3906

Коледен фестивал в Стария град: Златна звезда за елхата на Златю Бояджиев

Дървени елхички и човечета бяха съживени днес от  цветове, детски ръце и фантазия. Шестгодишният Ефе окачи бисквитено човече на елхата в къщата на д-р Стоян Чомаков в Стария град. 8-годишната Ханде добави дървена звезда, оцветена в златно. Баща им Джамал Кючуков доведе двете деца на работилницата за коледна украса в постоянната експозиция на Златю Бояджиев. Били на нея и миналата година - така прекарват време заедно и се забавляват.

Уж имаше заготовки за коледни висулки, а дръвчето грейна с всевъзможни украшения.

"Точно това беше идеята – да си ги измислят сами.

Чрез нещо забавно и чрез своето творчество да се докоснат и до творчеството на Златю Бояджиев,

сподели уредничката Валя Ангелова.  Чрез подобни дейности се опитва да увлече децата на Пловдив да се запознаят до културното наследство на града.

В  музея на Златю попадат в непознат за тях свят. Освен, че по стените висят платна с колоритни селски сюжети, обикновено са пленени от цветовете, разказва Валя Ангелова. Миналия ден ученици от 10. и 11. клас дошли на посещение и още в първата зала загледали смаяно. Още по-изненадана била учителката им: „Не мога да ги позная!“.

Днес по-малките имаха възможност да рисуват върху дървени фигури, да им окачат канапче и лично да ги поставят на елхата, а после да позират в специална рамка за снимка за спомен.

Даниела Иванова доведе синовете си Станимир и Валентин, на 7 и 10 години. Всяка година следи програмата на фестивала „Светлина и надежда“ в Стария град в навечерието на коледните празници. Миналата зима ходили на работилница за стъклени играчки в Балабановата къща. Видели как майстор ги издухва от стъкло, а после имали възможност да ги нарисуват. Интересно е за децата, развиват умения, естетика, общуват помежду си и се потапят в коледния дух, каза майката.

По този начин успяваме да избягаме за няколко часа от технологиите, добави Сийка Чавдарова, докато нейната първокласничка Боряна майстори коледна украса. Всеки уикенд двете са на куклен театър или други инициативи за деца в града. Лесно се намират в интернет.

Коледният фестивал продължава утре от 10.30 ч. в Балабановата  къща с работилница за коледни картички.  На 12 декември в къща „Недкович“ ще бъде показана изложба  на старинни и съвременни коледни картички. В Данчовата къща на 14 декември свои проекти ще покажат студенти по „Графичен дизайн и фотография“ от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. А на 15 декември в къща „Хиндлиян“ се открива  изложба „Зимен Старинен“ с творби на ученици от ОУ „Екзарх Антим I“.

Следващата събота децата могат да се включат в детска работилница за коледни картички „Светлинки“ в къщата на Верен Стамболян, а в неделя в Балабановата къща да послушат коледната продукция на ученици по пиано с ръководител Ирина Петкова.

На 18 декември в къща „Клианти“ ще бъде представена фотоизложба „Деца, къщи, детайли“ на талантите от школа по фотография от ЦПЛР ОДК – Пловдив с ръководител Изабел Хугасян. На 20 декември в къща “Стамболян“ с постоянната експозиция на Димитър Киров ще има коледна изложба  на студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.

Откриването  на традиционната коледна изложба на ученици от специалност „Иконопис“ към НХГ „Цанко Лавренов“ пък е на 21 декември в Малката базилика. На финала на  28 декември в  къщата на Верен Стамболян ще има Приказен ден с четене на приказки от фолклора на местните общности.

Всички събития са с вход свободен, уточняват организаторите от ОИ „Старинен Пловдив“.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?