46

Как да четете вимелбух книга – разберете от Свен Норквист и издателство „Фют”

Картинната книга „Къде е сестра ми?” е сред най-мащабните и впечатляващи авторски произведения от цялото творчество на Свен Нордквист, познат на българската публика с историите за котарака Финдъс и дядо Петсън. Тази великолепна книга от типа вимелбух е била замислена от Нордквист още преди появата на Петсън и Финдъс, в началото на 1980-те, но излиза 25 години по-късно и веднага печели шведската литературна награда „Аugustpriset“. Авторът признава, че е искал да изобрази пътуване до фантастични места, използвайки само рисунки. По-късно Нордквист измисля и поетичен текст, но илюстрациите запазват независимостта си. Сюжетът на книгата описва търсенето на една изчезнала мишка от братчето и́, а самата тя присъства като малка точица във всяка една от сцените. Смеещи се крави, калинки с хоботи, пчели, които четат вестник, баба, която играе тенис на маса с тиган… 32 вълшебни страници, нарисувани от великолепния Свен Нордквист, ви очакват в новата книга от типа вимелбух „Къде е сестра ми?”.

И  ако Свен Нордквист от години е познат и обичан у нас, а симпатичното котараче Финдъс и фермерът Петсън отдавна са намерили място в сърцата на българските деца, то книгите от типа вимелбух не са особено разпространени в България. 

Какво е вимелбух книга (или тиха книга)?

Приема се, че историята им започва с книгата „Из моя град” на германския художник Алфонс Митгуч, издадена през далечната 1968 г. Големият формат на страниците й е изпълнен с множество сцени от ежедневния живот в Мюнхен – родния град на художника. Виждат се улиците, хората по тях, парка, апартаментите на различните етажи, автомобилите… и единствените думи са тези по табелите. Книгата предизвиква такъв фурор, че художникът рисува цяла серия, продадена в милиони екземпляри по целия свят, а на следващата година получава националната награда за детска литература в Германия. Алфинс Митгуч възкресява в рисунките си т.нар. „кавалерийска перспектива”, използвана широко в гравюрите през ХVІІІ в. и при създаването на чертежи на военни крепости. Тя се характеризира с малко по-висока гледна точка, сякаш наблюдателят седи на кон, откъдето идва и името й. Самият Митгуч определя тази перспектива като „демократична”, защото предметите и фигурите се рисуват с еднакъв размер, независимо от разстоянието до наблюдателя. 

Наименованието си „вимелбух” този тип книги получават заради множеството персонажи, предмети и паралелни сцени, изобразени детайлно, от които страниците сякаш „гъмжат”. Новата книга на Свен Нордквист „Къде е сестра ми?” взема най-доброто от традицията на вимелбух. 

За картинните книги, известни като „вимелбух” (или „тихи книги”), са характерни илюстрации, които:

-       съдържат изключително много детайли и подробности – сякаш страницата „гъмжи” от изображения;

-       включват множество паралелни сцени и множество герои

-       повтарянето на един и същ персонаж на страницата    

-        са нарисувани така, сякаш сцените се наблюдават от по-високо;

-        липса на текста или малко текст, който само задава тон, но историите се създават от самите читатели

 За разлика от картинните книги, те дават възможност на детето всеки път да вижда в илюстрациите различни детайли, ситуации и истории и така подпомагат развитието на:

- речта и въображението;

- наблюдателност и ориентация в пространството;

- умение да се забелязват детайлите и да се откриват причинно-следствените връзки;

- чувството за хумор и усета към смешното;

- култивиране на гъвкавостта едно и също нещо да се види от различни гледни точки.

Как да четете вимелбух книга? Поставете задачи на детето!

          - да открие и назове определен персонаж;

          - да го  проследи в различни сцени;

          - да го опише и да разкаже за него;

          - да определи какво е настроението му;

          - да разкаже история по някое от изображенията;

         - да преброи определени персонажи или предмети.

Този списък може да продължите и сами. А най-хубавото на тази книга е, че може с часове да я разглеждате и четете заедно с децата, ще ви достави истинско удоволствие!

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?