Следвайте ни

Категорично: 79% от учителите искат онлайн

Само 3 от 35 града са за локални решения

viber icon

За централизирано превключване на цялата образователна система онлайн за 2-3 седмици, след което политиките да се върнат към принципа на диференциран подход, настоява синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Позицията се опира на три експресни допитвания сред учителите, които касаят различни аспекти на настоящата усложнена ситуация. Първото е свързано със страховете на педагозите и усещането им доколко е опасна работната среда.

79.4% от общо 4270 анкетирани учители и директори са заявили, че образователната система трябва да премине временно към електронно обучение от разстояние, а според 76.8% училищната среда е опасна за работа. 

„В момента МОН брои засегнатите от ковид учители, но има също хора с други заболявания в болнични, както и в отпуск. Така реално отсъстващите преподаватели са между 5 и 15% в едно училище“, обясни лидерът на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров. Тази ситуация налага взаимно заместване и  претоварените педагози също започват да търсят възможности за глътка въздух чрез платен или неплатен отпуск, или болничен. Създава се турболенция и е възможно да стигнем до изтощение в образователната система, каквото вече има в здравната, предупреждава д-р Петров. Той припомни, че не бе изпълнено и даденото обещание за  безплатни тестове за педагозите.

Прочуването показва още, че в 10% от образователните институции няма щат за медицинско лице, а в други 25% са назначени медицински работници в пенсионна възраст, които също се боят да работят на първа линия и им е разрешен отпуск.

Второ бързо допитване през вчерашния ден показва, че от синдикалните организации в 35 града 18 са за частично пълно превключване към онлайн обучение, други 14 искат това само за гимназия и прогимназия в продължение на 2-3 седмици, след което да се прилага пак локален подход според ситуацията. Само 3 града поддържат сегашната политика за превключване по места с диференциран подход – по искане на здравни власти и щабове или по предложение на директорите.

Третият сондаж на синдиката  сред около 4000 учители и директори очертава нагласите за евентуално задължително носене на маски в час – въпрос, който предстои МОН да обсъди със социалните партньори идната седмица. Според 85 на сто от анкетираните учители такава мярка няма да свърши работа, а и са скептични доколко ще се спазва.

В условия на пандемия не можем да създаваме навици, пропуснати във възпитателен модел, който вече е изграден, защото това е невъзможно в динамичната ситуация по време на криза, коментира д-р Юлиян Петров.

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Гледай

Гледай

13.11.2020 | 15:09

Това подобие на ученици.... Дали ще са в клас или на онлайн обучение ефекта е един и същ! Който иска да учи,успява! Останалото просто не става!

Отговори
4 3
Сто

Сто

13.11.2020 | 15:05

Абе Граматиков,ти голям всезнайко се извъди. Учителите ги мързяло. Учителите се страхуват за здравето си. Ако повече хора мислиха като тях,нямаше да сме на този хал. Такива к.ретени като теб,които отхвърлят всичко.... Дано не ви се размине боледуването!

Отговори
4 3
3456

3456

13.11.2020 | 14:47

Еее, Граматиков аман от т.ъпите ти изказвания! Явно стоиш и си чешеш г.ъза.щом трябва,ще са онлайн. Здравето на учителите е важно!

Отговори
6 3
Граматиков

Граматиков

13.11.2020 | 13:47

Онлайн обучението в България е равностойно на самообучение. Някой ако ни изпрати инструкция - за този месеце минете тези 9 урока и решете задачите под тях, това се равнява на онлайн обучение. А учителите просто ги мързи. Онлайн работят два пъти по-малко.

Отговори
4 5
КУКУ

КУКУ

13.11.2020 | 14:31

Учителите ги е страх, защото 20 и няколко вече починаха от леката настинка за няколко месеца. Те по принцип всяка година си умират по толкова с тежки бронхопневмонии, ама сега щото ги броят и затова.

Отговори
3 4
Мама Миа

Мама Миа

13.11.2020 | 13:41

Нека минат ,но заплатата им нека е 50% от редовната.А и при непрекъснатите проблеми със звука в платформите,никой почти не ги чува какво говорят май ще е най-добре изобщо да отпишем децата от училище и да минат като частни ученици.То и без това всичко наново се обяснява в къщи.

Отговори
4 6
До Мама Миа +АВВА

До Мама Миа +АВВА

13.11.2020 | 15:40

Мама Миа, да ни ги намалят, хич да не ни плащат, дреме ни. Все някак ще се справим, не ни мисли. Обясняваш вкъщи, щото детето ти сигурно блее в час или е на телефончето. Капиш!

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?