46

Карате, атлетика и градинарство на малката матура по математика

Задачите в теста са по-лесни от тези, които решавахме по време на подготовката, смята 4. Б клас от НУ "Христо Ботев"

Скачачи, каратисти и градинари тренираха, състезаваха се и окопаваха лехи на днешното национално външно оценяване по математика на четвъртокласниците.  И на Калоян Стехов от пловдивското НУ „Христо Ботев“ му стана интересна математиката, макар че по принцип е по-силен по български език и литература.

В Пловдивска област вторият изпит от тазгодишната кампания се проведе в 150 учебни заведения за 5654 деца. Задачите бяха по-лесни от тези, с които ни готвиха госпожите, отдъхна си Калоян.

Най-много мислил за текстовите. В едната трябваше да се намери площта на градина с рози и лалета, а после да се изчисли колко трябва да е дълга оградата и колко би струвала на стопанина. Но като започнал веднъж да съобразява и изчислява, ученикът от 4. Б клас даже забравил, че е на малка матура. Още по-лесно му било вчера на изпита по български език и литература, ако не се брои бързото диктуване.

Константин Бояджиев също е решавал и по-сложни задачи в час. А от днешните най-много мислил на онази, в която Нико е на тренировка по карате. Децата трябва да изчислят колко е продължила тя, като имат началния и крайния час, а за по-лесно - и нарисуван циферблат.

Заедно с Борко пък четвъртокласниците „скачаха“ и после отчитаха най-късия и на-дългия скок. 

Ъгли, триъгълници и правоъгълници има още в изпитния тест.

Постоянно ни пожелаваха успех – директорът и заместничката лично дойдоха, почувствали се подкрепени децата. А щом понечили да излизат, квесторите ги върнали първо добре да си проверят решенията.

Тази година майките ги няма по пейките, по-спокоен е випускът, отчетоха началните учителки Светла Шопова и Невена Димитрова. Признават, че понякога те повече се тревожат, отколкото четвъртокласниците. Но се успокоиха, щом разбраха, че дори Лев от Украйна се е справил с теста.

След като бъдат проверени електронно писмените работи, оценките ще бъдат качени в електронна платформа. Резултатите ще са ясни до 9 юни.

 

Оцени новината

Оцени новината
3.6/5 от 7 оценки
3.6/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
умен и красив шорошляк

умен и красив шорошляк

30.05.2023 | 13:56

умници не ни трябват, само помощен персонал за посолството!

Отговори
1 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

30.05.2023 | 12:29

К ъ с м е т и У с п е х н а У че н и ци т е

Отговори
2 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?