46
Следвайте ни

Извънредно: Учениците от Пловдив и още 4 общини минават на ротация от петък

viber icon

В Пловдив, Асеновград, Брезово, Перущица и община „Марица“ учениците ще минат на ротация - с редуване на  класовете онлайн и присъствено, така че в школото от петък  - 22 октомври, до 4 ноември да са най-много 50% от децата.

До това се стига, след като днес петте общини от Пловдивска област прескочиха границата от 500  на 100 000 и навлязоха в тъмночервената зона за заболеваемост на двуседмична база. По данни на РЗИ община Пловдив е със заболеваемост 564 на 100 000, в Асеновград е 567 на 100 000, в Брезово – 636 на 100 000, в Перущица – 627 на 100 000, а в община „Марица“ – 504 на 100 000.

По силата на заповедта на здравния министър от вчера, когато дадена община навлезе в тъмночервената зона – между 500 и 750 на 100 000, в училищата започва ротация на паралелките.

От МОН потвърдиха за „Марица“, че е задвижена такава процедура за петте общини от Пловдивска област. Директорите трябва да подготвят графици, които Регионалното управление на образованието да предостави на министерството. Съгласно разпореждането на здравния министър, заповедта за преминаване към редуване се издава от министъра на образованието и науката. Пак проф. Николай Денков ще одобрява и графиците за ротация.

Според огласената вчера позиция на МОН, би трябвало въртенето да е през 5 учебни дни, а за по-дълъг период – само ако не достигат учители за присъствен учебен процес.  Намерението на МОН бе също да запази досегашния принцип, според който при ротация първо преминават към обучение от разстояние в електронна среда випуските с най-много отсъстващи ученици. В общия случай трябва да остават вкъщи първо гимназистите с изключение на XII клас. При продължаващо влошаване на епидемичната ситуация - и учениците от XII клас, както и от прогимназиалния етап с изключение на VII клас. Учениците от VII клас и от начален етап (I-IV клас) ще учат онлайн само в краен случай при обективна невъзможност обучението да продължи присъствено. 

Междувременно от МОН обявиха, че още от утре всички ученици в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000 ще се обучават онлайн. Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник. 

Министърът на образованието и науката вече е издал заповед, която съответства на разпорежданията на министъра на здравеопазването от 19 октомври т.г. 

МОН е  предложило на Министерството на здравеопазването (МЗ) да удължи с 2 дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост. Аргументът е, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си в къщи по време на занятията от дистанция. До 16 часа днес в МОН не е получено съгласие от МЗ. Поради тази причина министър Николай Денков е издал заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София град и засегнатите общини. 

Междувременно МОН актуализира Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 г. в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването. Промените ще бъдат публикувани на сайта на МОН, след като бъдат утвърдени от двамата министри. 

От утре по силата на заповедта с новите мерки на МЗ  учители и ученици от 5. до 12. клас ще носят маски задължително и в час. За всички часовете по физическо възпитание ще са само на открито. Няма да се допуска смесване на паралелки при провеждане в присъствена среда на групови извънкласни дейности, занимания по интереси, занимални и други.

Спират присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие, клубове и школи за деца. Присъствено в университетите пък могат да са само тези, които имат Зелен сертификат.

Където се учи на място, трябва да се спазват насоките, които МОН издаде в началото на учебната година. Проверките на РУО-Пловдив засега не са открили сериозни нарушения при съблюдаването им. Има известни отклонения от графиците за почистване.

 

 

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Какви зелени сертификати ...

Какви зелени сертификати ...

20.10.2021 | 20:32

Университетите задължително неприсъствено обучение.

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?