46

Край на тройката с тото: Повече отворени въпроси на матурата по български език и литература

Правилно решение само на въпросите с избираем отговор няма да стига за издържан изпит

По-малко затворени въпроси и повече със свободен отговор ще има на задължителната матура по български език и литература (БЕЛ) през тази година. Така вече няма да е възможно изпитът да се вземе само с налучкване на отговори от частта, в която се избира измежду няколко посочени варианта. 

Има и още една новост - за първи път зрелостниците ще могат да избират между две отделни теми в последната задача – за интерпретативно съчинение и за есе.

Това предвиждат новите изпитни варианти, а изпитът тази година е на 18 май. Целта на промяната е учениците  да покажат функционална грамотност, както и добри умения за създаване на текст, извличане и интерпретиране на информация. Изменията са в контекста на политиката преподаването и изпитването да се ориентират към изграждане на умения, а не  към възпроизвеждане на факти - т. нар. компетентностен подход.

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с 8 по-малко от миналата година. 16 ще са задачите с кратък свободен отговор, които няма да изискват възпроизвеждане на наизустена информация. Други две ще са за създаване на текст в рамките на 4-5 изречения. 

Въпросите ще са разпределени в първите две части на матурата и за решаването им зрелостниците ще имат общо 120 минути. В едната ще трябва да покажат знания по правопис, граматика и пунктуация, както и да извличат информация от един или повече текстове. Другата част ще е с лексикални и литературни задачи.

За още 120 минути в третата част младежите ще трябва да напишат интерпретативно съчинение или есе.

Темата за съчинението ще е по проблем от една или няколко творби. А формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст. 

Проверяващите учители ще следят за прецизното формулиране на теза и за нейното последователно и целенасочено аргументиране. Освен това ще се оценяват интерпретирането и разпознаването на елементите на художествения текст при писането на съчинение, разгръщането на всички аспекти на поставения проблем и отстояването на собствено мнение при есето. Традиционно учениците трябва да покажат, че познават правописните, пунктуационните, граматичните и лексикалните норми. Критериите за оценяване на текста са предварително обсъдени с преподаватели по БЕЛ и дългогодишни оценители.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т. Тоест, дори зрелостникът да отговори правилно на всички задачи с избираем отговор, това няма да му гарантира успешно представяне и диплома. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

Ето по какви критерии ще се оценяват интерпретативното съчинение и есето на последната зад. 41:

 

По кои нови предмети ще има матури в Пловдивско за първи път тази пролет и каква е организацията за завършилите тази и предишни години - очаквайте подробности.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Мая

Мая

28.02.2022 | 17:17

Резултатът ще е същия и при голяма част от българка и българин. Те и преди пандемията учениците не блестяха с някаква грамотност, а сега е още по-зле. Взехме да свикваме с това, което е зле.

Отговори
6 0
Майна

Майна

28.02.2022 | 11:48

Ако питате една ман-галка или ман-гал що е то есе ще ви гледат с кървавите мътни черни очи като теле

Отговори
10 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?