3906

Жената в науката - като от модна корица, професор на 38 г.

Научно кафене събра дамите в МУ-Пловдив да разкажат как успяват в мъжкия свят

Как изглеждат жените в науката – като Мария Кюри от черно-белите снимки с вдигната коса и колба в ръка или като Мария Монтесори – с бяла якичка, лимби около челото и цял рояк хлапета от Детската къща?

Днес една жена с научна кариера може да изглежда като супермодел на корица на модно списание и да стане професор още на 38 г. – като декана на Факултета по дентална медицина в МУ-Пловдив проф. Ангелина Влахова.  Да има зад гърба си опита на доайена проф. Марияна Стойчева, ръководила дълги години катедра "Инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина". Да е асистент и редовен докторант в Катедрата по психиатрия и медицинска психология, но изследванията й за шизофренията, базирани на изкуствен интелект, вече да са й донесли признание и едната от трите национални стипендии „За жените в науката“ – като на д-р Росица Паунова.

Международният ден на жените и момичетата в науката, който се отбелязва на 11 февруари, събра в аванс съвременните дами, които прекосяват на токчета сложните дебри на непонятното за обикновения човек. Научно кафене в Медицинския университет срещна доайените и младата смяна на глътка „Бейлис“ и кафе със сладки – да споделят идеи  под звуците на пиано и да получат вниманието, което им се полага. Включително от един мъж – водещия доц. Елеан Зънзов.

„Какво правя аз тук, сред толкова жени с докторска степен – озърна се той. – И аз не знам. Трябва да има грешка в Библията. Мъжът е произлязъл от жената, а не обратно. Вярвам в женското начало и женската енергия. Тя от всичко може да направи наука. Или статистика – ако не се прибираш вечер навреме“.

Но жените трябва да работят повече, за да се докажат, разбрала е проф. Ангелина Влахова. Как се става професор на 38 г.? С амбиция и труд, е нейният кратък отговор. На 39 г. вече била ръководител на катедра, сега е декан. Междувременно родила и 3 деца, които днес са по на 12, на 5 и на една година. И ако тя е една жена в науката, те са още три жени вкъщи.

Цената е  липсата на достатъчно време за мен самата, признава проф. Влахова. Обича да чете, а често вечер заспива още на първите страници от книгата. Но никога не е имала и миг колебание, че  пътят й е в областта на протетичната дентална медицина, денталната имплантология и дигиталната протетика.

Когато поела по своя, доайенът проф. Марияна Стойчева искала да бъде лекар и нямала амбиция в науката. „Медицината е област, която се развива главоломно. В своите 40 г. клиничен стаж се запознах с нови моменти в механизмите, по които се развиват болестите, с нови начини за диагностика и терапия. Не можех да си позволя да не знам нещо, от което ще лиша пациента. Той идва при нас в тежък за него момент и трябва да дам всичко, да съм прочела, да не пропусна нещо“, казва тя. Менторът й проф. Генев с три клинични специалности я научил да доказва дори доказани вече становища. „Да не са сбъркали в лабораторията, повтори това изследване! Разпитай още пациента“, все я съветвал и я насърчил за академична кариера.

Навремето беше трудно  - трябваше да представим труда си пред специализиран съвет от 50 човека, връща лентата проф. Стойчева. Не е лесно да защитиш две дисертации, но е вътрешна необходимост да знаеш и да можеш, добавя тя. Лишавала е семейството си, но не е фатално. Така синовете й станали самостоятелни големи мъже. „Децата не са оправдание да се откажеш - би посъветвала всяка жена в науката, която се колебае – те виждат примера на родителите. И после се гордеят с тях.“

Главен асистент Яна Гвоздева от Факултета по фармация също го е разбрала и напредва в науката заедно с майчинството. Този път избра мен още като студентка, когато  така се възхищавах на преподавателите си, че ми изглеждаше невъзможно един ден да съм сред тях, казва тя. Завършила сред първенците на випуска и решила да продължи в областта на технологията на лекарствените форми. „Удовлетворението е, когато смесиш една колба с друга и стане чудото. Когато твоето малко нещо помогне“, казва тя.

България е N1 в ЕС с 28% дами в IT сектора

Международният ден на жените и момичетата в науката е обявен с решение на Общото събрание на ООН от 22 декември 2015 г. и се чества от 2016 г.  с идеята да насочи общественото внимание към дискриминацията спрямо дамите в образованието и науката.

Днес само 30% от научните изследователи в света са жени.  Най-нисък е делът им в някои науки, които остават запазена територия за мъжете. Едва 3 на сто са дамите в  информационните и компютърни технологии, 5% - в математика и статистика, 8% - в инженерство и индустрия.

България обаче е изключение. По данни на ЮНЕСКО у нас жените учени са 49.1%.  България остава лидер в ЕС по отношение на дела на жените в IT сектора - с 28.2% през 2020 г., следвана от Гърция (с 26.5% ) и Румъния (с 26.2%).  За сравнение, средното в ЕС ниво е 18.5%. 

Сред защитилите докторска степен у нас  преобладават жените  -  55%, което я нарежда сред първите 6 в ЕС.

Дамите в науката са направили своя пробив в МУ-Пловдив още преди 80 г. Проф. д-р Светлана Бойкикева, дм  е първият хабилитиран преподавател жена в Медицински факултет, специалност „Физиотерапия“ – доцент от 1958 г. и професор от 1965 г. Гл. ас. Мария Стефанова пък е  първата жена, избрана за редовен асистент през 1946 г. в новосъздадената Катедра по медицинска физика към новия Медицински факултет на Пловдивския университет. Въпреки, че не се хабилитира, поставя началото на научната дейност с радиоактивни измервания и участва в създаването на студентски научен кръжок по медицинска физика.

Днес дамите са 58% от професорите и 51% от доцентите в МУ-Пловдив. 48% от ръководителите на катедри и секции са жени. Делът им в ректорското ръководство достига 75%, а на деканско ниво - 70% на сто.

На половината от защитените дисертационни трудове през 2023 г. е записано женско име.  В момента най-младата жена професор в МУ-Пловдив е на 42 г., най-младата асистентка - на 24

Оцени новината

Оцени новината
3.8/5 от 9 оценки
3.8/5 от 9 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Поебльото

Поебльото

08.02.2024 | 23:43

Доста ебливичка е май тази "професорка", щом е нацвъкала 3 хлапета. Явно другото е постигнала с навирени краци.

Отговори
4 8
Виц

Виц

08.02.2024 | 22:31

Шеметни висоти; Ал Йо, Деса Общата, Келбечева та и ония с руските дипло ми Инджевци и Дайновци и Бойкикевци и прочие дебили!

Отговори
5 6
Пази боже

Пази боже

08.02.2024 | 20:10

Някоя такава да ти е в къщата.

Отговори
6 7
Смех

Смех

08.02.2024 | 19:59

Госпожата е тежка връзкарка и всъщност изглежда на 48.

Отговори
8 6
мхм

мхм

08.02.2024 | 18:32

Е , то така както им раздават титлите в момента , може и на 28 да станат професорки. В МУ Пловдив е шуро-баджанащина та дрънка, не го давайте за пример. Мадафака е положението на територията, няма оправия, няма и да има!

Отговори
16 2
СъзерцаващСтаващото

СъзерцаващСтаващото

08.02.2024 | 18:10

В англо- краварската Кочина, пардон Колония, на такива години се става професор с "чатала напред" . Щом и Ал Фашагата от СДС-то стана професор, защо и тази дама да не стане, макар, че пътищата им са различни.

Отговори
10 5

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?