Следвайте ни

Излязоха резултатите от матурите в 10. клас: Пловдивска област пета по български, №13 по математика

Математическата гимназия е сред училищата с най-високи резултати и по двата предмета, ЕГ "Пловдив" - по БЕЛ

viber icon

Учениците от Пловдивска област са на пето място в страната по резултати от националното външно оценяване по български език и литература, а по математика – на 13. позиция.

Сред най-добре представилите се учебни заведения по български език и математика са ЕГ "Пловдив" - със среден успех 37,21 т., и МГ "Акад. Кирил Попов" - с 35,63 точки. Математическата е сред първенците и по математика - с 45, 57 точки.

В цяла България десетокласниците са се представили по-добре на изпита по български език и литература (БЕЛ) отколкото на този по математика на първото национално външно оценяване. Миналата година то бе отменено заради пандемията. По новия закон вече се полага на финала на първа гимназиална степен.

Средният резултат по БЕЛ е 22,50 точки от максимум 50 (45%). Успехът по математика е по-нисък – средно 13,84 (27,68%).

Девет ученици имат 0 точки и по двата предмета. И на двата изпита нито един не е постигнал максимален резултат.

Това показват данните от задължителните изпити в Х клас, които бяха публикувани днес.

Само трима ученици имат 48 от 50 възможни точки на изпита по български език и литература. 96 са работите с нула точки.  

Като цяло десетокласниците лесно извличат информация от текст и таблица при задачите с избираем отговор, но имат проблем при обработването на информация, когато от тях се изисква свободен отговор. 86% от учениците знаят речниковото значение  на думите. Близо 2/3 от тях са показали, че могат да формулират един или два кратки контрааргумента по дадено твърдение. 

Много от десетокласниците са предпочели да пишат теза, без да я обвързват с откъса от посочения изучаван художествен текст. 18% от тях не са се справили със задачата за редактиране. 

Задачите по математика проверяваха усвоените знания и придобитите умения за разбиране на понятия, прилагане на математически свойства и теореми и др.  С максимален брой точки са 29 десетокласници, 285 не са решили правилно нито една задача. 

Сред регионите с най-високи резултати и по двата предмета се нареждат София, Смолян, Варна, а на опашката остава Разград. Прави впечатление силното представяне по математика на десетокласниците от Ямбол и от Кърджали, които по български език и литература са показали значително по-ниски резултати в сравнение с учениците от останалите региони.

Училищата с най-високи резултати и по двата предмета са предимно математически и езикови гимназии от големите градове – София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе. Място сред тях по математика са намерили също ПГ „Св. Климент Охридски“ в Елхово, както и СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Неделино.

 На национално външно оценяване по български език и литература се явиха 48 809 десетокласници, а по математика – 48 334.

Данните от националното външно оценяване в Х клас ще бъдат част от подготвяния анализ на средното образование. Служебният екип на МОН ще предложи конкретни промени при тези изпити за следващата година.

Ето кои училища са сред най-добрите по резултите на изпита по български език и литература

(Не са взети предвид резултати на учебни заведения с под 20 десетокласници)

И първенците по математика

Снимка: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?