Следвайте ни

Какво запали скандала в ОУ „Д-р Петър Берон” СНИМКИ

viber icon

„Директорът на ОУ „Д-р Петър Берон” Стефан Кичуков е упражнявал натиск върху учители да подадат доброволно молба за напускане. Отдал е учителската стая под наем за зъболекарски кабинет. Има пропуски и в компетентностите по отношение на управлението – в школото се работи без писмени правила, а с устни заповеди, като това касае дори финансови въпроси”.

Това твърдят от КТ „Подкрепа”, като са изложили събраната от синдиката информация в писма до министъра на образованието Красимир Вълчев и до прокуратурата, която да прецени дали има извършено престъпление. От профсъюза настояват за оставка на Кичуков. Оттам твърдят, че е принуждавал петима души да напускат. Сред тях е Стефка Джамбазова, която е завеждащ административна служба. По същата схема, на която тя се възпротивила, вече бил отстранен и учителят по история Стефан Пипков. На прицел била и счетоводителката Цветослава Григорова, която е председател на секцията на „Подкрепа” в училището.

Конфликтът се разгорял остро на 8 януари, когато била приканена да си тръгне Стефка Джамбазова. „От 20 г. съм в сферата, през 2018 г. имаше много проверки, не съм имала дори устна забележка”, каза тя. Жената обясни, че на 8 януари директорът Стефан Кичуков й отправил упрек заради грешка в документ. Ставало въпрос за таблица, свързана с финансовия контрол, в която имало невярна цифра. „Коригирах я, но директорът ми каза: „Вземи този лист и химикал и си напиши сама молбата за напускане - разказа Джамбазова. – Бях шокирана, попитах защо. Отговорът беше: „Няма да напуснеш стаята, докато не подпишеш молбата”. Жената твърди, че се почувствала зле и искала да отиде при медсестрата, но директорът и заместничката му я последвали и влезли с нея в кабинета. По думите й чак на третото й настояване да излязат директорът напуснал стаята, но изискал след прегледа да се върне при него. Джамбазова се оказала с високо кръвно. „Заплаши ме, че няма да си намеря друга работа в системата: „Знаеш как става, ще ми се обадят на мен и няма да кажа добра дума за теб”. Служителката обясни, че излязла и потърсила помощ при колежка. Тъй като останала без телефон и яке, председателката на „Подкрепа” в училището Цветослава Григорова позвънила на съпруга й  и на председателя на образователния синдикат в профсъюза на регионално ниво – Цило Нейчев.

Регионалният лидер на "Подкрепа" Атанас Кръстев /вдясно/ и Цило Нейчев изнасят събраните данни

Той разказа, че отишъл веднага в училището и заварил Джамбазова разплакана. Оказа се, че психотормозът не е само този ден, заяви Нейчев.  В разговор с директора, който продължил половин час, се интересувал дали жената има нарушения и наказания. Ако е така, попитал защо не я уволни, а я кара сама да напуска. „Стиснахме си ръцете и дори обеща да се извини, но на следващия ден той се обади да поиска нова среща с мен”, разказа Цило Нейчев. По думите му, по време на разговора им в централата на „Подкрепа” Стефан Кичуков  попитал може ли Нейчев да въздейства на жената да напусне сама, като той ще й изплати 4 заплати обезщетение, и може ли да й помогне да си намери друга работа. „Два часа търсихме начин да се сдобрим, жената се наложи да постъпи в болница”, обясни Нейчев.

В хода на проверката на синдиката се установило, че  от май миналата година учителите са без учителска стая. Понеже няма къде да работят, отскачали до  вкъщи. „Помещението е било отдадено за зъболекарски кабинет срещу наем от 129 лева, при положение че отсреща има ДКЦ с цял етаж стоматолози. В договора не е уредено как се плащат токът и водата. Нито при какво условия ще е достъпът на пациенти.  Да се махне учителска стая  нарушава задълженията на работодателя по Кодекса на труда за осигуряване на работна среда”, подчерта и лидерът на „Подкрепа” Атанас Кръстев. По думите му директорът предложил учителската стая да е в избено помещение, където в миналото бил държан архив, но след наводняване бил изнесен оттам. 

От „Подкрепа” инициирали и среща с началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова по-миналия вторник,  на която тя дала 2 дни срок да се обособи учителска стая. „До днес такава няма. Микроклиматът е нарушен. Хората работят под страх”, категорични са синдикалистите.

Атанас Кръстев добави, че директорът влязъл в длъжност на 10 декември 2018 г. и в началото бил добре приет, като на млад директор му помагали да направи бюджета. Към момента обаче според констатациите на синдиката се работело без разписани правила, с устни заповеди, дори по финансови въпроси, нямало и щатно разписание. „Ако той иска да прекрати трудови правоотношения, има различни клаузи в Кодекса на труда. Не може хора да се принуждават да напускат сами, което би ги ощетило после, това е незаконно”, изтъкна Кръстев.

Цветослава Григорова, Стефан Пипков и Стефка Джамбазова разказват за натиска

Според искащите оставката на директора, той постъпил така и със Стефан Пипков, бивш учител по история. Самият преподавател обясни, че  работил по замесване миналата година Два месеца преди изтичането на срока бил извикан от Кичуков, който поискал сам да напусне. Като попитал защо, отговорът бил „Защото така съм решил”. „4 междучасия ме причакваше и прекарах при него. В крайна сметка реших, че за 2 месеца няма смисъл да се заяждаме”, призна Пипков. Напуснал сам. После разбрал, че така има право на обезщетение само 4 месеца, вместо година. И той бил предупреден, че няма да си намери работа никъде.

По данни на синдикатите натиск има в общо 5 случая, като завеждащата административна служба дори е била заключвана в шефския кабинет.

 

Родителите: Това е междуличностен конфликт само с двама души

Родители на деца от ОУ „Петър Берон” застават зад директора. Конфликтът е в резултат на междуличностни отношения и не касае стила на работа на Стефан Кичуков, заяви Елица Делчева от Обществения съвет. Категорична е, че сред учителите и децата няма напрежение, а с Кичуков се работи лесно.

Други родители разказаха, че при предишния директор имало проблеми, а сегашните недоволни са нейни приближени.

„Допреди 2 г. обстановката беше непоносима. Обиди и квалификации пред децата, саботираха се тържества. Директорката влизаше и вдигаше скандали. Пускали сме много жалби. Кичуков възстанови мира и успокои обстановката”, каза Росинка Иванова. Тя призна, че относно това доколко се спазват нормативните документи, родителите не са компетентни да се произнесат, но стилът на поведение на директора не е такъв, какъвто се описва. Според нея има проблем само с двама учители.

Общественият съвет е инициирал подписка в подкрепа на директора и показа, че до момента параф в нея са сложили 37 преподаватели. Екипът заедно с непедагогическите специалисти е 56 човека.

„Имам поглед от 8 години, защото и двете ми деца са в това училище. Учителите работят спокойно, а децата се чувстват добре”, заяви и Милена Билярова.

По отношение на обвиненията за липса на учителска стая, родителите заявиха, че няма от 7 г.

 

Директорът:  Никого не съм притискал

-        Г- Кичуков, искали ли сте под ключ  Стефка Джамбазова да подпише сама молба за напускане и какви бяха основанията?

-        В момента се извършва проверка от Регионалното управление по образование. Тя ще установи евентуални нередности. Категорично отричам да съм заставял някого насила да напуска.

-        Учителят Стефан Пипков, който е бил по заместване, обаче твърди, че е принуждаван по същата схема.

-        Срещу него имаше няколко сигнала от родители, включително е сезирана Етичната комисия – че качва ученици в личния си автомобил и ги вози някъде. Някои от родителите искаха дори да завеждат дело срещу него.

-        А от какво сте недоволен от Силвия Милчева – госпожа от начален курс, за която се твърди, че също е притискана? 

-        Пак казвам, че никой не е притискан.  За Силвия Милчева имаше сигнали от родители, че е поправяла вярно написани домашни работи. Лично тя ми е споделяла, че не се чувства комфортно в училище и възнамерява да напусне.

-        Щом сте имали възражения срещу работата на тези хора и сигнали, Вие задвижихте ли законови процедури – сезиране на РУО, предупреждения, наказания?

-        Има проверки. Разговарял съм с учителите и родителите. Търсели сме варианти да се подобри работата, но това не успя да се осъществи.

-        Защо няма учителска стая и как ще обясните отдаването на помещението за зъболекарски кабинет?

-        Към момента има учителска стая. Стартирана е процедура за ремонт на помещение, което ще се ползва за целта.

-        Избеното, което е било архив?

-        Преди години учителите сами са решили да отстъпят учителската стая за класна стая. Помещението от 18 кв. м., което се използвало, нямаше как да се използва пълноценно за тази цел. Към момента те имат класна стая, която използват за учителска.

-        Твърди се, че няма разписани правила, а се работи с устни заповеди, включително по финансови въпроси, както и че сте искали да Ви се предоставят пароли, което е лични данни.

-        Разписани са правила и процедури. Относно паролите – изисках на мен да ми се направи  профил в системата, която обслужва работните заплати в училище.

-        Родители показаха подписка, в която ви подкрепят 37 учители. Ако те застават зад Вас, как си обяснявате тези обвинения и искането за оставка?

-        И аз не мога да си обясня. Когато встъпих в длъжност, имаше проверки от РУО и Общината. Констатираха се нарушения и в работата и на счетоводител, и на завеждащия административна служба.  През последната година работата им не се подобри. Но никой не е принуждаван насила, под каквато и да е форма. И тези обвинения, че в училището се работи под натиск и под напрежение, не са основателни.

-        Прокуратурата, РУО и МОН ще се произнесат относно  твърденията срещу Вас. Вие какво ще предприемете в условията на конфликт между два лагера, за да има спокойна атмосфера за работа за учителите и децата?

-        С родителите се срещаме ежедневно. Винаги съм разговарял с тях и ще продължа – по въпроси как да развием училището и то да е по-приятно място за учене.  Нямам проблеми с екипа. Напрежението според мен се поражда изкуствено от новия председател на „Подкрепа”. 

-        Родители изразиха съмнение, че хората, които отправят обвинения срещу Вас, са близки до бившата директорка и това е причината за конфрикта. Вие споделяте ли това подозрение?

-         Към момента не мога да коментирам. Бившата директорка работи като логопед в училище. Някои родители не са доволни от работата й и не си водят децата. Но това е въпрос на  личен избор.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари (10)

Паца чистачката

26.02.2020 | 15:02

ДА ТАЯ ДЕБЕЛАНАТА С ЛЕОПАРДОВИЯ ШЛИФЕР.. ТЯ Е НАВСЯКЪДЕ И КОМПЕТЕНТНА ПО ВСИЧКО. ПРОСТА КОЛКОТО СИ ИСКАШ. КУПЧИНА ЛОЙ И ЛАЙНА! МИ МОЖЕ ДА И Е ДРАГО ЧЕ Я ДАВАТ ПО НОВИНИТЕ. КОМПЛЕКСАРКА!

Отговори
2 0

И аз забелязвам

26.02.2020 | 22:20

Да бе верно! Уж леопард, пък отдолу шопар! Бая охранен шопар при това. И аз забелязвам.

Отговори
1 0

Диана

26.02.2020 | 09:29

Подкрепям г-н Кичуков, и двете ми деца учат в това училище! Няма родител, който да не го харесва, децата също. Относно напускането на г-н Пипков, всички родители бяхме страшно доволни. Това не е никакъв преподавател. По време на час си играеше на игри на телефона, също и децата. Заради него оценките при новия преподавател са ниски, защото просто не ги научи на нищо!

Отговори
1 1

Запознат

26.02.2020 | 06:43

Преместих детето си заради тези пренапънати родители, някои са на снимката... От години се въртят интриги срещу всеки директор, защото няма достоен за отрочетата им. С тези ежедневни скандали, съсипаха репутацията, колектива и престижа на училището. Сите тези, преди две години изгониха старата директорка и си избраха този. Явно вече не отговаря на стандартите им Има две госпожи, които действат като през комунизма, тях трябва да махнат и да спрат с интригите.

Отговори
1 0

Роберт Гогов

25.02.2020 | 21:58

Този директор наистина си върши работата за благото на ОУ."Петър Берон"в всяка една сфера в полза на училището. Тези обвинения срещу него са нелепи,нереални,жалки и безсъвестни.

Отговори
2 0

Рапунел

25.02.2020 | 21:05

Тоя с боядисаната в оражево перука на снимките май разбира от финанси и трудово право.Що ли досега не е станал директор.Доколкото помня е с полувисше образование.

Отговори
2 0

Ученичка през соца

26.02.2020 | 17:09

Тоя ми беше едно време учител по рисуване в Садово....ама и за това не ставаше.

Отговори
0 1

Цонкова

25.02.2020 | 16:11

Моето дете учи в това училище. Изключително добри впечатления имам от г-н Кичуков. Постоянно обмисля новости, имаме много спортове, извънкласни дейности като театрално майсторство, рисуване, английски, футбол-не е нужно да си водиш детето другаде. Знам и че учителите го харесват.

Отговори
3 1

Преминаващ

25.02.2020 | 15:37

Щом се стигнало до там, родителите да колят и бесят, тя системата е загинала! Закривайййййй!

Отговори
3 3

Галина Йорданова

26.02.2020 | 15:53

Не ми харесва начина, по който синдикатите осъдиха директора!Нелепи, смешни твърдения, заключени администратори!Хора, спрете се, ние сме работили с Кичуков преди да стане директор.Това е един достоен, нравствен, млад човек!А относно професионализма на синдикалните организации....не заслужават добра дума, след като публично лъжат и клеветят.Срам!!!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?