедно с доц. Шакев, лентата днес преряза кметът Костадин Димитров, който също се върна в спомена за студентските години.
Отец Евгени благослови екипа и припомни библейските думи: „Гладен бях и ме нахранихте..“ "Всичко, което излиза от сърцата, е според вярата в доброто. А кой да учи на добро, освен образователната система?!“, попита риторично той. И добави: „Образование е да придобиеш лик. Защото всички ние сме личности, не витиевати духове. И всеки избира дали да се уповава на Бог, по чийто образ и подобие е създаден, или на бесовете“.