Следвайте ни

Красимир Вълчев: Оценките от матурите са по-високи от миналата година

viber icon

Мерките за дистанция са единственото различно нещо при провеждане на националното външно оценяване. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ по повод явяването на матурите утре. Става въпрос за изпитите за вход в гимназия след VII клас - те са на 15 юни (по български език и литература) и е задължително носенето на маски.

Близо 60 000 седмокласници ще се явяват на изпити.

На 17 юни ще бъдат изнесени по-подробни данни за резултатите от матурите.

"Резултатите от матурите са малко по-високи от предишната година, което вероятно е свързано с трудността на изпита. Значително по-високи са по английски, малко по-високи са по български език и литература. Това показва, че обучението в електронна среда не е повишило средните резултати от матурата. Тепърва ще анализираме различията", обяви образователният министър в тв студиото.

Като цяло обучението в електронна среда се проведе добре. Системата направи значителен скок, изтъкна Вълчев. Като принос за това имат както учениците, така и родителите, които са съдействали в процеса на учене.

Анализите показват, че 73-73% от учениците са учили синхронно. Около 2/3 от учениците са били по-мотивирани. 1-2% въобще не се били обхванати.

"Системата се справи добре, учениците учиха не по-малко. Ще имаме 600 иновативни училища", каза още Вълчев.

Присъственото образование, обаче е най-доброто, смята министърът. 

Няма шанс новата учебна година да започне на 1 септември, каза образователният министър Красимир Вълчев. "Заложили сме дата 15 септември за начало".

Тази година няма да има намалени средства за училищното образование, допълни министърът. Продължава и строежът на детски градини.                                                                                                           

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Кой?

Кой?

14.06.2020 | 12:17

Кой ли вярва? По-високи резултати?

Отговори
1 0
Ковидчо:

Ковидчо:

14.06.2020 | 11:37

То бивАло и да не са, след като им отпаднаха половината автори - до един от онези, изискващи повечко гънчици по органа в онази специална кухина, която от година на година им става все по-куха! А и директивата за "високи" резултати трябва да бъде изпълнена, иначе плануваният успех на онлайн обучението не би бил това, което е... като совите от един култов филм.

Отговори
2 0
мхм

мхм

14.06.2020 | 11:29

Като човек, занимаващ се активно с образование и частна преподавателска дейност, спокойно мога да нарека лицето от снимката К.АЛЪФ!!!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?