49
Следвайте ни

Към всички партии: Двойно повече пари за спорт и храна в училище!

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" отправи 15 искания към политиците преди предстоящите избори

viber icon

Двойно повече пари за спорт и извънкласни дейности, както и двойно покачване на средствата за ученически закуски и обяд - за да стане храната по-качествена. За това настоява Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ в общо 15 искания, които поставя пред всички политически партии, които ще се явяват на избори.

Заявяването и доказването, че образованието е приоритет,  е тест за истинската ценностна система на всеки политик, заявяват от профсъюза. Подкрепата на сектора е свързана с приоритетно финансиране до ниво поне 6% от БВП /препоръчани от ЕС/, заложени в ЗПУО и потвърдени в Закона за държавния бюджет. „Въпреки увеличението на учителските заплати, образователните институции страдат от хронични финансови дефицити и решения на парче няма да извадят образованието от заразата „недофинансиране“. Проблемът с недостатъчното финансиране се катализира и от несъвършеното разпределение на финансовите средства към образователните институции“, гласи позицията на синдиката. 

Практиката досега показала, че ако образованието не е приоритет, то се финансира на остатъчен принцип – колкото остане, след като се разпредели към всички останали. Това довело до хронично недофинансиране за няколко десетилетия на системата, изоставане на учителските заплати, демотивация, понижена склонност за включване в педагогическо образование и педагогическа професия и в крайна сметка - до влошени образователни резултати. Липсата на достатъчно средства е причина и за немодернизираната материална база, липсата на физкултурни салони, увеличения брой училища на двусменен режим, липсата на достатъчно детски градини и училища в големите градове, недоброто качество на храната. 

По икономически анализ на КТ „Подкрепа“ инфлацията до този момент за 2021г. е 14,8%. Тя води до повече приходи в бюджета, но за учителите, училищата и детските градини - и до допълнителни разходи и обедняване. В този смисъл първа стъпка за 2022 г. според синдиката трябва да е да се компенсира инфлацията. Ако  сегашното правителство не направи това, то  ще е първото от над 7 г., което ще е намалило реално доходите на учителите, вместо да ги е увеличило, предупреждават оттам.

В ЗПУО е регламентирано, че средствата за образование не могат да бъдат намалявани. В бюджет 2022 трябва да се увеличат достигнатите 4,5 % средства за образование от БВП до поне 4,8 % от БВП. Увеличението на единните разходни стандарти трябва да е с 25%, в т.ч. увеличение на работните заплати на педагогическите специалисти с не по- малко от 15% и увеличение на средствата за издръжка с не по- малко от 10%. 

Увеличението на средствата за образование не само трябва да компенсира инфлацията, но и да позволи надграждане на вече постигнатото в сектора и разрешаване на по-голяма част от проблемите, изтъкват от синдикат „Образование“. И предлагат с бюджета за 2022 г. да се планират средства за:

1.    Компенсиране на инфлацията и изпреварващ ръст на учителските заплати чрез увеличаване на единните разходни стандарти с 25 на сто. Това ще позволи да се постигне задържане на достигнатото ниво на ръст на учителските заплати в съотношение 125% от СБРЗ за страната. Само ако имаме мотивирани учители, ще имаме качествено образование.

2.    Увеличаване на средствата за национални програми за образование, в т.ч. за възстановяване на обезщетенията при пенсиониране и за  неколкократно разширяване на обхвата на Национална програма за профилактика и рехабилитация. 

3.    Закупуване на въздухопречистватели за всички учебни помещения в училищата и детските градини.

4.    Увеличаване на финансирането за Центровете за подкрепа на личностното развитие 

5.    Двойно увеличаване на средствата за дейности по интереси и спортни дейности. 

6.    Увеличаване с 50 % на средствата за ресурсна, психологическа и логопедична подкрепа и назначаване на още специалисти. 

7.    Увеличаване на средствата за профилирани и професионални гимназии заради по-многочасовия учебен план 

8.    Планиране на средства за образователни медиатори с цел запазване на щат на всички медиатори, назначени по проекти. 

9.    Двойно увеличаване на средствата за ученически закуски и обедно хранене с цел подобряване на качеството на храната.  

10.   Бързо преминаване към едносеменен режим на работа на всички училища чрез строеж и надграждане на училищни сгради. 

11.   Бързо изграждане на детски градини за преодоляване на недостига. Програма за закупуване на дидактически материали за детските градини. 

12.   Бързо построяване на физкултурни салони във всички училища, в които няма такива.

13.   Бързо изграждане на достъпна архитектурна среда във всички образователни институции, в които липсва. 

14.   Модернизация на всички класни стаи и кабинети със съвременни мебели и техника за фронтално обучение.

15.   Стартиране на програма за обновяване на всички училищни дворове и спортни площадки.

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?