Следвайте ни

Житница се готви да бойкотира учебната година

Обсъжда се и гражданско неподчинение с блокиране на пътища на 15 септември, ако не бъде сменена директорката на ОУ „Христо Смирненски“ в селото

viber icon

Бойкот на учебната година и гражданско неподчинение с блокиране на пътища на 15 септември – и такива крайни действия са обсъждани на общоселското събрание в Житница. Както „Марица“ писа, кметът Иван Бараков го свика заради проблемите в местното училище ОУ „Христо Смирненски“. Семействата вече са пратили 3 жалби до различни институции – за различни нарушения на директорката Надка Петрова и за начина, по който провежда часовете си учителката по математика  и информационни технологии Стоянка Славчева.

След като пред „Марица“ преподавателката заяви, че с школската шефка са готови да разговарят с родителите и да търсят компромис и помирение, нито едната, нито другата отиде на общоселското събрание. В Културния дом в селото се събраха родители на ученици от учебното заведение. По думите им са присъствали също бивши и настоящи учители, двама общински съветници от Житница, както и кметът на селото Иван Бараков. Представител на всяка от групите е взел думата.

Местните са категорични, че ще отстояват исканията си докрай – директорката да бъде освободена и новата учебна година да започне в спокойна атмосфера и с гаранция за добро качество на обучението на децата.

Вълненията започнаха още през юни с първата жалба до МОН и Регионалното управление на образованието, в което семействата изброиха нередности и настояха за смяна на ръководството. Сигналът бе придружен с подписка от семействата на 49 ученици и на 6 бъдещи първолачета, които заявиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще отпишат децата си от школото. Така е застрашено неговото оцеляване.

Последваха проверки от РУО, МОН и Община Калояново. Когато обаче бяха изискани писмени обяснения по констатациите от директорката Надка Петрова, тя излезе в дълъг болничен. В момента я замества Стоянка Славчева – учителката, срещу която е третата жалба.

В петък началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова се  е срещнала с кмета на Житница Иван Бараков и изпълняващия длъжността кмет на Калояново Веселин Бонов.  Институциите търсят разумно и законно решение, но всички процедури са възпрепятствани от болничния на директорката.

Позицията на кмета на Житница е, че трябва да се направи всичко възможно селото да си запази училището. Сред родителите обаче все повече се чуват и гласове за по-радикални действия – особено, след като учителката Стоянка Славчева ги обвини, че разпространяват неистини и наговарят за това и децата.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (39)

Яснота

Яснота

20.08.2021 | 12:21

От всичко до тук се разбира че проблемите са големи, но аз не разбирам това единственото училище ли е с такива или подобни проблеми. Имам съмнение че това вероятно не е изолиран случай, но явно лицемерието и други неща прикриват на много места подобни проблеми. От всичко до тук се разбира че трябва явно да се провежда нещо като допитване или анкета за състоянието на нашите училища, да сега съществуващото оценяване явно въобще не работи, просто се пилеят пари за заплати.

Отговори
4 0
Недоумяващ?

Недоумяващ?

18.08.2021 | 15:37

Доволната, толкова добре са обгрижвани, че г-жа Колева от началните им крещи, тормози ги физически, а на родителска среща, за тази си постъпка дава обяснение:"Какво да направя като нищо не им влиза в главата?" Ти да видиш(: Обучението върви в синхрон с физическия и психическия тормоз ! ((((((((((((: Директорката си затваря очите за всичките тези неща, нали г-жа Колева й е бивша съученичка, стари познати от Хисаря, а и тяхното хоро върви и си прибират заплатите...Пък и кой ли ще ги види вътре в училище? Те , децата са глупави и "НЕ" споделят в къщи! Не ги е срам. В друга нормална държава отдавна тези хора да са се разделили с тази професия, ЗАВИНАГИ!

Отговори
12 0
789

789

18.08.2021 | 15:35

Защо вестникът не ми разрешава да си побликувам коментара?

Отговори
1 1
Учител

Учител

18.08.2021 | 12:12

От тези грозни разправии ще страдат основно децата. Така ли ще им даваме пример?! Така ли ще ги възпитаваме в честност, достойнство и морал?! Госпожо директор, госпожо заместник директор, родителите не са нито слепи, нито глупави. От години виждат и знаят какво се случва в родното училище. Много търпяха според мен. Не Ви искат! Тръгнете си! Нали много обичате децата?! Вие чест нямате ли?

Отговори
15 2
обща среща

обща среща

18.08.2021 | 08:30

Уважаема г-жо Славчева, все още чакаме да обявите обща родителска среща, какво чакате или само по новините ще пишем, че родителите са лъжци и измамници и не искат да се срещнат с Вас? Ние сме готови за разговори с вас, но май вие не сте.

Отговори
14 1
Стоянка Славчева

Стоянка Славчева

18.08.2021 | 08:46

На 01.09.2021 г. целият учителски колектив е на работа. Веднага след това ще има родителска среща.

Отговори
4 12
Мария Станева

Мария Станева

18.08.2021 | 07:50

Дали пък да не намина и аз, за да кажа, че по самия изказ става ясно кой бълва глупости и кой други неща бълва. Всеки здравомислещ човек схваща веднага. Кой каквото си надроби, идва време да почне да си го сърба. И да се дърпа, и да бяга, и да не иска, и да писка, сърбането чака и е неизбежно. Ако обичате, не се занимавайте с мен. Аз също не се занимавам с вас. Имате къде-къде по-важни точки на дневен ред! Дали за 3 часа, за 3 дни, 3 седмици, няма никакво значение, омърсяваш се еднакво качествено. А след мен има и десетки други. Вие наистина ли нямате очи и съзнание за действителността или така е по-забавно? Екшън да има, да е драматично, епично!

Отговори
14 2
Удивително

Удивително

17.08.2021 | 22:24

Саморазправата с неудобни личности ескалира, а връзката с реалността страшно липсва. Госпожо математик и информатик! Кандидатирайте се за кметица на вашето си село, много пък искате да сте кметица в чуждо село. Приберете си се във вашето си село и приятна предизборна кампания! Аре бай! Не ви ли писна?

Отговори
15 2
Stoqnka Slavcheva

Stoqnka Slavcheva

17.08.2021 | 21:34

Do posledno 6te darjim fronta, nie sme trenirani nomenklaturni kadri, nqma otkazvane! Boi do dupka!

Отговори
6 6
Стоянка Славчева

Стоянка Славчева

17.08.2021 | 21:47

Не пишете от мое име!!!

Отговори
5 7
Предоволен от защитата

Предоволен от защитата

17.08.2021 | 21:07

Ало, защитниците, само онлайн ли можете да защитавате, ми не се появявате сред хората - я пред камера, я на събрание, да ви чуят всички и да се обърнат в правото мислене, че много криви всички и лъжливи, и изобщо за нищо не стават...

Отговори
18 3
Стоянка Славчева

Стоянка Славчева

17.08.2021 | 22:02

Ако ме избираха за кмет на селото щях да дойда на това общо селско събрание. Но няма как да ме изберат за кмет, защото нямам толкова роднини в Житница.

Отговори
4 20
Thank you

Thank you

18.08.2021 | 19:16

Много тъпо!

Отговори
3 0
Смехотерапевт

Смехотерапевт

17.08.2021 | 20:49

Колкото и да писукате, математичката, дъщерята но директоршата и свитата псевдозащитници, всичко е ясно като бял ден. Ще се смеем последни и ще има на какво!

Отговори
13 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?