Следвайте ни

Когато бяха ученици: Зико харесвал географията и литературата, Славчо - историята

Първият учебен ден остава в спомените за цял живот. Това е мигът, когато се прощаваш с безгрижието на детството и за пръв път осъзнаваш отговорността, която трябва да поемеш сам. Много от известните българи обичат да се връщат в спомените си към този ден на 15 септември. Успешните пловдивчани също имат забавни истории, които разказват с удоволствие и малко тъга.

С вълнение ще чуе първия  звънец на новата учебна година областният  управител Здравко Димитров. „На учениците - успех и да слушат родителите и учителите, а на педагозите - повече търпение", сърдечно  пожелава губернаторът.

За себе си разказва, че в училище не е бил вундеркинд, но любознателно и будно дете. С благодарност си спомня за учителите от кварталното „Васил Петлешков”, където е тръгнал в първия клас, от СОУ „Св. св. Кирил и Методий" и Спортното „Васил Левски", където е завършил средното си образование като един от перспективните баскетболисти. 

„Като всяко дете с трепет очаквах първия си учебен ден. Бързо свикнах, защото вече имах богат опит зад гърба си - седмични ясли и детска градина", със смях разказва Зико. Най-много му се удавали география, ботаника, зоология, български и литература. По-малко - математика и физика. Признава, че бил буйно дете, въпреки че никога не се е случвало да му намалят поведението. Веднъж в Спортното занесъл в час будилник. Навил го да звъни 15 минути по-рано и всички  негови съученици хукнали навън пред погледа на изумения учител. Отървал се с мъмрене от зам.-директора, който едва се сдържал да не прихне.

„Добре съчетавахме спорта и училището. Всички мои съученици успяха да се реализират не само в спорта, но и в други области", твърди Здравко Димитров. Освен че е носител на купи на България, той има и четири висши - по специалностите "Спортна педагогика", "Социална психология", "Публична администрация" и "Финансов мениджмънт". Възпитавал в този дух и двете си дъщери - да ценят образованието. Малката отличничка Рая тръгва в понеделник в пети клас в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий".  

Здравко Димитров е убеден, че спортът е като казармата - там не може да има фалш. Веднага проличава кой колко струва. По характер общителен и непосредствен в отношенията си с хората, Зико с гордост казва, че с  момчетата от отбора и паралелката и досега са като братя. 

Депутатът от „Обединени патриоти" и бивш кмет на Пловдив Славчо Атанасов от малък е запленен по история. Споделя, че това е голямата му слабост и хоби за цял живот. Вкъщи има стотици томове историческа литература, които е препрочитал неведнъж. „Мечтаех от малък да завърша археология. Дядо ме запали да обикна история. Всяка вечер отивах при него и той ми разказваше за различни интересни събития", описва детството си депутатът. Той има две дипломи - завършил Висше военно училище, а след това и право.

Преди това е учил в СОУ „Патриарх Евтимий", тогава „Лиляна Димитрова".  Толкова много знания е придобил по история, че веднъж в пети клас така се е захласнал, че започнал да суфлира на учителя, който преподавал в час. „Излез на дъската и преподавай вместо мен", рекъл му преподавателят. Славчо не се е стреснал и цял час разказвал на съучениците си за гръцко-персийските войни, цитирайки имена, дати и събития.

С тъга си спомня за вече покойната директорка на НБ „Иван Вазов” проф. Радка Колева. „Тя ме беше осиновила в библиотеката, където буквално поглъщах цели томове. Даваше ми много ценни книги, а и беше много ерудирана и начетена", спомня си бившият кмет, чиято дъщеря Силвия е завършила медицина и сега работи като психиатър.  

Славчо Атанасов със задоволство отбелязва, че напоследък правителството обръща все повече внимание на образованието. „Бъдещето е на знаещите и образовани хора - убеден е бившият кмет и допълва. - Първият учебен ден е най-вълнуващият, защото се навлиза в необятната вселена на знанията."

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?