Следвайте ни

Как да превърнем детето в приятел на книгите

Наръчник на експерт от Великобритания е първото по рода си издание, което се появява на български

viber icon

„Вярвам, че един от най-ценните подаръци, които родителите могат да направят на детето си, е да го научат да чете за удоволствие. Това е дар на любов, който ще остане с него през целия му живот. Пламенно вярвам, че децата трябва да се насърчават да четат за удоволствие. Всеки знае, че четенето е в основата на ученето и образованието. Но по-малко известно е, че ако едно дете чете за удоволствие, това е най-значимият показател за вероятния му бъдещ успех - много по-значим от образованието или социалния статус на родителите му.

Четенето е и прекрасен начин родителите да се сближат с детето си. Магията на книгите и споделеното преживяване от съвместното четене в ранните години ще останат с детето не само през цялото му детство, а и след това.“

С тези думи Алисън Дейвид започва книгата си „Да отгледаш читател - наръчник за родители“. Това е първото по рода си издание, публикувано на български благодарение на фондация „Детски книги“. Освен това е книга с кауза - приходите от продажбата са в подкрепа на дейността на фондацията за насърчаване на четенето, като целта е заглавието да стигне поне до 100 библиотеки в страната.

„В началото на нашата работа по насърчаване на четенето бяхме убедени, че липсата на нови заглавия в библиотеките и в домовете възпира децата да се превръщат в читатели. Имаше период, в който смятахме, че подборът на художествените произведения, изучавани в училище, и оскъдното количество нехудожествени книги на разположение са причина за спада в интереса към четенето и в уменията на българските ученици“, казват от фондация „Детски книги“. Воден от желанието да даде на българските родители рамката, в която да впишат своите семейни ценности и чрез четенето да общуват с децата си пълноценно, екипът  потърсил книга, която да им бъде съветник от раждането на детето до тийнейджърските години.

В “Да отгледаш читател: наръчник за родители” Алисън Дейвид стъпва на богатия си опит и на научни изследвания. Съобразява препоръките си с думите на различни учени - Аманда Гъмър, изследовател психолог и експерт по детско развитие, д-р Арик Сигман, биолог и психолог, и Дейвид Рийди, генерален секретар на Асоциацията по грамотност в Обединеното кралство.

Черпи от личните си преживявания като родител на момче, но и от професионалния си опит в издателство “Егмонт” във Великобритания. Като експерт по четене посещава десетки училища, среща се с деца, учители и родители. Това <210> позволява да се сблъска с богато разнообразие от казуси и техните практически решения, които споделя с читателите.

Дейвид създава универсална рамка, която родители от различни семейства да използват, за да възпитат любов към четенето у децата си. Тя включва няколко елемента: например защо четенето за удоволствие е различно от четенето с образователна и информационна цел и защо е важно за пълноценния живот на детето; съвети за създаване и поддържане на навици за четене у дома; общи препоръки за избор на четиво и конкретни идеи за четива; удобни списъци какво да се прави и какво не; общо кратко описание на характеристиките на детското развитие за всяка възраст. Без да го заклеймява, авторката отделя  внимание на потъването на децата в екраните - основния “убиец“ на четенето в днешно време.

Книгата е разделена според възрастта на детето от раждането да тийнейджърските години, което я прави лесна за справки. „Но това са само най-общи ориентири. Няма да се уморя да повтарям, че всички деца са различни, че се развиват с различни темпове и няма такова нещо като типично дете. Ако на определена възраст детето ви още не е достигнало етапа на четене, за който говоря, не се тревожете, не се потискайте и не му го натяквайте. Просто се наслаждавайте на специалното време, което прекарвате заедно, докато четете. Накрая всичко ще си дойде на мястото“, прави уговорка авторката.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?