Следвайте ни

Кучето Мон продава мартеници благотворително

Четириногата терапевтка влиза в благотворителни акции за болни деца

viber icon

Серия от благотворителни акции с мартеници стартира по детски градини и училища. Приходите от касичките ще мине да събере терапевтичното куче Мон, което помага в лечението на деца в онкоклиниката на УМБАЛ „Св. Георги”. Собственичката на бобтейла Велислава Костадинова инициира кампанията и заедно с четириногата дама ще ги дари лично на един от малките пациенти, които се борят с коварното заболяване.

Това е поредна инициатива на Велислава Костадинова, но за първи път ще обхване всички учебни заведения в града, които пожелаят да се включат. Досега тя организираше съботно-неделни работилнички за мартеници със същата кауза, продаваше ги и в интернет. Миналата пролет я подкрепиха децата от ОУ „Петър Берон”. С базар на мартеници там бяха събрани 3070 лв., а общата дарена сума на болно момиче бе 4007 лв.

Сега децата от школото пак ще участват, а също и връстниците им от СУ „Патриарх Евтимий”. Очаква се потвърждение от детска градина в „Източен” и още учебни заведения. Пак ще има и работилничка в последния уикенд на февруари, а на 16 февруари - и в детски център „Тон Бонбон”. Готови модели могат да се видят и поръчат във Фейсбук профила на инициаторката. Сред тях тази година има и мартеница с черно-бялата Мон и още няколко варианта от „кучешка” серия.

„В последния момент ще решим на кое дете да дарим средствата. Кампанията започва месеци по-рано, а в клиниката има движение на постъпващи и изписвани деца. В навечерието на Баба Марта ще се консултираме с лекарите за здравословното състояние и финансовите възможности на семействата, за да изберем пациента, на когото средствата са най-нужни”, обясни Костадинова.

 „Медиците правят всичко възможно да спасят тези деца, но много е важно болните да усетят, че не са сами в битката си за живот. Подобни жестове вдъхват надежда, помагат детето да не се предаде и да активира собствените си сили”, добави Велислава.

От кампания на кампания Мон пък вече е навършила 5 г. Когато не е в компанията на болни деца, е посветена да възпитава своите. Понеже Мон много обича да слуша стопанката си да чете на глас „Тримата мускетари”, палетата  са получили имена на героите на Дюма.  Атос граф де Лафер си има брат Арамис, Дартанян е младши шампион на породата у нас, а Портос е вече в Америка.  Заедно с кучетата мускетари расте Арагон, а дамата на четириногите „рицари” е Амбър Сент Клер. В момента Мон ги учи да не си разхвърлят играчките из къщи и да не ги разкъсват, разказва стопанката им.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?