Следвайте ни

Жюстин Томс: Случаят в Пловдив е петно върху Телеграм

Джахидистите използвали руския междуплатформен месинджър, за да вербуват момчето от Пловдив

viber icon

Жюстин Томс е преподавател по дигитален маркетинг и онлайн медии. Като експерт познава отлично безплатния междуплатформен месинджър Телеграм, по който вербовчикът от ИДИЛ е разговарял с пловдивския ученик, готвен за атентатор. Системата е разработен от Павел Дуров, наричан "руския Зукърбърг". Дуров е създател на най-успешната руска социална мрежа вКонтакте, която има над 200 милиона потребители.  

- Г-жо Томс, службите имат ли начин да следят съдържанието на чат платформи като Телеграм?

- Не, нямат. Няма и начин да се изиска достъп до тях от самото правителство. Всичко в Телеграм е наистина секретно. Затова и хората го ценят - защото им гарантира сигурност. Фейсбук или Скайп, който е на Майкрософт, са доста внимателни и използват нещо като изкуствен интелект - филтри за конкретни ключови думи. Ако има такива, свързани с тероризъм и насилие - службите за сигурност получават сигнали. Социалните мрежи са внимателни и не искат някой утре да каже: Тази бомба гръмна заради Фейсбук. Затова е възможно в скоро време да се упражни такъв натиск и за Телеграм. Той не е под шапката на Фейсбук.

 

- Може ли социалните мрежи да гарантират разговорите хем да са лични, хем службите да знаят какво става?

Службите не слушат всички разговори - когато има ключови думи по по-щекотлива тема те реагират. Очаква ли се затягане на регулация на социалните мрежи? Регулациите се затягат постоянно. Това, което виждаме, е как тези артифишъл интелиджънс филтри /филтри за изкуствен интелект/, влязоха в сила през май месец миналата година. Натискът - обществен, политически и всякакъв друг, тепърва ще се засилва. Ще се иска да се носи отговорност към обществото. Жалко че Телеграм е използван за това! Хората го харесваха точно защото е сигурен и непробиваем. Вайбър например може лесно да бъде атакуван от всеки хакер. Хората знаеха, че в Телеграм снимките им са защитени. И се получи проблем - стана сигурен за едно, но несигурен за друго.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Батко

12.06.2019 | 09:04

Тая нещо не е в час

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?