Следвайте ни

Коронавирусът отказва от следване в чужбина

По-оживена кампания в нашите вузове прогнозираха на старта на кандидатстудентска борса в Пловдив

viber icon

Заплахата от разпространяване на  коронавируса вероятно ще откаже част от кандидат-студентите да постъпят в чужди вузове, а за нашите висши училища ще предстои една съвсем различна кампания, прогнозира проф. Анна Аладжаджиян на старта на Кандидатстудентска борса във филиала на Техническия университет в Пловдив. В тазгодишното издание на инициативата с четвърт век традиция се включват 19 висши училища и образователни институции.

Брекзит ще сложи усвоя отпечатък – каквото и да обещават консултантите за образование в чужбина, цената за следване в Англия вече няма да е същата. Има много конкурентни програми в Нидерландия, Германия, Австрия и ще стават все повече, но се забелязва и обратна тенденция – на връщане на интереса към нашите университети, които работят по западен модел, добави проф. Аладжаджиян.

 

 

Тя призна, че тукашните висши училища все още не са толкова смели като чуждите, който подготвят програми за авангардни професии като носталгист и дигитален терапевт. „Ние сме в период на бързи промени и е трудно да се прогнозира. Но в следващите 5 г. все още няма да имаме свръхнови професии. В България работодателите имат трудности да попълнят позициите си дори за хора с базови специалности. Нужно е време, за да се промени нагласата и на компаниите, и на младите хора – за да навлязат и у нас наистина професиите на бъдещето”, обясни проф. Аладжаджиян.

Тя предрече оживление в нашите висши училища в малко по-дългосрочен план не само заради променените условия зад граница. „Много хора бяха вече навън. Не всички са във възторг. Има хора с големи възможности, които не се връщат. Но тези със средни и малки се прибират у нас, инвестират в имоти и отново се установяват в родината. За тях не съм сигурна дали биха избрали чужбина за децата си”, каза проф. Аладжаджиян.

 

 

Според нея Брекзит няма да предизвика отлив на британски студенти от България, макар че те ще са при съвсем нови условия за следване и пребиваване у нас – като граждани на трета страна. Причината е, че тук стандартът на живот остава нисък за тях, а идват и основно заради практическото обучение, каквото няма в следването на медицина на Острова. Така получават добра подготовка на ниска цена”, обобщи проф. Аладжаджиян.

Каквото и да изберат бъдещите първокурсници, могат да се възползват от  „Еразъм+”. Имаме вече случаи на студенти, които следват тук, но чрез програмата са били по два семестъра в Австрия, Германия, Чехия, посочи проф. Аладжаджиян.

Кандидатстудентската борса днес продължава до 17 ч. Утре щандовете ще са в ТУ-Пловдив от 9 до 13 ч.

снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?