Следвайте ни

Изпитват дистанционно с видео връзка и проект

Няма да се разчита на онлайн тестове – заради намалените часове и да не се наднича в учебника

viber icon

Пловдивските учители ще разчитат основно на препитване по време на конферентните видео връзки, ще  оценяват и работата на учениците за домашно и по проекти.  Преподавателите не смятат да прибягват до онлайн тестове. От една страна, ако се правят в реално време, в момента часовете са намелени на 30 минути вместо стандартните 45, и така учениците ще са притиснати от времето. От друга – може да надничат в учебника или тетрадката, за да си помогнат с отговорите.

Както „Марица” съобщи, от тази седмица в условията на дистанционно обучение започва и изпитване и оценяване, след като на старта се тръгна само с преговори и упражнения, а после се добавиха и нови уроци.

Ще разчитаме най-много на домашни и работата по проекти, казва директорът на СУ „Св. Софроний Врачански” Пенко Рисков. Не е сложно един преподавател да разбере кога ученикът е работил сам и в кои случай е приложил системата копи-пейст, категоричен е той. В 4.-5. клас се допуска помощ от родител. „При всички случаи целта не е да хванем някого, че не знае. Не искаме да преследваме ученика, а напротив – да го накараме да покаже това, което е усвоил, уверява школският шеф.  На оперативките, които провежда с видео конферентна връзка с учителите, смята да обсъди с тях и възможността да изпитват по време на сутрешните занятия с децата в реално време.

СУ „Св. Софроний Врачански” е сред малкото пловдивски училища, които ползват платформата на Майкрософт, масово в града учебният процес се води в Гугъл класруум. От 39 паралелки в школото във виртуалната класна стая са вече около 34-35. Все още има второкласници и първолаци, които ползват Фейсбук и Вайбър, но предстои и те да преминат към другия канал. Родителите в една паралелка четвърти клас пък категорично отказват да работят в платформите и там каналът за изпращане на материали остава Вайбър.

Учебният ден започва с видеоурок, който продължава около 20-30 минути, според указанията на МОН времетраенето да бъде ограничено. По време на конферентната видео връзка учителят обяснява и дава задачи за самостоятелна работа. Този формат може да се използва и за устно изпитване, смята Рисков.

Платформата на Майкрософт позволява онлайн тестове, но този начин за изпитване не може да е обективен, защото ученикът разполага с дълго време и може да си помогне по начин, който ще изкриви резултата, казва директорйт. Макар и не за изпитване, тестовете се използват доста от екипа му – защото дават представа за активността на учениците. Това също е добавена стойност при оценяването, подчертава той.

Как 60-класното стана 260-класно

Тъй като е едно от първите, започнали работа с облачните технологии, СУ „Св. Софроний Врачански” е училище-наставник на още две в областта.

Още в първите дни на извънредното положение Пенко Рисков се свързал с ОУ „Христо Ботев” в Стамболийски и предложил помощ – да направи акаунти на всички ученици, за да влязат в платформата за образование на Гугъл G – Suite. Там обаче голяма част от децата са от малцинствата и това е неприложимо – контактът е с материали, които се разпространяват от медиатори.

Другото школо, на което пловдивското трябва да оказва помощ, е в Лъки, но там също в момента се ползват работни листове. Пловдивският шеф предложил и да обучи колегите от планинския град. Засега сме на стенд бай, обобщава той. И се шегува, че в миналото школото било известно като 60-класното. Сега вече има към стотина виртуални класни стаи и съвсем скоро ще стане 260-класно, ако се преброят всичките – по всички предмети във всички паралелки.

Директорката на Математическата Веселина Карапеева:

Оценката ще се аргументира

Учи се повече, има по-малко отсъствия и най-сетне - едносменен режим!

Въздържаме се от писмени работи в реално време, защото за една контролна работа ученикът трябва да разполага с 40 минути, а сега часовете са намалени на 30, казва директорката на Математическата гимназия Веселина Карапеева.

Там от първия ден се преподава в реално време, като се следва разписанието на часовете в нормален режим на работа. Видео връзката трае около 15 минути, после се поставят задачи, проекти, казуси за самоподготовка. Изпитването ще става устно по време на тези конферентни срещи на класа, ще се оценяват и изпълнените задания.

При всички случаи бележката трябва да се аргументира, за да знае ученикът мотивите, а и другите в класа, обясни Карапеева.

Според нея не бива да има страх от това, че започва изпитване и оценяване в условия на дистанционно обучение. Напротив – така и учениците ще имат обратна връзка за труда си, а и родтелите.

На 9 април предстои онлайн родителска среща със семействата на десетокласниците, за да им се разясни предстоящият избор на профилиращи предмети за идната учебна година. Още в първия ден на дистанционното обучение обаче екипът попитал семействата как оценяват работата от разстояние в дигитална среда. Получаваме адмирации и ние също благодарим за съдействието у дома, както и за подкрепата от Регионалното управление на образованието, каза Карапеева.

По думите й сега се учи повече, а отсъстващите са по-малко – 99% от учениците са във виртуалните класни стаи. В началото имало трудности – например брат и сестра с родител-учител и липса на компютри,  по които да работят едновременно. Училището дало устройства.

Има и още една полза от  дистанционното обучение  - едносменен режим. Всички учат сутрин, което иначе е непостижимо при съжителството в една сграда с ОУ „Драган Манчов”. Часовете приключват в 13,30 часа. А в 13,40 всеки ден започва онлайн оперативка на екипа. Това, което всички споделят, е, че липсва социалният контакт. Затова в Математическата вече са оформени виртуални класни стаи с участието на педагогическия съветник и Ученическия съвет – там може да има неформално общуване или да се потърси психологическа подкрепа.

Макар и в извънредна ситуация, водим нормален учебен процес, като се стремим към баланс между работа в дигитална среда и извън нея, казва още Карапеева. Стремежът е домашните да са на хартиен носител.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?