Следвайте ни

Изпробваме машинното гласуване СНИМКИ

viber icon

Само за 15 секунди се гласува на машината, разработена от екипа на  инж. Александър Чобанов, ръководител на Националното училище по роботика. Апаратите са доставени в сградата на областната администрация и инж. Чобанов лично демонстрира днес  как се подава електронна бюлетина. При машинното гласуване са изключени манипулации, увери Александър Чобанов.

Преди началото на изборния ден машината вади чист протокол, чиито данни с номера на избирателната секция автоматично отиват в ЦИК. Апаратът задължително трябва да е поставен  така, че да се гарантира тайната на вота. Избирателят натиска бутон, на екрана се появява бюлетина с имената на партии и коалиции, а също така и с преференции. Пак натискаш бутон и в избраното квадратче се отбелязва кръстче. Машината те пита дали потвърждаваш вота или искаш да се върнеш и да го промениш. След като потвърдиш, излиза бележка, подобна на касова, която сгъваш и пускаш в урната. Не можеш  да драскаш и да рисуваш по бюлетината. Няма как тя да бъде невалидна. Имаш право да отбележиш обаче, че не подкрепяш никой от кандидатите.

Машината сама издава протокол с резултатите от вота, което спестява дългото преброяване на гласовете от СИК  и най-важното - фалшификации. Протоколът директно отива в ЦИК и всеки, който иска, може да получи копие. В самия апарат също се запазва копие за евентуална проверка. Зам.-областният управител Димитър Керин пръв изпробва машината и се справи светкавично.

Машините са изработени от консорциум "Математици, инфоматици и роботици  без граници" /МИР БГ/. Апаратите работят с батерии, защитени са от хакери, тъй като са от метал, и струват 4000 лв.за бройка.  Инж. Александър Чобанов увери, че могат да бъдат произведени до изборите за Европейския парламент, ако до две седмици за производството им се подпише договор.

Всеки може да  пробва как работят машините днес и утре  от 11.00 до 17.00 часа във фоайето на Областна администрация.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?