46

Конкурси за директори на 38 училища в Пловдивска област

По новите правила избират кой да поеме щафетата от пенсионирани школски шефове и временно изпълняващи длъжността

Конкурси за директори ще се проведат в 38 общински и държавни училища от Пловдивска област.

От миналата седмица усилено вървят процедури за пенсиониране на школски шефове под тепетата. В голяма част от учебните заведения  в града и региона смяната  на ръководствата е именно по тази причина - излизане в пенсия на титулярите. Конкурсите ще търсят нови кадри на мястото на дългогодишни директори  като Елена Александрова на СУ “Никола Вапцаров”, Иван Пенев на НУ “Христо Ботев”, Красимир Ангелов на ОУ “Алеко Константинов”, Сийка Зрънчева на ОУ “Васил Петлешков”, инж. Мариана Спасова на ПГ по архитектура, строителство и геодезия "Арх. Камен Петков", на инж. Кирил Саксанов на ПГ по машиностроене, инж. Катя Адърска на ПГ “Ген. Владимир Заимов”, Анета Вълева на ОУ "Княз Александър I".

С нови директори ще бъдат и учебните заведения, в които има временно изпълняващ длъжността - например Националната търговска гимназия, СУ "Найден Геров", ПГТСТ "Гоце Делчев".

Подаването на документи започва от утре и продължава до 8 август в Регионално управление на образованието – Пловдив, или на електронна поща: [email protected]

Изискването към кандидатите е да притежават диплома за висше образование (степен магистър) по професионално направление от класификатора, както и документ, удостоверяващ необходимия педагогически стаж - поне 5 г.

Сред другите изисквания са да не страдат от заболявания и отклонения, които застрашават живота и здравето на децата и учениците, да нямат наложено дисциплинарно наказание „уволнение“ и да не са осъждани.

Новият момент в сравнение с конкурсите от последните години е, че кандидат-директорите трябва да представят концепция за стратегическо управление на институцията за период от 3 години. Тя трябва да е до 10 стандартни печатни страници, поставена в запечатан непрозрачен плик, освен в случаите когато заявлението и концепцията се подават по електронен път.

Само преди дни - на 1 юли, в "Държавен вестник" бе публикувана новата наредба, по която ще се провеждат директорските конкурси.  Те ще са в две етапа – писмен изпит, който включва решаване на тест и казуси, и защита на концепция за стратегическо управление на институцията.

Правилата влизат в ход след обществено обсъждане, което обаче не изчисти част от притесненията в гилдията. Едно от тях е как ще стигне времето  от 90 минути за решаване на 40 въпроса и допълнителни казуси, по които предложеното от кандидата решение трябва да се разпише подробно с пълния обем от нормативни актове, които касае.

Ето училищата, за които ще се провеждат конкурси в Пловдивска област:

ОУ „Проф. Асен Златаров“ – село Боянци

ОУ „Петко Каравелов“ – Асеновград

ОУ „Отец Паисий“ – Асеновград

ОУ „Панайот Волов“ – Асеновград

СУ „Княз Борис I“ – Асеновград

ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – село Стрелци, община Брезово

ОУ „Отец Паисий“ – село Песнопой, община Калояново

ПГ по селско стопанство – Куклен

СУ „Христо Ботев“ – Лъки

ОУ „Дядо Иван Арабаджията“ – село Царацово, община Марица

ОУ „Петър Бонев“ – Перущица

ПГ по лозарство и винарство – Перущица

СУ „Никола Вапцаров“ – Пловдив

СУ „Найден Геров“ – Пловдив

СУ „Симон Боливар“ – Пловдив

СУ „Братя Миладинови“ – Пловдив

Национална търговска гимназия – Пловдив

ОУ „Княз Александър I“ – Пловдив

НУ „Христо Ботев“ – Пловдив

ОУ „Алеко Константинов“ – Пловдив

ОУ „Васил Петлешков“ – Пловдив

ОУ „Яне Сандански“ – Пловдив

ПГ по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“ – Пловдив

ПГ по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“ – Пловдив

ПГ по машиностроене – Пловдив

ПГ по електроника и електротехника – Пловдив

ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – село Дълбок извор, община Първомай

ОУ „Отец Паисий“ – село Искра, община Първомай

ОУ „Д-р Петър Берон“ – село Чалъкови, община Раковски

ОУ „Христо Ботев“, село Крумово, община „Родопи“

ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, село Кадиево, община „Родопи“

ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, село Първенец, община „Родопи“

ОУ – село Богданица, община Садово

ОУ „Христо Ботев“, село Поповица, община Садово

ОУ „Христо Смирненски“ – Стамболийски

ПГ „Ген. Владимир Заимов“ – Сопот

СУ „Иван Вазов“ – Сопот

ОУ „Васил Левски“ – Хисар

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Кой, бе кой, кой...

Кой, бе кой, кой...

10.07.2022 | 18:26

Кой Димитър Иванов от Ресурсния център ли? Нямаше ли нещо мътно около него с едно детенце от детска градинка? И такива хора ще .... БЕЗ ДУМИ!

Отговори
1 0
Чудомир

Чудомир

08.07.2022 | 16:44

Директорите вече са назначени!!!Гледаме този филм вече 14 години...Лошото е ,че и учителите се назначават с обаждане по телефона от депутати и разни величия...без значение какво могат и знаят.Точно тук е големият провал на образованието.Ако директора не изпълни телефонната заповед си отива...Променяли нещо....още е директор човек без висше образование, работил като портиер и нелегално продавал лепила/ Симон Тютелян/ ...Идея нямате на какво подлага доказани учители , хигиениски, медицински сестри.../справка Арменско училище в Пловдив- без арменски деца след спускането му /... Жалко за децата на България.А такива като него , с лопата да ги ринеш...Говори се за забрана на политическата дейност и членство в партии на кандидатите за директори....Само се говори

Отговори
6 0
Йоцо гледа

Йоцо гледа

08.07.2022 | 10:50

Трагедията е пълна! Сега ще дойдат едни парашутисти, едни безмозъчни и безгръбначни същества, като директорите на Математическата гимназия и Училището за глухи да речем.....след тяхното насаждане, те изгониха най-добрите кадри, за да не им се пречи на простотията! Онази лелка в Математическата хем е проста, хем е дебела, хем се е взела мнооого на сериозно, не че онази в глухото училище е по-стока!!! Само пари и слава са им в главите!!!

Отговори
6 1
МЕЧО

МЕЧО

08.07.2022 | 12:15

ПРОСТИ И ДЕБЕЛИ И С ШКЕМБЕТА

Отговори
2 1
Дискриминчо

Дискриминчо

08.07.2022 | 18:37

Алооо, придворните дамички на ресурсния център и селянката му турена за управляваща - да си одиде на село и да копате или прав ви път в сектите да ставата върховни жрици и да пеете на слънцето, че народната любов ще ви застигне и само с изповед, разкаяние и молитва няма да мине.

Отговори
2 2
Моника

Моника

08.07.2022 | 10:20

Един път директор цял живот директор.Има директорки, които не трябва да са и учителки дори.Пълно падение-във всяко отношение

Отговори
10 0
Цецо

Цецо

08.07.2022 | 09:29

Стига вече гербаджийски некадърници , стига, вредят на хиляди деца!

Отговори
5 2
696969

696969

07.07.2022 | 21:37

То пък едни кадри на Стоилова! ТЦ.тц.тц!

Отговори
4 0
Защотко

Защотко

07.07.2022 | 20:59

Хайде на хорото тропа-троп, хопа-хоп и дрън-дрън! Но-о-о-о-о няма безплатен обяд - ценоразписът е ясен. Пък се самозалъгвайте, че са ви направили директори.

Отговори
5 0
Инж

Инж

07.07.2022 | 20:10

Инж. Мариана Спасова Ха-ха-ха

Отговори
4 0
Запознат

Запознат

07.07.2022 | 19:48

Както са известни избранниците на Баба Пакова за бъдещи експерти в РУО - Пловдив /използвам момента да честитя на кадъра на К. Стоилова - Димитър от РЦПППО - Пловдив мястото на експерт по приобщаващо образование/, така са известни и бъдещите директори на 38 училища. Нищо изненадващо, нищо ново! Мачовете са свирени!!!

Отговори
11 0
Политикан

Политикан

07.07.2022 | 22:07

Ми утре като се сгромоляса новото-старо правителство как ще ги раздават директорските столове? Амчи трябва май да се редят отново. И който дал дал, който изгорял изгорял и рулетката отново се завърта - имал си пари платил си казвал Бай Ганя!

Отговори
10 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?