2374

Изненада в хипермаркета: Къде отиват играчките?

Образователна изложба приканва децата да събират разделно и рециклират, да пестят водата и енергията

Активна образователна pop-up изложба "Заеднодействай с Музейко" демонстрира ежедневни процеси от бита и тяхното въздействие върху природата с 4 активни и забавни модула. Те разглеждат ключови проблеми и предизвикват децата и техните семейства да се включат с решения.

Открита през лятото на 2021 г., "Заеднодействай с Музейко" премина през ключови обекти на търговска верига в столицата. Идеята е в последствие петте модула да бъдат събрани в специална зала в Детски научен център „Музейко“.

Преди това обаче за година pop-up изложбата ще обиколи 3 града в страната -  Пловдив, Стара Загора и Плевен. Така по любопитен начин ще настоява пред децата и техните родители за  устойчиво използване на ресурсите чрез рециклиране, отговорна употреба и повторно използване на материали и стоки от бита.

Първата спирка е Пловдив и експозицията с 4 модула вече е достъпна от 4 юни. 

Модул „Сортер“ на "Брезовско шосе" 127 онагледява разделното събиране на отпадъците от опаковки. 

Модул „Осветление“ на "Пещерско шосе" 36 илюстрира ефекта на обикновените крушки, както и този на LED осветлението върху околната среда.

Модулът „Водата у дома“ на  бул. "Освобождение" 47 онагледява огромното количеството вода, което използваме в ежедневието, и дългия сложен път на пречистването ѝ, преди да стигне обратно в природата.

Модул  „Къде отиват играчките?“ на "Цариградско шосе" 94 поставя акцент върху замърсяването на океаните с пластмаса, особено с играчки.

Изложбата е разработена по проект AAA (Accessible Art for All) с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”. Партньори са "Кауфланд" - България, "Екобулпак България" АД , "Булекопак" АД, "Софийска вода" - част от групата Веолия.

В Пловдив ще остане до септември.

Избери си суперсила

Дали можем да използваме по-малко вода у дома? Правилно ли изхвърляме използваните опаковки и можем ли да им дадем втори живот? Какво да направим, за да използваме по друг начин вещи, които вече не са ни необходими? Как можем да намалим замърсяването на околната среда, което се генерира от производството на енергия?

Тези и други въпроси „изскачат“ пред децата, докато се разхождат в „Музейко“ и като част от играта ги предизвикват към действие. Сега официалният сайт на проекта  „Заеднодействай с Музейко“ ( https://green.muzeiko.bg/) ги предизвиква и с онлайн мисии. Децата може да си изберат една от 5 суперсили, а после да пробват себе си в нея. Най-активните вече имат своите постижения.

Гариела е избрала суперсилата „да използваш повторно“ и в дома <210> вече се пазарува само с платнени торбички.  Когато си изгуби чорапа, Бойко прави от другия чорапено чудовище. Владимир пък с помощ от родителите си е измайсторил хранилка за птици от бутилка и дървени лъжици. А домашната оранжерия на Нава Зинал е от кутия от шоколадови бонбони и дървени клечки от шишчета.

На Николай Георгиев пък най-много му е допаднала идеята да рециклира. И за месец е събрал 1,266 кг хартия.

Мисията „Да цениш“ привлякла Йоана Йорданова с предизвикателството да хаби по-малко вода. Обикновено, когато  вземаме душ за 8 минути, използваме близо 65 литра вода. А водата, която тече от чешмата у дома, минава дълъг и сложен път на пречистване в станциите за отпадъчни води, за да се върне безопасно в природата. Йоана  Йорданова е намалила времето за душ  до 4-5 минути и седмично пести 175 литра вода. В тази мисия бързо се постига напредък и с още няколко прости неща - да се спира водата, докато се сапунисват ръцете или се мият зъбите.

Суперсилата „Да изхвърляш разделно“ се опитва да види сметката на найлоновите торбички, които са сред най-големите замърсители на природата и морското дъно. Те се събират и преработват трудно. Когато се използва платнена, това е стъпка към по-чиста околна среда. Пластмасовите бутилки са друг основен замърсител. Тези с означение PET1 се преработват и рециклират ефективно. Когато се почистват, смачкват и изхвърлят в жълтия контейнер, всички бутилки с този код се рециклират. Дими  Анзъров вече е в действие и е изчислил, че с платнена торба на пазар спестява на природата 14 найлонови торбички седмично.

Да пести е изборът на Живко. Производството на еленергия ангажира много ресурс и замърсява околната среда. А LED осветлението пести от сметката за ток и намалява замърсяването на въздуха и водите. Полезният ход е да се гасят лампите, когато не се ползват, и да се поставят LED крушки. В дома на Живко всичките 15 са такива.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?