Следвайте ни

Край на хаоса, всички училища затварят за 2 седмици

viber icon

Всички училища, включително и началните, ще минат на онлайн обучение до дни. Около това мнение са се обединили в Националния кризисен щаб след разнобоя от последните дни. Новината потвърди за "Марица" председателят на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов след разговор с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Централното решение ще сложи край на хаоса, в който живеят преподаватели, ученици и родители в последните дни. Първоначалната идея на министъра на образованието бе училищата, които обучават деца от 5. до 12. клас, да работят хибридно – в клас и онлайн. Директорите трябваше за изготвят график, като спазват указанията на Министерството на образованието и науката. Целта бе да се прекрати изцяло онлайн обучението, като потоците от учениците да учат присъствено и дистанционно на ротационен принцип. Отделни училища можеха да преминават и изцяло на електронно обучение при ръст на заразените ученици и педагози.

Това обаче предизвика суматоха и напрежение в гилдията. За онлайн обучение настояват и много от педагозите в начален курс, където децата са най-недисциплинирани в спазването на мерките.

В Пловдив заради две противоположни решения на Областния кризисен щаб децата от 5. до 12. клас бяха върнати в училище за един ден днес, а от утре заниманията отново ще са само онлайн. Хаотичните промени създават огромни проблеми и за родителите.

За да се сложи край на неразборията, в националния щаб обмислят да се затворят всички училища поне за 2 седмици.

Ден по-рано в интервю за БНР министър Вълчев настоя, че е против локдаун в образованието. „Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата бяха нарочени за идеалния виновник, защото втората вълна съвпадна с отварянето на училищата, но това не е доказано“, коментира министърът на образованието. Той настоя, че възможност за нулева учебна година не съществува.

"Най-лесно се затварят училища, най-лесно ще се жертва образованието, но става въпрос и за ценностен избор", каза още министър Вълчев, но цитира изследвания, според които малките деца са по-малък разпространител на вируса.

Заради ескалиращата пандемия и кризата в здравната система обаче училищата в крайна сметка най-вероятно ще бъдат затворени.

„Разбирам мотивите на министър Вълчев, защото образованието е също толкова важно за нацията, колкото и здравето. Но в момента сме във война, здравната система е пред рухване, а страната – пред хуманитарна криза. Виждаме колко хора си отиват всеки ден и действията на принципа „проба-грешка“ вече са изключително опасни“, коментира бившият кмет на Пловдив Славчо Атананов. И посочи, че в Пловдив вече берем горчивите плодове от подобни хаотични действия.

Пред "Марица" Атанасов разказа, че дъщеря му, която е психиатър, от днес дежури в ковид отделение. „Медицинският персонал не стига и това е очевидно, колкото и легла да разкриваме. Някои хора явно не разбират, че става дума за болници, а не за хотели, и най-важни са лекарите и медицинският персонал, а не броят на леглата“, каза още Славчо Атанасов.     

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Краси и Нина Ставреви

Краси и Нина Ставреви

24.11.2020 | 07:17

Поздравления Славчо.Гордея се ,че. с жена ми сме ти приятели. Не се промени от властта и си остана същият какъвто беше преди 40 години когато,като деца станахме приятели.

Отговори
4 1
Стенли

Стенли

23.11.2020 | 17:36

Този винаги е бил пич.Мачкаха го,фалшифицираха му на няколко пъти изборите и въпреки това не се озлоби,а продължи да бачка за града.Евала.

Отговори
8 1
Даскалицата

Даскалицата

23.11.2020 | 17:08

Защо изобщо й позволиха на Измамкина да връща децата в училище. Колко тъ п трябва да си, че да не разбираш до какво води това?!? Правиш града си първи по смъртност. Това си е тежко престъплени, от глупост и некадърност.

Отговори
12 1
Ковиданкиното

Ковиданкиното

23.11.2020 | 17:05

Най-после да й оправят бакиите на тая патица Кикиморкина. Отваряме-затваряме, учим- не учим... Муха без глава. Как пък не можа поне едно адекватно решение да вземе, като шеф на щаба. Добре, че Славчо е говорил с министъра, та да се знае какви глупости прави тая тука.

Отговори
9 1
Пенчев

Пенчев

23.11.2020 | 16:55

Добре, че Славчо милее за града, та да свърши работата на ония некадърници от щаба. Те от пресконференции нямат време за нищо друго.

Отговори
10 1
Милю Милев

Милю Милев

23.11.2020 | 16:55

Данка Измамката загроби Пловдив от алчност и некадърие. Като виждаш, че не ставаш, дай на друг да ръководи тоя щаб, защо допускаш, заради болните ти амбиции да умират хора всеки ден!

Отговори
9 0
Говедаров

Говедаров

23.11.2020 | 16:53

За съжаление, в Пловдив ситуацията беше изпусната от контрол още в началото. Двата щаба и в момента се борят за надмощие, загуби се повече от половин година време в неправене на нищо, няма организация в болниците, няма апаратура, действа се хаотично и основно медийно. Някакъв театър се разиграва, без реални действия. Затова градът постави няколко черни рекорда. Хората, които уж ръководят, са напълно неадекватни на ситуацията и всъщност я влошават, вместо да помагат. Изцяло безполезни са.

Отговори
9 0
Браво

Браво

23.11.2020 | 16:52

Много правилно решение. Защото в Пловдив станахме световна столица на ковид - 19. На първо място по смъртност сме в страната. А България се състезава за първото място в света с Полша и Македония. По днешни данни ние печелим първенството. Без локдаун няма да мине, това е най-разумното действие.

Отговори
10 0
Анчева

Анчева

23.11.2020 | 16:52

Адмирации за г-н Атанасов! Не изоставя Пловдив дори и в най-тежките моменти. А би могъл да се скатае, както останалите депутати се крият. Но той винаги е бил различен, достоен и отговорен човек, лоялен към града и хората.

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?