71

Как да се справят децата с емоциите: Учители от Граф Игнатиево обучават колеги от цялата страна

Най-голямото образователно събитие за споделяне на опит „Добрите практики на фокус” събира над 500 преподаватели и директори

Най-успешните преподавателски практики от български класни стаи, свързани с проектно базираното обучение, ще бъдат отличени по време на образователния форум “Добрите практики на фокус”. Мащабното събитие събира днес в хотел „Астория“ в София 500 учители, директори и образователни експерти от цялата страна за обмяна на опит, вдъхновение, практически работилници и търсене на нови подходи за ангажиране на учениците. Организатори са фондация “Заедно в час” и образователният сайт prepodavame.bg, а вестник “Марица“ е сред медийните партньри.

В една от практическите работилници екипът на ОУ „Граф Игнатиев“ ще сподели своите подходи в развиването на социални умения и емоционална интелигентност у децата.  Там през тази учебна година въведоха дисциплина „Светът на емоциите” в паралелката второкласници и двете в 4. клас - в часовете за избираема подготовка. Преподават началните учители, като сами са разработили инструментариум. Провокират с работа по казуси, предизвикват децата да погледнат дадена ситуация от различни гледни точки и през погледа на различни участници. Често се четат и текстове, чрез които се развива емпатия. Обучението е повече практическо.

Важен фокус в тазгодишното издание на „Добрите практики на фокус“ е и наставничеството на нови учители и какви подходи за това могат да бъдат приложени на държавно, общинско и училищно ниво. Ще бъдат представени резултатите от европейския проект NEST, който създаде и приложи иновативна обучителна програма за наставничество на учители с до 5 г. опит в професията. Община Бургас ще представи своята пилотна програма за наставничество на нови учители, която въведе тази година.

Предвидени са още практически работилници, подготвени от учители от София, Русе, Свищов, Ямбол, Карнобат, Кнежа и др.

Специален гост е Кремена Сьодерстрьом - директор на училище в Щвеция, където само за 3 г. успява значително да повиши резултатите на учениците и да намали безпричинните отсъствия. По време на събитието тя ще проведе практическа работилница, посветена на стратегиите за измерване и повишаване на качеството на образованието в училище.

През целия ден участниците могат да избират между работилници по актуални теми като изкуствения интелект в образованието, климатичните промени, гражданско образование, ефективни управленски практики в училище и др.

По време на форума над 20 образователни организации ще представят дейността си в образователно експо.

На финала на форума е награждаването в конкурса “Добрите практики на фокус”, който събра над 170 предложения от учители в цялата страна. Цел на инициативата е да събере, опише и популяризира добри примери от работата на учителите в страната, които са ефективни, устойчиви и подобряват благосъстоянието на децата, насърчават младежкото участие и подкрепят академичния напредък на учениците. Отличените практики са прегледани и оценени от експертно жури, което определи победителите тази година.

Награда на публиката ще получат и три практики, получили най-много гласове в публично гласуване, което се проведе на сайта prepodavame.bg.  Както „Марица“ съобщи, сред тях е „Да събудим книгата от съня, или как второкласници преоткриват четенето“ на началната учителка Павлина Тотова от СУ „Христо Смирненски“ в Брезово.

Учредена е и отделна категория за екологично проектно базирано обучение, в която победител е пловдивското СУ „Любен Каравелов“ с проекта си за седмокласници „Билките в България“. Реализиран е от екип учители – Станислав Джапаров – по природни науки, Габриела Георгиева – по география, Боряна Василева – по информационни технологии.

В понеделник по повод Деня на земята интердисциплинарен урок „Билките в България“ в още по-разширен вариант ще бъде представен пред ученици, учители и родители в Природо-научния музей, като ще бъде съпроводен и с виртуална изложба на деветокласници.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 1 оценки
4/5 от 1 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?