1553

Колеги бранят учител, обвинен в блудство

Дисциплинарно уволнение на учителя по физическо възпитание и треньор на отбора по хокей на трева разбуни духовете в пловдивското ОУ  „Д-р Петър Берон“. Преподаватели излизат утре на мирен протест в защита на Любомир Ушеров и искат връщането му на работа. Той е обвинен от родители в неуместно поведение към момичета. В Районна прокуратура е образувано досъдебно производство. Учителят е привлечен като обвиняем по чл. 149, ал. 1 от Наказателния кодекс, който касае евентуално извършване на блудство с дете под 14-годишна възраст. Делото е в активна фаза, съобщиха за „Марица“ източници от прокуратурата.

„Имаше жалби от родители на ученички в края на март не само на едно дете - обясни директорът на учебното заведение Стефан Кичуков. - Извършихме наша проверка. Учителят не съдейства. Имаше възможност да заяви своята позиция. Спазени са всички процедури по уволнението.“

Ръководството на учебното заведение сезирало прокуратурата, сигнал е подал и родител. „Трябваше да предприемем действия. Разговарях с председателите на синдикатите, в непрекъснат диалог съм с учителите. Разбирам мнението на част от колегите, имат право да го изразят. Но има решения, които трябва да се взимат принципно, когато се налага, макар да са неприятни“, каза още директорът. И отказа да коментира подробности за сигнала с мотив, че съдържа чувствителна информация и касае непълнолетни.

Учители, които излизат на протест утре в защита на Ушеров, твърдят, че той е бил набеден с устна жалба от родител, който отишъл при директора. Таткото бил помолен да я входира писмено, след което е била повикана полиция. Учителят е бил задържан за 72 часа. Негови колеги отишли за подкрепа в съдебната зала при гледането на мярката за неотклонение. Съдът се произнесъл да бъде освободен и се върнал на работа.

Месец по-късно бил повикан на изслушване в съда. Учителите твърдят, че поводът е било писмо от майка, която се опасявала жалбата срещу Ушеров да не се отрази на оценките на децата. На това основание поискала отстраняването му от работа до изясняване на случая. Районният съд постановил да бъде отстранен, но след обжалване Окръжният се произнесъл в полза на Ушеров. Така на 22 май той пак се върнал на работа. На следващия ден обаче директорът му връчил заповед за дисциплинарно уволнение.

"Не съм имал контакти с детето, чиито родители ме обвиняват", категоричен бе пред „Марица“ Любомир Ушеров. По думите му, до конфликтната ситуация се стигнало, след като топка се заклещила между мрежа и прозорец. Учителят не могъл да я стигне. Не успяло и момчето, което повикал. Опитали със стик за хокей, пак не се получило. Тогава Ушеров вдигнал седмокласничка, за да освободи топката. "Не съм й посягал, имаше трима-четирима свидетели, които потвърдиха", твърди учителят.

Той вече оспорва уволнението в съда. Твърди, че не са му искани писмени обяснения. Бил повикан на изслушване пред Етичната комисия в училището и по съвет на адвоката си подписал протокола с възражение.

Запитан как си обяснява сигнала срещу него и уволнението, ако не е допуснал неуместно поведение, Ушеров отвърна, че според него атаката е за работното място. На преподавателя му предстоят 2 години до пенсиониране. От 10 години е учител в ОУ „Д-р  Петър Берон“, а от 12 тренира отбора по хокей на трева. „С бащата, който е подал жалбата, се познавам лично. И двете му дъщери тренираха при мен. Не сме имали друго общуване, освен хокея.

 С нищо не преча. Всичко съм правил за училището. Всички постижения са били за него. Децата са шампиони за всички възрастови групи. Пътувал съм на спортни лагери с момичета, дори по-големи, родителите винаги са ми имали доверие - допълни Ушеров. - Дал съм пълномощно на адвоката ми да движи всичко. Разбиха ми нервите. За два месеца ме съсипаха. Надявам се всичко да се изясни и името ми да бъде изчистено.“

Учителите повдигат въпроса и как, ако е имало сигнали срещу Ушеров още през 2023 г., той е бил награден от директора като Учител на годината.

Оцени новината

Оцени новината
3.8/5 от 10 оценки
3.8/5 от 10 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?