Следвайте ни

Къде и как да учим след Брекзит и пандемията

viber icon

Лятно издание на изложение „Световно образование“ ще ориентира относно актуалните условия за кандидатстване, които се промениха след Брекзит и пандемията. Форумът ще се проведе на живо на 7 юни в "Гранд хотел Пловдив". Посетителите ще могат да сравнят предимствата и спецификите на отделни популярни дестинации, да получат консултация и да стартират своята кандидатура на място. 

В последната година холандските университети са предпочитани от нашите кандидати, а правителството на Нидерландия намали таксите за първокурсници със 75% - от 2168 на 542 евро. 

Промяна в критериите за прием има в скандинавските страни, Холандия, САЩ, Великобритания, Италия, Швейцария, Германия и Австрия. Всяка държава има свои специфики - квоти за международни студенти, изисквания за успех, допълнителни изпити, интервюта и тестове за оценяване на мотивацията и способността за справяне.

Това изисква ранно ориентиране - още в 7. клас, и избор на подходящ профил в 10. клас, и ще е един от акцентите в презентациите.

Пансионните училища във Великобритания и Швейцария са опция за качествена академична подготовка за амбициозните ученици, които предпочитат да изучават интензивно предмети, свързани с желаната университетска специалност. Стабилен е интересът към международните програми IB и A Levels, като осигуряват и възможности за стипендии до 50% от таксата за обучение. На изложението ще присъстват пратеници на Kings Colleges, Oxford International College, d’Overbroecks College, Bishop’s Stortford College и водещите швейцарски Collège Lycée Saint Charles и Pre Fleuri International Alpine School.

Пандемията засили нуждата от специалисти в ключови сектори. Затова магистратура в сферата на инженерството, технологиите, биомедицината и здравните науки се превръща в инвестиция както за завършилите бакалавърска програма, и за тези, които се стремят към управленска позиция. Повечето университети във Великобритания и Нидерландия все още приемат кандидат-магистри. В същото време над 35 британските висши училища предлагат стипендии от 2000 паунда до 15 000 паунда, а таксата в някои университети в Нидерландия е намалена с 50% и е 1084 евро. Отделни вузове в Испания, Австрия и Белгия също имат отворен прием през юли и август.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?