71
Следвайте ни

Изпращат утре тестовете за ученици на Пловдивска област

На старта днес в 13 области има само 5 положителни проби на деца, 6 на учители и 3 на непедагогически специалисти

viber icon

Утре тестовете за изследване на учениците от начален етап ще потеглят за Пловдивска област, стана ясно преди минути на брифинг на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков.

"86 000 теста пристигнаха в склада в Лозен, утре ще бъдат разпределени в Пловдив, Бругас, Русе и Враца. Въпрос към местните ръководства е колко време трябва, за да стигнат тестовете до училищата, да обучат екипите, да организират доброволците и да стартират процеса", каза министърът.

Днес връщането в присъствено обучение при осигурена безопасна среда чрез тестване започна за 2538 паралелки в13 области, които вече имат тестове. Изследвани са 37 832 ученици, от които положителни проби са дали само 5 - две деца  в София и по едно в Добрич, Варна и Пазарджик.

На тест са били подложени 2718 преподаватели без зелен сертификат, от които с ковид са се оказали шестима - трима във Варна и по един в Габрово, Добрич и София.

От изследваните 1507 непедагогически специалисти с положителни проби са трима - от Варна и София.

"Няма задължителен ден за старт – припомни министърът. - Началото е, когато са изпълнени три условия: осигурени тестове, над 50% съгласни родители и готов екип за провеждане на процеса. "От тази гледна точка не е проблем да се почне с малко закъснение.

Това за нас е нов модел. Ако проработи правилно, ще позволи да не връщаме повече децата онлайн, ако осигурим безопасна среда. Това зависи и от начина, по който се реализира – доколко добросъвестно се изпълняват процедурите,

каза акад. Денков.

Новите тестове за четирите области ще стигнат  за тази седмица и може би за следващата Междувременно уверенията на здравния министър са, че е започнала нова обществена поръчка за 1 460 000 лв. . Ако бъдат заредени, ще имаме тестове за един месец, прогнозира акад. Денков.

"Трябва да се захрани системата и е направена нова поръчка.  Ако няма тестове, децата ще минат пак онлайн", поясни той.

Родители могат във всеки момент оттук нататък да подадат декларация – но задължително два дни преди старта на присъственото обучение.

На въпрос кога ще започне поетапно връщане на деца от прогимназия и гимназия, министърът отвърна: "Когато дойдат много тестове и можем да направим план, тогава ще говорим за големите ученици. В момента говорим за малките от начален етап".

Следващото тестване ще е в понеделник, ако не е затворено училището заради изборите, или във вторинк. За останалите - при първи ден на старт на присъствено обучение. Ако стартират в сряда, няма да бъдат тествани в четвъртък.

Вече е направена организация за получаване на тестовете. Чакат се по обяд в училище в ж. к. "Тракия", откъдето ще бъдат разпределени в областта.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ДО ВСИЧКИ НЕИСКАЩИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ - НЕКА КОМЕНТИРАМЕ ГЛУПОСТИТЕ ВИ

ДО ВСИЧКИ НЕИСКАЩИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ - НЕКА КОМЕНТИРАМЕ ГЛУПОСТИТЕ ВИ

10.11.2021 | 20:43

ok?

Отговори
0 4
в гърлото

в гърлото

10.11.2021 | 21:32

на майка ти

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?