Следвайте ни

ИЗВЪНРЕДНО! Учениците се връщат в клас от понеделник

До утре директорите трябва да са готови с графика за редуване онлайн и присъствено до Коледа

viber icon

Учениците от 5. до 12. клас се връщат поетапно в клас от понеделник, Областният кризисен щаб няма да удължава срока на обучение от разстояние в електронна среда.  Предложението за това е на началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова и е прието.

Всеки директор трябва да изготви график как ще се редуват паралелките онлайн и присъствено до Коледа, каквито са насоките на МОН. Както "Марица" писа, министерството е разпространило до директорите три примерни графика, към които могат да се придържат. Възможно е обаче да съставят и свои.

Всяко училище трябва да представи своята схема до утре. Тя трябва да е съобразена със спецификата на самото училище и епидемичната ситуация. 

„До края на утрешния ден трябва да има яснота за  всяко едно училище и за кои класове се организира обучение от разстояние в електронна среда", обясни  Иванка Киркова.

От Регионалното управление на образованието ще проследят процеса, ще оказват методическа подкрепа и ще извършват необходимия контрол.

По думите на Иванка Киркова, вариантите за щафетно обучение онлайн и в електронна среда могат да са много повече от трите предложени от МОН. Трябва обаче да са съобразени с конкретната  ситуация в учебното заведение,  с отсъстващите учители и  седмичната им заетост, както и  с мнението на родителите, за да се намери най-правилното решение за всяко училище в областта. Възможна е дори  промяна на седмичното разписание, защото от МОН е предоставена  достатъчно свобода за взимане на решения от страна на директорите.

„Ситуацията в момента е трудна за всички, но децата не могат да са затворени в къщи до пролетта. Това е вредно  за тяхното физическо и психическо и здраве. Разбира се, ще се спазва алгоритъмът  и указанията на здравното министерство при положителните случаи, което  се прави и до сега.  Организацията в училищата трябва да е в полза на децата и учебния процес като цяло и решението е на директорите, които най-добре могат да направят преценка. Например,  много е важно децата в подготвителните класове в езиковите гимназии да учат присъствено, защото това е една от  най-важните години за тях", коментира областният  управител и председател на щаба.

Остават възможностите за ново превключване към обучение от разстояние в електронна среда при промяна на епидемичната ситуация. Действащите регламенти за това към момента са няколко. Единият вариант е при достигнат праг от 15% отсъстващи по свързани с ковид причини - според заповедта на здравния министър, която касае само ученици от 5. до 12. клас и е в сила до 30 ноември. Възможно е при влошаване на ситуацията щабът отново да преразгледа решението си. Остава и възможността превключване да поискат директорите по преценка на положението в тяхното школо. Ако онлайн минават повече от половината класове, се иска съгласуване с МОН. Ако са по-малко от 50%, школският шеф може да издаде заповедта сам. И в двата случая решението трябва да е гласувано от Педагогическия съвет и да съвпада с преобладаващите нагласи сред родителите.

Опорни точки в схемите

Графиците за редуване на класовете онлайн и присъствено трябва да бъдат подчинени на няколко общи принципа. Учениците трябва да прекарат не повече от 10 последователни учебни дни вкъщи и поне 2 седмици присъствено в клас. Необходимо е също да се даде превес на присъственото обучение за някои паралелки, например езиковите.

В насоките на МОН е разписано в каква последователност да се преминава онлайн - първо паралелките от 9. до 12. клас, в които не се изучава интензивно или разширено чужд език. След това онлайн обучение да се прилага и за осмокласниците, които не изучават интензивно език, и за по-голяма част от гимназистите. Предпоследно мярката трябва да се приложи в прогимназия, както и при изучаващите интензивно чужд език в 8. клас и останалите осмокласници. В този списък са включени и 3. и 4. клас. Препоръчва се училища с концентрация на деца от уязвими групи да минат последно онлайн.

Моделите на редуване създават трудности, затова се допуска и реорганизация на учебното време като например: хибридно обучение като част от предметите са онлайн в другата смяна или пък се раздават задачи за самоподготовка, ако не могат да се намерят заместващи учители; часовете да се намалят с до 10 минути; практическото обучение да се планирана в оптимален период от учебната година, в последователни дни, за да мине цялата паралелка онлайн. 

Трите примерни графика на МОН обхващат периода от миналия четвъртък до 23 декември, като един 7-дневен цикъл се брои от четвъртък до сряда. Най вероятно графиците на учебните заведения в Пловдивска област няма да копират тях. Първите предадени, сред които на Националната търговска гимназия, са от понеделник - за стандартна седмица. Очакванията на РУО са, че директорите ще използват трите варианта на МОН само за опорни точки и ще направят изцяло свои схеми.  Това е особено наложително и при спецификите на професионалните гимназии  и дуалната форма на обучение.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (17)

123

123

19.11.2020 | 12:05

Когато едно министерство, или един ръководител няма яснота и решение по даден въпрос, винаги преминава в демократична безотговорност, като дава, уж, право на избор и решение на подчинения. Но това е сам при условие, че не се наруши неговата концепция. Министерството на образованието демонстрира точно такова поведение, под него РУО - също. Щели да оказват методична подкрепа. Хаха. Не ставайте смешни. Та кога за последен път сте влизали в училище и сте заставали пред дъската. Поведението на тази структура спрямо училищата и учителите е като наказателен отряд. Мислят се за богоизбрани и най-компетентните. Крайно време е да се премахнат тези синекурни длъжности и тунеядци.

Отговори
2 0
Кики

Кики

18.11.2020 | 12:19

Това не е нормално, или отиват или си остават във вкъщи, като имате и на предвид че някои ученици са 7клас имат и изпити не е нормално

Отговори
0 2
Елена

Елена

18.11.2020 | 01:14

Хей, хора ли сте, що сте? Малко ще бъде грубо, но ще Ви го кажа, направихте родителите на шашави! Те могат ли да ходят една седмица на работа, после една седмица да си останат в къщи, някой мисли ли, че родителите харчат средства за карти за градския транспорт, закупени за цял месец? Какво си мислите, че те получават Вашите заплати? Иди ми, дойди ми! Едно решение, една Ваша заповед не издържа поне 24 часа!

Отговори
2 0
Нежен

Нежен

19.11.2020 | 11:07

Е, по-кротко де! Къде е тя още. Къде е април май 2021, ваксината още по-далеко. Не е почнал и грипа. Хващайте се здраво за седалките, че яко ще друса!

Отговори
1 0
Jssjsj

Jssjsj

17.11.2020 | 17:36

Абе нека всички да ходят и толкова!!! Без никакво онлайн!!! ЩЕ ОСТАНАТ НЕГРАМОТНИ И АСОЦИАЛНИ !!!

Отговори
6 16
Ахахаха

Ахахаха

17.11.2020 | 16:36

Точно така , в цял свят ходят на училише а ние кво ние кекави ли сме ай ся ...

Отговори
3 15
Иванов

Иванов

17.11.2020 | 17:12

Убийци на учители

Отговори
17 6
Митко

Митко

17.11.2020 | 16:23

Имам чувството че тези решения ги взимат някакви луди хора при с един час различна заповед

Отговори
24 0
Упражнение на СИК аджийско изпр........

Упражнение на СИК аджийско изпр........

17.11.2020 | 15:16

Нема да коментирам ко цначи СИК на турски Ама от СИК едни цифри нафърлени в пространството са си направо полюция Да не съ бърка с революция Абе СИК ти оди чак до Германия ли ве изпражнение та от там в целофан стерилно докара тези цифри Илити ги пратиха по Амазон

Отговори
3 2
Минева

Минева

17.11.2020 | 14:34

"...Трябва обаче да са съобразени с конкретната ситуация в учебното заведение, с отсъстващите учители и седмичната им заетост, както и с мнението на родителите,..." - По скоро, с политическото решение на министерството, което бягайки от отговорност, оставя решенията да се вземат на местно ниво! При този ръст на заболели, това е безотговорност и може би престъпление .

Отговори
37 4
Пловдив

Пловдив

17.11.2020 | 14:42

Престъпление е, че се изказваш некадърно!

Отговори
5 29
Сик

Сик

17.11.2020 | 14:10

България 152 починали, а Германия, която е 80млн. 199 починали. Тиква празна сикаджийска.

Отговори
25 6
Мон

Мон

17.11.2020 | 14:09

Продавачи на см.рт

Отговори
24 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?