Киркова за уволнението първо пред "Марица": Никой не може да ми вземе знанията и опита!

За цитираните от МОН договори не отговарям пряко аз, а точно ръководителят на отдел, който сега поема моите функции

-        Г-жо Киркова, как се стигна до дисциплинарното Ви уволнение?

-        Няма да навлизам в детайли, макар че много мога да говоря. Всички спорове се решават в съда. Аз съм взела моите осъзнати  решения.

Аз ги чаках господата и дамите, буквално всеки един ден.

Това, което мога да коментирам, е, че тази институция функционира с два отдела. Всичко, което е изнесено, е едната гледна точка. Там пряка отговорност има началникът на отдела Административно-правно, финансово-стопанско и информационно обслужване”, който  в момента поема моите функции като временно изпълняващ. Но щом така са преценили…

-        За нарушения по какви граждански договори става въпрос?

-        Единствено с оценители по националните външни оценявания. Вашите читатели могат да си направят сметки какви пари се харчат по тези договори. Няма нито един извън тях. С нито едно други физическо лице РУО няма договор.

-        МОН посочва като мотив и установени нарушения по договори с юридически лица,  които са били незаконосъобразно удължени, "с непрозрачност и непроследимост на плащането". Те за какво са?

-        По време на ковид кризата е удължен с анекс договор за един ремонт. Срокът беше април и е удължен заради пандемията и затварянето, както  и заради другите приоритетни дейности, които ние трябваше да свършим през този период във връзка с извънредната ситуцаия и организацията на учебния процес, които Вие ги знаете много добре и сте ги описвали във времето. Това е. 

-        За ремонт на училище ли говорим?

-        Не искам да изпадам в детайли, става въпрос за ремонт в РУО, за смяна на дограма в отдела за информационно осигуряване.

-        Това достатъчни поводи ли са за дисциплинарно уволнение?

-        Така е преценено. Вероятно ще оспорвам в съда. Аз не съм пряко отговорна. Освен това в продължение на една година имах главен счетоводител буквално на смъртно легло. Но аз съм проявила своята човещина и милосърдие. И сега да ми се случи отначало, няма да бъда друга. Ще направя всичко това, което съм правила и до момента. 

-        Колко време продължи комплексната проверка, в която сте дали обяснения?

-        Не мога да кажа точно. Имаше и изслушване, но моите аргументи не бяха взети предвид.

-        Виждате ли друг умисъл в проверката? Ако сте нарочена, какви биха могли да бъдат мотивите за това?

-        Има хора, които имат амбиции и за мястото. Но ще трябва да скачат високо.

-        Има ли политически подтекст?

-        Не мога да коментирам. Моето желание беше да си свърша работата и да минат изборите, за да има спокойствие в системата. С цялото ми уважение към областния управител Ангел Стоев. Това беше моята задача.

-        Сега ли беше времето – по средата на кампанията, още не излязло даже първо класиране на седмокласниците, има още оперативна работа...

-        Моите колеги ще се справят. Организацията е отдавна създадена. Нека родителите бъдат спокойни. Това, което в годините съм изговорила и съм ги научила, включително как да подреждат желанията и приоритетите – това остава.

Никой не може да вземе моите знания и опит. Но при така създалата се ситуация няма условия за продължаване на моята работа. Аз не се чувствам и мотивирана. Затова съм и много спокойна. Но пак казвам  -  никой не може да ми вземе това, което знам и мога. Животът продължава – стига да съм здрава.

-        И нямате амбиция да се върнете на това място при евентуално решение в съда?

-        Не съм обмислила окончателно това към момента. 

-        Значи ли, че няма да водите дело?

-        Имам 14-дневен срок, в който да взема решение. Но никога длъжността началник на РУО не ми е била самоцел. И близките ми хора го знаят. И Вие го знаете.

-        Говори се от известно време, че има движение по разследването по обвиненията срещу Вас за участие в бизнес с обучения на учители. Имаше твърдения през 2019 г., че сте упражнявали натиск върху училищата квалификациите да минават през конкретни фирми. Има ли връзка уволнението Ви с това? Произнесоха ли се органите по тези сигнали?

-        Срещу мен няма никакви обвинения. Това мога да кажа. Всеки може да пише срещу всекиго каквото си иска.

Пазарът е свободен. Аз не съм подписала нито един договор. Не е установено. Повече няма какво да кажа.

Оттук нататък вярвам, че всичко ще бъде така, както ще е най-добре за всички нас.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
46 коментара
начален учител

начален учител

08.07.2021 | 20:01

За 50 000 лв. всеки може да направят директор. Плащаш на любовника Генов, той се отчита на Ванчето Киркова и ставаш директор на което училище си посочиш. Старши инспекторите покриват на платилите директори пропуските и на ванчето не и трябва нова работа. Ще си харчи "честно спечелените пари" и здравей живот!

Отговори
14 5
Гражданин на Пловдив

Гражданин на Пловдив

08.07.2021 | 12:38

Не знам за другите директори,предполагам ,че пак са хора на Киркова.Но в Кочо Честеменски е нещо брутално-директорката й е първа приятелка,естествено назначена от нея да си правят далаверите.Златка Алдженаби е толкова проста и некадърност,да не говорим как решава и премахва хора на постоянни духови договори-започва да ги заплашва,че едва ли не няма да си намерят работа,защото тя била от Герб и Киркова й е първа приятелка,и хората от страх сами напускат.Потресаващо е,що за управления.Крайно време е да се въведе мандатност на Директорите,защото така няма да имат време да си правят измамите.И непрекъснати проверки.

Отговори
17 7
наблюдател

наблюдател

09.07.2021 | 18:46

Да не забравяме роднината на Киркова Веселина Карапеева. хайде да продължите и с директорите. Тази на МГ-то е крайно време да си ходи. То бива незнаещ и неможещ ръководен екип, но чак толкова никой не е предполагал че може да има. Няма ли да им направят проверка на документацията. Хаосът е пълен. Никой нищо не обяснява на учителите когато трябва. Идва на работа когато си иска, държи се като собственик на училището и все е заета с друго. Избори идат! А на учителите директорката само им предлага като не им отърва да си търсят другаде работа. Не е ли по-добре тя - председателката на жените в БСП, да си потърси? Т

Отговори
9 4
Сийка

Сийка

06.07.2021 | 23:44

Айде да те видим в частния сектор!!!за две стотинки работа не можеш да свършиш ! Корумпирана п....!

Отговори
26 5
Майната

Майната

06.07.2021 | 23:48

Имаш опит само в корупцията , значи си за прокуратурата !

Отговори
21 4
мхм

мхм

06.07.2021 | 19:32

Е тая си нямате идея колко е некадърна, абсолютна простакеса с празно пространство между двте уши! Дебил от класа... Сега на пазара на труда , ако не пуска пак връзки, няма да я отчетат, че съществува малограмотната лелка :)

Отговори
31 8
Фен 21

Фен 21

06.07.2021 | 19:06

По - корумпирани и некадърни служители от РУО - МОН Пловдив няма. Уредиха на конкурсите миналата година за директори всички калинки от ГЕРБ - И. Душкова на СУ "П. Хилендарски", М. Златанска на СУ "Д. Матевски", СУ "П. Яворов" и т.н. За Райчев професора по нищо по голям слагач няма!

Отговори
33 6
аман от калинки

аман от калинки

06.07.2021 | 17:35

Изчезвай, простакесo. Докажи "знанията" и "опита" си на пазара на труда.

Отговори
42 7
Гергана

Гергана

06.07.2021 | 17:20

На хуманитарната директорката беше на поста 30 години , къде го има това бе????след един мандат-3 г , ако не ставаш , вън !

Отговори
32 5
ДаДаДа

ДаДаДа

06.07.2021 | 19:49

Оная директорката на хуманитарната ква баба яга некадърна е нямате си идея!

Отговори
12 2
Йоана

Йоана

06.07.2021 | 23:21

Сегашния Начев не е по стока!

Отговори
12 0
Док

Док

06.07.2021 | 17:16

Поредната марула

Отговори
27 5
георги

георги

06.07.2021 | 17:02

Много закъсня сл. правителство, БСИЧКИ директори на ОБЛАСТНИТЕ служби трябва да бъдат сменени. Превърнали са ги в частна фирма. Назначават техните си хора и раздават заплати и бонуси на когото си искат.

Отговори
37 9
-10

-10

06.07.2021 | 16:51

Чудесно, можеш да приложиш знанията си в частния сектор.

Отговори
33 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?