Следвайте ни

Когато институциите не намират решение: Родители събират пари за двора на Музикалното

Второкласник падна на надигнатите от корените на чинар павета и счупи крак, няма пари да се пренареди настилката

viber icon

Родители на деца от НУМТИ „Добрин Петков“ се принудиха сами да събират пари за пренареждане на паветата в двора, след като второкласник се спъна и счупи крак, а 4 месеца по-късно сигналите до различни институции не дават резултат и няма решение на проблема. В същото време неравностите  продължават да създават риск от падане на още деца – инциденти, каквито вече много пъти е имало в двора на школото.

Проблема там създава огромен чинар, който осигурява благодатна сянка в двора лете, но корените му са надигнали настилката и са се образували неравности. Точно в повдигнато паве се спънал на 23 октомври синът на Полина Алатинова, паднал и счупил крак, а после се възстановявал 2 месеца.

Десет дни след злополуката майката пратила сигнали до Регионалното управление на образованието, Музикалното училище и Министерството на културата, на чието подчинение е то.  Отговорът от РУО е, че наблюдават случая, но за школото отговаря друго министерство, а не МОН. От МК до момента няма ответ.

Директорката ни обясни, че паветата и чинарът са защитен ансамбъл, разказва Полина Алатинова. По тази причина не може да бъде премахнато нито дървото, нито да се положи нова настилка. Единствен вариант е пренареждането й, което обаче струва около 30 лв. на квадратен метър. Целият двор е около 2 дка, а паветата – около декар. Сума от порядъка на 30 бона не е по силите на делегирания бюджет на школото.

След като не намерила изход, Алатинова писала и до националния омбудсман, както и до кмета Здравко Димитров. Отговорът от градоначалника е, че няма правомощия да се разпорежда в държавна собственост, каквато е училището. Преди дни пристигнало писмо от омбудсмана Диана Ковачева. Той съдържа уверение, че след приключването на ремонта на четвъртия етаж и на покрива на НУМТИ Министерството на културата може да отпусне 5000 лв. и за двора.

След като около 60 родители сложили параф в подписка с настояване да се реши проблемът, директорката Нели Попова-Коева ги поканила на среща. Всъщност недоволните са повече, но успяхме да съберем подписите само от начален курс, тъй като те са присъствено, уточни Полина Алатинова. На срещата от ръководството обяснили, че делегираният бюджет е около 10 000 лева и вместо в оборудване в класните стаи и вътре в сградата, тези пари ще се вложат в двора. Това обаче е по-малко от една трета от нужната сума.

След като майката гостувала и в „Шоуто на Слави“, оттам направили дарение от 5000 лева. Дори и Министерството на културата действително да даде още 5000, пак не се събират нужните средства, а едва 20 000, прави сметка Алатинова.

Затова след лутането в омагьосания кръг на институциите активните родители сами се заели да търсят дарители. Фирма вече е обещала пясък и трошен камък – материали, които ще са нужни в процеса на пренареждане, ако се стигне до това. Друга е готова да се ангажира с последващо озеленяване.

Алатинова водила на място и експерти от отдел „Екология“, които са категорични да не се режат корените на дървото. Това може да предизвика изсъхване, което освен, че ще го убие, може да създаде и допълнителна опасност от падащи клони.

Нашите деца един ден ще завършат, но проблемът трябва да се реши и за следващите, категорична е Алатинова. И се заканва, че след като се изчерпят всички възможности, е готова дори да сезира Страсбург за бездействие на държавата.

Директорката иска отсрочка

Дори и да се съберат парите и да е възможно пренареждане на паветата, да се изчака с няколко месеца, настоява директорката на НУМТИ „Добрин Петков“ Нели Попова-Коева. Причината е, че в момента училището кандидатства за ремонт на покрива. До момента е бил алпийски. Намерението на школото е заедно с поправката да бъде и преустроен – в мансарден. Това ще оформи нови учебни зали под него и на практика цял нов четвърти етаж, което ще позволи разширяване на училището и по-голям прием, включително да възстанови подготвителните групи, от които поради ограничената база се е отказало в последните 2 г.  Средствата от порядъка на над 900 000 лв. може да дойдат по програмата за капиталови разходи на Министерството на културата, откъдето дали знак да се изчака до края на март. Ако тръгне тази програма, дори и родителите да съберат недостигащите средства, ще е по-разумно да се изкача приключването й – в противен случай тежки машини в двора могат пак да съсипят настилката. Тя не е поправяна, откакто училището ползва сградата – около 20 г.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пловдивчанин

Пловдивчанин

26.02.2021 | 17:16

Като гледам на снимките как са го "офъкали" чинарА, няма да изкара още много.... А сигурно е на над сто години... Стар почин.... Има дърво - има проблем, няма дърво - няма проблем! :(

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?