Следвайте ни

Изненада: Училището в Мулдава първенец на малките матури с 5,75

viber icon

Изненадващо училища на село поведоха класацията по резултати на тазгодишните национални външни оценявания в 4. клас. Въпреки че там се явяват по-малко ученици, което винаги вдига средния успех спрямо по-многолюдните учебни заведения в големия град, статистиката показва смайващи резултати.

Абсолютен първенец тази година по успех е ОУ „Отец Паисий“ в Мулдава – селище, където майчиният език на много от  учениците не е български. Само с шестима явили се школото има най-високия среден успех в областта  по двата предмета  - 5,75, като по математика всички ученици са с пълни шестици, а по български език и литература средната бележка е 5,50.

На второ място е НУ „Св. Климент Охридски“ във Войсил. Там малките матури са държали само 8 деца, като средният успех по двата предмета е 5,56: по български език и литература – 5,75, а по математика – 5,38.

На трета позиция е ОУ „Христо Ботев“  в село Крумово. Успехът на 13-те четвъртокласници там е 5,85 по български и 5,23 по математика, като това прави средноаритметично 5,54 на националните външни оценявания.

Чак на четвърто място следва пловдивското НУ „Кв. Климент Охридски“ – също с 5,54, следвано от СУ „Св. Патриарх Евтимий“- 5,53, НУ „Христо Ботев“ – 5,46. На седмо място е ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Труд – 5,45. С резултата си по математика 5,56 то попадна и сред националните първенци по този предмет, като изпита са държали 33 деца. Десетката допълват ОУ „Драган Манчов“ – с 5,45, ОУ „Васил Петлешков“ – 5,39, СУ „Любен Каравелов“ – 5,39. Чак след това идват останалите училища, които обикновено са ТОП10.

Тепърва ще направим анализ на тези резултати, коментира началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя обясни, че там, където има драстични разлики спрямо представянето в предишни кампании, ще се види на какво се дължи резкият напредък, включително като се направи съпоставка с текущите резултати на децата през годината. Вероятно ще бъдат прегледани и отделни изпитни работи, които вече са били оценени.

Нашата работа тепърва започва въз основа на тези данни – там, където има ниски резултати, ще държим на компенсаторно обучение през лятото, добави Киркова. Статистиката показва, че в дъното на таблицата по  резултати са учебни заведения, в които учат основно деца, чиито майчин език не е български.

Припомняме, че вчера МОН оповести информация за манипулации на малките матури, като засега безспорни данни има за 5 училища в страната, едно от които е в община Садово в Пловдивска област.

Общият успех от националните външни оценявания тази година е по-висок, макар да се очакваше, че новите моменти в организацията на провеждането им ще понижи резултатите – за първи път диктовката беше на аудиофайл, вместо текстът да се чете от квесторите, а отговорите се пренасяха на отделна бланка.

Хора от системата обръщат внимание, че още през януари са сигнализирали в МОН за противоречие между формата и правилата за информационна сигурност – например, че бланките с отговорите и имената на децата се предават на директора, без да са поставени в плик. Това обаче не е било променено. 

Друг важен момент е, че в правилата беше препоръчително изпитът да се провежда в зали с видеонаблюдение. Макар да имат – заради  зрелостниците, за които камерите са  основно изискване, на много места точно тези помещения не са били използвани за НВО в 4. клас.

По изрично настояване на РУО в Пловдив на такива изпити камери има там, където става предаването на изпитните материали. Сега ще бъде отправено предложение към МОН на НВО в 4. клас да участват квестори от други училища, както е за седмокласниците.

В цялата Пловдивска област малката матура по български език и литература са държали 5660 деца. Средният успех е 5,02. С максимума от 100 точки са 43 ученици, а шестиците са 2615. Двойка са получили 526 четвъртокласници.

Средният успех по математика на 5655 явили се е 4,44. Със 100 точки са 49, с отлична оценка – 976, а със слаба – 594.

С максимален брой точки и по двата предмета са 4 деца. Учениците с по две шестици са 854, а с по две двойки – 313.

Ето как изглеждат челото и дъното на класацията по среден успех на НВО по български език и литература, и математика

 

Училищата с най-добри резултати по БЕЛ на НВО в 4. клас в Пловдивска област

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Николай

Николай

10.06.2021 | 09:26

И да завиждате и да не завиждате децата в града растат по един начин , а по селата по друг начин.Масово градските деца са разглезени неподготвени за живота, абсолютно по всяко отношение. Редно е да седнат и да учат поне но и това им тежи, жалко за родителите им!

Отговори
1 0
Ахмед

Ахмед

10.06.2021 | 01:03

Мулдава и Войсил първи и втори?!Смях!!!!!!Те български дали знаят,да не говорим за четене и писане!Кой кого лъже?Министерството да направи проверка на място и да има наказания.Не само за учители,но за директори и РУО.

Отговори
0 0
Anatema

Anatema

10.06.2021 | 00:34

GRADOVE I SELA ,GRAJDANI I SELYANI ,KATO TAKIVA SRAVNENIYA VSE OSHTE GI IMA V BEZVERNATA,IZOSTANALA,FEODALNA,MUTRENSKA BULGARIYA !

Отговори
0 0
Като горните

Като горните

09.06.2021 | 19:02

Тези изпити се опорочават,като от някои училища се представят резултати на госпожата,а не та децата. Вместо да им диктуват отговорите,да ги научат на писане и смятане.

Отговори
3 0
Мулдав

Мулдав

09.06.2021 | 15:42

Мулдава е турско село, а бг образованието е 100 години смях, още по мое време към 1990 година мой съученик от основното образование се премести на село предвидливо, преди кандидатстване за средно специалното, защото и той знаеше, че даскалите от селата и малките градчета ги подпират с оценките за да се пласират някъде децата от малките селца!

Отговори
3 1
Стар даскал

Стар даскал

09.06.2021 | 16:56

Абсолютно точно. Според мен при кандидатстване на ученици от селкси училища трябва да има някакъв коефициент, който да им се изважда от бала. Абсолютна порнография са матурите по селата, квесторите им решават тестовете по най-бруталния начин. РУО и МОН знаят много добре какво се случва там и нищо не предприемат. Има селски училища с почти изцяло ученици - циганчета, които едвам говорят български, отиват на матура след 7. клас по БЕЛ - масово оценки мн. добър.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?