Следвайте ни

Красимир Вълчев: 40 000 необхванати деца са записани на училище

viber icon

40 000 деца, които не е било възможно досега да бъдат обхванати от образователната система, са записани в училище в страната след масирани акции на екипи от всички държавни институции. Това съобщи в Пампорово министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на въпрос как да върнем децата в училище.


"Аз децата няма да ги върна. Ще ги върнат координираните усилия на институциите. Учителите, социалните работници, полицаите, общинските служители са армията от хора, на която ние разчитаме. Това, което сме направили и има още доста неща, които трябва да направим е да подкрепим тези хора да създадем добрата организация. Сам учител не може да отиде, особено в най-проблемните части, не може да убеди родителите, в някои случаи е и обект на агресия.


Когато отидат заедно обаче се чувства в по-голяма степен силата на държавата. Взаимодействието на институциите и резултатите от този механизъм показват това - имаме над 40 хиляди новозаписани. Да, една част от тях до 5-6 години, тоест, благодарение на самия минимизъм, може би по-малко. Но дори да говорим за 32-33 хиляди, а не за 40 хиляди това пак е колосален резултат", коментира Вълчев.


Той отбеляза, че записването е само първоначалната стъпка, като ще е много по-трудно осигуряването на ежедневната посещаемост на училище от децата, а още по-трудно ще е да се направи така, че те да усвоят ключови компетентности. "Говоря не само за знания, а за умения и отношения. Всъщност в образованието така идва резултатът - количествените натрупвания водят до качествени изменения. Трябва децата да ходят на училище 12 години, две години преди това още, за да усвоят всички ключови компетентности. Ако едно дете не ходи редовно на училище, много лесно се натрупват дефицити. Още повече ако не е ходило на детска градина, когато е в семейство с небългарски майчин език.


Формулата е ранно обхващане в детска градина, координирана работа на институциите за осигуряване правото му на образование, което е задължение на родителите. Трябва да осигурим задължително правото на образование. Като подкрепа за всяко дете. Тази подкрепа включва и мотивирани и креативни учители", каза Вълчев.
Той съобщи, че МОН стартира два проекта по ОП Наука и образование за интелигентен растеж - за допълнително обучение по български език в детските градини и за допълнително обучение за преодоляване на образователни трудности в училищата по всички предмети. Тези допълнителни часове ще бъдат задължителни, обвързани с отсъствия и спиране на помощи.


Вълчев участва в партньорски форум на Института за интегрирано управление на общините на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” и Областна администрация – Смолян. Той бе лектор пред 150 кметове, общински експерти, представители на висшето и средното образование и на бизнеса от Смолянския регион и страната.

Пред медиите министърът съобщи, че Министерството на образованието е изпратило вчера сутринта писмо до Европейската комисия с настояване да се премахване въпрос в анкета, в който български ученици над 9 години трябва да отбележат пола си.


Анкетата е част от платформата на Еврокомисията за дигитализация на образованието SELFIE, която се разпространява в 28 страни-членки на Евросъюза и предлага за отговор на въпроса за пола 4 варианта - "момче“, "момиче“, "друго“ и "предпочитам да не казвам“. Над 900 български училища до момента са попълнили анкетата. Вълчев отбеляза, че никое от тези училища не е подало сигнал, че някой е възмутен от въпроса. Сигналът бил от един родител до медиите.


"Предвид Конституцията и обществената реакция предприехме единственото възможно действие, надявам се да имаме положителен отговор да отпадне целия въпрос. Отчитам и споделям това, което имаме като реакция, пак ви казвам, въпреки че над 900 училища са попълвали анкетата, нямахме никакъв сигнал до онзи ден, инструмента е много полезен за степента на дигитална готовност на училищата нито ние, нито ЕК искаме да го компроментрираме. Проповядването на джендър идеологии ни карат да бъдем по-съмнителни. И съм убеден в това, което казва ЕК, че не е целта да се проповядват идеологии с третия пол, по-скоро да бъдат коректни с всички страни", каза министърът.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?