Следвайте ни

Издирват 619 седмокласници, не подали документи за гимназия

viber icon

Учители, директори и кметове обикалят по къщите, за да разберат къде са децата. Неприетите на първо и второ класиране имат шанс да си намерят школо на трето или да кандидатстват след него направо в гимназиите, в които има свободни бройки.

Учители, директори и кметове издирват 619 седмокласници от Пловдивска област, които не са подали документи в кампанията за прием в гимназиите. Ако не се включат в предстоящото трето централизирано класиране или не кандидатстват след него до края на лятото направо в училищата, ще отпаднат от системата.

Общо 5748 ученици в областта тази година завършиха основно образование, на националното външно оценяване по български език се явиха около 5600, а по математика - 5380. 619 неучастващи в кампанията за гимназиите означава, че всеки девети отпада от системата, поне що се отнася до училищата в Пловдивска област.  

Още на първо класиране изпратихме по общините списъците на неподалите документи, но с кодове, а не с имената на учениците, за да няма разкриване на лични данни, обясни началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. На следващите етапи листите са актуализирани.

По думите й, не всички отпадат от системата на образованието, защото вече има установени случаи, в които учениците са поели за чужбина.

До края на юли директорите на училищата, в които учениците са се обучавали в 7. клас през настоящата година, трябва да изпратят информация в Регионалното управление на образованието за всеки от списъка на неучаствалите в първо класиране. От тях се иска да посочат причините -  дали ученикът е оставен на поправителни изпити, или е в чужбина, дали продължава образованието си в училище извън област Пловдив или в училище към Министерството на културата или Министерството на младежта и спорта.

При отказ на ученика или родителя за продължаване на образованието в 8. клас призивът към директорите е да ги мотивират детето да не отпада от системата, ако е завършило успешно основно образование, и да подаде заявление за участие в трето класиране. Срокът за това е до 27 юли.

Кметовете на общини също имат задължение да съдействат.

За седмокласниците с двойки за годината втората поправителна сесия за учебната 2019/2020 г. и  издаването на свидетелство за основно образование на положилите изпитите успешно трябва да приключи до 1 септември. Целта е да се гарантира правото на всеки ученик да участва в приема, който е до 10 септември.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

даскала

даскала

27.07.2020 | 08:46

Ама проблемът е, че в градските училища паралелките са с 20 по-малко.

Отговори
1 0
Mqma

Mqma

27.07.2020 | 08:44

Това са деца от етноса... особено момичетата - или си женят, или не ги пускат да пътуват. Затова не трябваше да се маха 8 клас, а да се въведе до 10 клас в селските училища.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?