Следвайте ни

Изненада! Ето го новия декан на юридическия факултет на СУ

viber icon

Проф. д-р Даниел Вълчев е новият декан на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски“, съобщиха в официалния сайт на най-старото висше учебно заведение в България. Бившият вицепремиер и министър на образованието в периода 2005-2009 г. беше избран от Общото събрание на Факултета, проведено на 8 април 2019 г., в конкуренция с доц. Анета Антонова, която беше два мандата заместник-декан по учебната дейност, и проф. Цветан Сивков.

Проф. Вълчев, който наследява досегашния декан проф. Сашо Пенов, чийто втори четиригодишен мандат изтече, ще управлява факултета в периода април 2019 - април 2023 г.

Даниел Вълчев се дипломира в Юридическия факултет на Софийския университет през 1989 година и от следващата година е зачислен за редовен докторант в катедра "Теория и история на държавата и правото“.

През 1995 г. защитава дисертация на тема "Държавната власт в учението за народния суверенитет на Жан-Жак Русо“. През 2004 г. е избран за доцент с хабилитационен труд "От апология на правната норма към теория на правния ред“, а през 2013 г. е избран за професор с хабилитационен труд "Валидност и легитимност в правото“.
Проф. Вълчев е почетен доктор на Soka University, Токио, Япония, както и почетен професор на Шанхайския университет, Китай.

Той е и втори мандат ръководител на катедрата по "Теория и история на държавата и правото“. Член е на Академичния съвет на Софийския университет. Води лекционни курсове по Обща теория на правото, Обща теория на държавата, Политически и правни учения и Защита на правата на човека.

Като министър на образованието въвежда делегираните бюджети на училищата и външното оценяване. В неговия мандат (17 август 2005-27 юли 2009 г.) матурите стават задължителни, без възможност за освобождаване.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?