Следвайте ни

Жалби бавят строежите на детски градини за милиони втора година

Няма обществена поръчка без отпор от конкуренти

viber icon

Строителството на две детски градини - „Каменица” в район „Централен” и „Зорница” в „Южен”, се забави с година и половина заради жалбите на участници в тръжните процедури. Обществените поръчки за тези забавачки са  обявени в Община Пловдив  в края на декември 2019-а, а през миналата година бяха избрани изпълнители.  „Ринг - П” ООД  на собственика на хотел „Здравец” в едноименния курорт над Пловдив Тодор Бурджиев ще строи  новата сграда на ДГ „Каменица”. „Парсек груп” беше избрана за ново крило за шест групи на „ДГ „Зорница”, която се намира на ул. „Георги Кондолов” 45. Фирмата е регистрирана в Гоце Делчев, а неин собственик е  софиянецът Бончо Бонев.

Двете детски градини са на обща стойност над 6 млн. лева без ДДС и ще се изграждат с безвъзмездната финансова помощ по оперативна програма „Региони в строеж”.

Решенията за класиране обаче веднага бяха обжалвани пред Комисията за защита на конкуренцията. Фирма „Пирс - Д” стопира ДГ „Каменица”, а производството за ДГ „Зорница” беше образувано в КЗК по жалбата на „Делчев инженеринг”.

Едва през март, след произнасяне на КЗК двете процедури са извадени от „фризера”. За „ДГ „Каменица” комисията се е произнесла в полза на Община Пловдив, като потвърди избора на изпълнител. „Поканили сме представителите на РИНГ - П” да подпишат договора, след което могат да започнат обекта",  каза зам.-кметът Пламен Райчев. Техническият проект е подготвен от район "Централен" още преди две години. 

Според Пламен Райчев COVID-19, който продължава да изважда от строя стотици служители, е причината за бавното разглеждане на жалбите, а и почти няма обществена поръчка не само в Пловдив, но и в страната, която да не се оспорва.

За ДГ „Зорница”  процедурите за избор на изпълнител продължават. КЗК върна класирането назад, като отстрани класираната на първо място „Парсек груп” с указание за ново разглеждане на офертите, подадени още на на 4 март 2020 г. Пет фирми освен „Парсек” са подали документи - „ГБС - Пловдив”, „Инерком”, „Запрянови - 03”, „Саграда” и „Делчев инженеринг”. Те са уведомени от Община Пловдив, че офертите са валидни.  Поръчката за проектиране, строително-монтажни работи и авторски надзор са на стойност 2 963 374 лева без ДДС.

Новото класиране отново може да бъде обжалвано пред КЗК, а след това и във ВАС, но това право е дадено със закона на всички участници в тръжните процедури, подчерта Пламен Райчев.

През тази година ще бъдат завършени две нови детски градини - на ул. „Богомил” в район „Източен” за близо 3 млн. лева без ДДС, която се изгражда от фирма „Саграда”, и на бул. „Александър Стамболийски” до Онкодиспансера, чийто изпълнител е фирма „Запрянови- 03” за около 4 мл. лева. Забавачката на ул. "Богомил", чийто строеж започна на 1 юни миналата година, е на финала. В сградата ще има и плувен басейн. 

Общината подготвя още две детски заведения за разширение - за пристройка за яслени групи на ДЯ „Веселушка” в „Източен” и за две нови групи и физкултурен салон на ДГ „Чучулига”. Офертите ще се разглеждат през април.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нали

Нали

26.03.2021 | 15:03

Българомразците от ДейБъ в действие! Видяхме им зловредното действие при площад централен и зоологическата градина! Нищо ново под слънцето, просто на генерал Гном трябва да бъде забранено да стъпва в Пловдив а ДАНС да разследва кой плаща на адвокатите да пускат жалба след жалба!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?