49

Книгата - най-добрият начин да насърчите развитието на вашето дете

Всеки родител се стреми да открие най-добрите начини, с които да насърчи развитието на своето дете. Безспорно книгите имат една от основните роли в това развитие. Подбрани правилно, те осигуряват нужните за възрастта знания, стимулират самостоятелното мислене, детското въображение и активност.

„Имат ли нужда бебетата от книги?” „А коя е най-подходящата книга за вече порасналото дете?” са въпроси,  които със сигурност си задавате. Няма еднозначен отговор, но е важно като родители да осъзнаете, че потенциалните възможности на вашите деца са по-големи, отколкото предполагате. Вниманието и любовта ви, с които обгрижвате вашето малко дете ще го направят  спокойно, сигурно и независимо, а игрите и забавленията ще му помогнат  да натрупа знания още от раждането…  Ще се уверите, че книжките  дори в този ранен период са добър приятел, както за вас, така и за вашето малко съкровище.  Те са повод да прекарате незабравими мигове заедно в „четене” и игри, които създават нишките на доверие, любов и приятелство помежду ви.

Децата никога не са твърде малки, за да открият радостта, която носят книгите. Още от първите си дни най-малките започват да откриват света. С всичките си сетива. С любопитните си очи и с мъничките си ръце. Със слушане, опипване и разглеждане. Всеки мъничък напредък е голяма стъпка в живота. Меки и безопасни, от безвредни материали, те развиват всички сетива.

Много родители смятат, че детето им трябва да стане по-голямо, за да може да разбира какво му се чете. Важното е да му четете! То вижда изображенията, усеща интонацията ви и разбира езика на тялото. Как да изберете подходяща книга за най-малките любопитковци?

  • Изберете книга с кратък текст.
  • Дайте възможност на детето да избере от няколко варианта
  • Покажете корицата на детето и я разгледайте заедно.
  • Четете изразително, имитирайте героите от картинката, провокирайте детето да направи същото.

Във всичко това най-важно е, че то обича да чува гласа на родителите си. Четенето лесно се превръща във  време за забавление и за близост на родителите с детето, както и в предоставяне на сигурна и изпълнена с любов среда, от която то има изключителна нужда. Когато  четете редовно на децата си, те постепенно свикват с това действие и то започва да им харесва. Така неусетно книгата и четенето стават неотменна част от живота на детето.

Приказките са като пътеводител в света на човешките взаимоотношения. Те учат децата да различават доброто и лошото, разкриват им важни общочовешки морални ценности като благородство и подлост, храброст и страхливост, богатство и нищета, честност и измама, скромност и тщеславие… и изобщо всичко, което изпълва живота ни. Така полагат основата на духовното и нравственото развитие на личността на детето. Докато слушат приказката, децата се отъждествяват с героите, преодоляват трудности и съпреживяват заедно с тях. Така детето открива нови емоции и чувства за себе си, самоопознава се и придобива нов социален опит. Действията на героите са като указатели, по които детето се ориентира за собствените си поведенчески програми – как да постъпва, когато по пътя са възникнали препятствия.
Не знам дали можем да наречем приказките учебник, защото обикновено свързваме учебниците с нещо задължително - Приказката е свобода и фантазия. Неслучайно децата толкова много обичат да доизмислят, доразказват, доразкрасяват приказките. Децата най-лесно учат през играта и в този смисъл и приказките, като част от игровия и фантазия им свят, естествено ги учат.

А най-сигурният ориентир дали книжката е подходяща за възрастта на детето, е неговият интерес. Ако на детето му е интересно, ако реагира на текста, ако не се разсейва – значи сте улучили книжката. Един добър подход в избора на подходяща книжка, е да дадете възможност на детето само да посочи коя книга иска. Децата имат непогрешим усет кое е подходящо за тях и кое не. Как да помогнем на децата да открият света на книгите?
Като не им пречим да стигнат до него. Звучи като шега, но не е съвсем така. Всяко дете е отворено и любопитно, обича приказките, обича някой да му чете, да му показва, да му разлиства… И ако децата не стигат до книгите, то отговорността е наша, на възрастните. За да може детето да посегне към книгите и да усети насладата от четенето, първо то трябва да има физически достъп до тях, т.е. у дома да има книги, които може да разгръща, да разглежда, да опитва на вкус, някой да му чете, за да стигне до момента, в който само ще започне да чете.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?