Следвайте ни

Кмет без висше! Може

За разлика от избраните от народа да го управляват, за останалите служители има летва за ценза

viber icon

В навечерието на учебната година и местните избори си задаваме въпроса дали са образовани местните ни политици и доколко техният ценз отговаря на длъжностите в управлението на града и съседните общини, които те заемат.

Според българските закони за политиците, избрани от народа, няма задължително условие да представят пред "Личен състав" диплома за висше образование. Изборните постове - на кметове, общински съветници и народни представители - могат да заемат и хора без документ дори за средно. Стига да им е гласувана народната любов.

В Пловдив поне в последните 30 години не е имало кмет, който да не е завършил висше образование. По време на демокрацията начело на  града са заставали лекари /д-р Гарабед Томасян и д-р Иван Чомаков/, икономисти /Спас Гърневски/юристи /Славчо Атанасов/, инженери /Иван Тотев/. Презумпцията на законодателя е, че нивото на управлението на 90 процента зависи от това, доколко кметът на община или район ще успее да създаде екип от компетентни специалисти, с които да решава проблемите във всяка една сфера на живот. В екипа участват като правило заместник-кметове, главен архитект, директори на общински предприятия, шефове на възлови дирекции. 

За разлика от избраниците, всички кадри, назначени на държавни длъжности, задължително трябва да имат образователен ценз по специалността, поне на степен бакалавър и за предпочитане - магистратура.  

Висше образование се изисква и за административните секретари /а не секретарки!/, които в общините и районните кметства отговарят за кадровия състав, а преди изборите - за подготовката и организацията на вота.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?