1553
Следвайте ни

Красив ум: 19 пробваха сили в тест на МЕНСА в Пловдив

viber icon

Събота може и да лежерен ден за някои, но за 19 пловдивчани бе свръхизпитание да влязат в елита на красивите умове – най-горните 2% в тестовете за интелигентност. Карантина заради ковид попречи на двадесетия кандидат да се яви на изпита на МЕНСА в СУ „Св. Патриарх Евтимий“. Всички дойдоха само с личен документ и пълна концентрация – правилата не допускат да се носи дори химикал, за да бъдат честни резултатите.

За 30 минути всеки трябваше да се справи с 45 въпроса, което прави по-малко от минута за една задача. Тестът оценява именно бързия ум. Сложността не е висока и почти всеки би могъл да се справи, ако има например час, обясняват организаторите. Стандартът за истински интелигентните обаче покриват само тези, които смогнат за двойно по-малко време.

Психолог след това наслагва резултатите на всекиго върху профила на възрастта, за да се даде обективна оценката на IQ. Всеки може да се яви на теста само два пъти в живота си. Ако някой не се е справил днес, следващата възможност ще е след поне една година – където и да е по-света. Ако пак не покрие норматива обаче, губи право на повече опити.

Да държат теста на МЕНСА могат навършилите 14 г. Ако са под 18, трябва да ги придружава родител. Повечето кандидати обаче са на възраст 20-30 г., казва  официалният представител на МЕНСА за България Милена Желязкова Арав. На миналото изпитване в Пловдив имало двама непълнолетни, но и човек над 60-те. Тестовете се провеждат в София, Пловдив, Варна. За първи път тази година се добавя и Габрово, където ще бъде на 12 декември. След изпитването на 16 октомври и днес, следващата дата под тепетата е 5 февруари.

Мотивацията на всеки да се яви е различна, казва Милена Арав. Самата тя направила своя опит на 1 юни 2014 – импулсивно и защото обича загадките и игрите. Днес е на 46 г. и казва, че влизането й в групата на свърхинтелигентните не й е давало особени предимства в живота и кариерата. Отбелязала го е в CV-то си, но не парадира с него. Вече шеста година обаче работи с деца и пред тях споделя  постижението си – защото това е начин да ги мотивира да искат повече от себе си и да имат амбиция да докажат знания и умения.

Все още не са готови резултатите дори на явилите се през октомври 20 пловдивчани, заради заболяване на психолога.

 В цяла България около 2100 човека до момента са покрили критерия на МЕНСА. Те обаче трябва да плащат и членски внос, за да поддържат принадлежността си към обществото на най-умните. Активните са около стотина души.

Догодина МЕНСА в България ще чества 30 години. В световен мащаб е международно общество със 75-годишна история на хора с висок коефициент на интелигентност, постигнали резултат в горните два процента на тестове за интелигентност.
У нас организира обмен на идеи между членовете чрез проучвания, лекции, бюлетини, групи по интереси, срещи на локално и на национално ниво.

Снимка: Наташа Манева

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?