Следвайте ни

Извънредно приемат заявления за матура по желание

Тя е единствена възможност за кандидат-студенти, които са завършили предишни години и се борят за вузове без приемен изпит

viber icon

Кандидат-студенти, които са завършили предишни години и не са държали матура, но оценката им трябва за вход във висше училище, ще имат възможност в извънреден порядък да подадат заявление за явяване на трета матура по желание. Срокът за това е  до четвъртък, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Допълнителната възможност се дава, след като стана ясно, че тази година дори в специалност „Право“ някои вузове, например Софийският университет, ще зачитат държавен зрелостен изпит. Както „Марица“ писа, за да е възможно това, предстоят промени в нормативната база в последния момент, а висшите училища сами ще изберат да се възползват или не.

Ако се избере вариант приемът да е с матура, за да не се провежда кандидатстудентски изпит, това лишава от възможност за следване завършилите в предишни години, когато нямаше държавни зрелостни изпити. За тях единствената възможност в такъв случай е да положат матура по желание сега, но пък сроковете за подаване на документи за явяване изтекоха още преди месец.

За да се намери решение на абсурдната ситуация, до четвъртък се дава втори шанс за да се заяви желание за явяване на трета матура по желание.

 Тези изпити  са насрочени на 2 юни преди обяд – по физика, химия и чуждите езици без английски, и същия ден след обяд – по математика, история и география. На 4 юни сутринта  пък са матурите по желание по биология и химия, а от 14 ч. след обяд – по английски.

Към момента желание да се явят на матура по желание, извън двете задължителни, са декларирали едва 60 зрелостници от Пловдивска област. Обикновено това са кандидастващи в чужбина, на които им трябва оценка по даден предмет.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?