1553

Изпитна треска: Преговарят на оградата преди матурата по български език и литература

Разчитам на знания, късмет няма, казва Десислава от Френската гимназия

Дванадесетокласничка от Френската гимназия тръгна тази сутрин за матурата с тетрадката по български език. Разтвори страниците, плътно изписани с момичешкия й подреден почерк, и  преговаря бройните форми на имената до последно, докато стане време за влизане в изпитната зала. „Разчитам на знания. Късмет няма!“, убедена е Десислава Мутафчиева.

Много часове е прекарала с книгите от задължителната литература, чела е всичко. Почти. В последната година  ходила и на частни уроци. По-лесно й е овладяването на понятията и справянето с правописа и пунктуацията. Повече я затруднява да направи анализ. От всичко изучавано в училище най-много я докоснали „Приказка за стълбата“ от Христо Смирненски“ и Ботевото „До моето първо либе“. Трудно й е да разбере „Честен кръст“ от Борис Христов и „Ноев ковчег“ от Йордан Радичков.

Дали ще може да покаже максимално добре знанията си е важно за Десислава, защото оценката от матурата й е балообразуваща за специалност „Медицинска козметика“, за която смята да кандидатства в Медицинския колеж в Пловдив. За първи път тази година зрелостниците имат право да се явят повторно на матурата наесен или напролет догодина, за да повишат успеха си и да ползват бележката при кандидатстване във висше училище. Десислава узнала за тази възможност тази сутрин. Хубаво е да имаш план Б, но дано не се налага, пожела си тя.

„Готови ли сме за изпит? – бодро посрещна тази сутрин зрелостниците директорът на ПГВАД „Христо Ботев“ Константин Костадинов. – Пригответе личната карта и служебната бележка! Успех! Да сте спокойни и да не бързате!“.  

Оказа се, че момче от Механото си е забравило служебната бележка, но директорът позвъни веднага в училището да я пратят, за да не загуби зрелостникът възможността да се яви на матурата.

Гимназията по дървообработване под тепетата е едно от общо 69-те учебни заведения  Пловдивска област, в които днес се провежда държавният зрелостен изпит по български език и литература. Да се явят на него заявиха желание 4853 човека, от които  около 300 не бяха допуснати заради двойка за годината. В ПГВАД „Христо Ботев“ тази сутрин очакваха  104-ма зрелостници да заемат местата си в осемте изпитни зали. А директорът опита с добра дума и закачка да понижи напрежението: „Свали шапката! Да ни видят в МОН с видеонаблюдението колко сме красиви!“.

Ако се четат всички произведения и се слуша в час, няма нужда от допълнителна подготовка за матурата. С това убеждение се явиха на нея момичета от Хуманитарната гимназия. Ивана си пожела тема по „Балада за Георг Хених“ от Виктор Пасков, ще кандидатства в Художествената академия. Петра пък иска да учи японистика в Софийския университет и се надява да има възможност да пише по „Спасова могила“ от Елин Пелин.

Според Александра от паралелката по софтуерни  и хардуерни технологии часовете по български език и литература в училище не са достатъчни – не стига времето всичко да се изговори и да се вникне в дълбочина. Затова ходила на уроци да се подготви за матурата, която й е важна, за да учи право в Холандия.

За Неделчо Златев предизвикателството на матурата е да се справи не с езиковите норми и литературния анализ, а със стреса. Завършва СУ „Черноризец Храбър“ и е лауреат на литературни конкурси. Въпреки това дойде напрегнат. „Няма по-подготвен от теб. Трябва само да си спокоен и да се събереш!“, му казала тази заран майка му Елена Кохчиева, която е начална учителка и го придружи за кураж. В последните дни не отгърнал нищо и бил спокоен: „Аз съм чел всеки ден през годините“. Всички сме сигурни в него, но навярно тъкмо високите очаквания го напрягат, дава си сметка майката.

В днешния живот на младите в мрежата четящите деца понякога трудно се вписват. Но Неделчо, който се интересува и от кино, а в момента чете биографията на Чарли Чаплин, се надява да намери своята среда в Пловдивския университет. В понеделник му предстои и матура по философия.

Очаквайте подробности

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?