Следвайте ни

Кръщаваме планети в Нощта на учените

Сглобяват неврон с подръчни материали на площада

viber icon

Да стане кръстник на планета и нейната звезда - това може да се случи на всеки участник в тазгодишната Европейска нощ на учените. За 100-годишния си юбилей Международният астрономически съюз организира глобална кампания "Дайте име на екзосвят - МАС100". За всяка държава е определена една екзопланетна система. Коя е българската, ще стане ясно на щанд пред Общината на 27 септември от 18 ч.


Тазгодишното издание на специалната нощ стартира още днес, като ректорът на АМТИИ ще обяви началото в 16 ч. в Концертната зала на вуза. Маратонът от събития от инициативата ще се провежда едновременно в около 300 града в Европа и по света, като основната програма е в петък. За Пловдив организацията е обвързана с проект "K-TRIO 3 - Учените в триъгълника на знанието" и се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020”. Включват се и София, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе. Насловът е „Учените в триъгълника на знанието”. Специален акцент под тепетата е Годината на културата и новите технологии, управление и развитие на т. нар. „умни” градове.


Освен да дават названия на космически светове, на щанда пред общината  пловдивчани ще научат за слънчевите затъмнения и експедицията до последното наблюдавано в Чили. Учени от СУ "Св. Климент Охридски" ще направят демонстрация с минерали, скали, фосили, модели на вулкани, земетресения. А малчугани ще програмират и управляват боен робот и ще се забавляват с Лего скорпион след урок от Академия "Роботика".


Д-р Костадин Чомпалов от МУ е подготвил и друга изненада - изработване на неврон с подръчни материали. Той ще разкрие тайните на забравящия мозък с разказа си за болестта на Алцхаймер.

Медицинският университет подрежда изложба с уникални кадри от участието на санитарен балкански полк в Първата световна война. Ще има и концерт "Талантите на МУ", последван от хепънинг с кулинарен базар пред Аудиторния комплекс.

УХТ ще се вихри днес и утре, а сред акцентите в програмата му са дегустация "Забравените вкусове", работилница "Млад учен" и модул "Традиционни напитки от билки - наука и опит". Предвидена е кръгла маса "Наука, бизнес, образование - традиции и бъдеще".


С първото събитие в програмата днес АМТИИ отваря вратите на академията със снимките от фотоконкурса ”Моят град”. В нея са подбрани 20 фотографии, събрали най-много гласове в социалните мрежи.  В Арт кафе ще бъдат представени интервютата с 15 човека за  сборника „Хора на изкуството. Новото поколение“. А в 18 ч. отваря творческа работилница „Красотата на природата и човека през очите на малките художници” в АРТ клас център.


Утре щафетата поема Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ). Ръководителят му доц. д-р Цанко Гечев ще разкаже за своя път като стипендиант по програма „Мария Кюри” и ще представи и новите възможности за стипендии и кариера в ЦРСББ. Думата ще имат и чуждестранните учени там - д-р Рамадос Данускоди от Индия и д-р Суджит Неракъл от  Ирландия.


Националната гимназия по сценични и екранни изкуства се включва в Нощта на учените с проекта „Live Skills” и възможностите за обучение в 3 програми -„Артмениджмът”, „Културно предприемачество” и „Нови дигитални технологии”. В двора ще има изложба с творби на ученици.


Новите технологии и изкуството се срещат в галерия „Анастас“ с дискусия „Дигиталните номади - творческите професии в цифровата ера“.


Дефиле на АМТИИ до Римския стадион ще събере пловдивчани от различните локации - за концерт „Магията на българския фолклор“ с дансинг за публиката.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?