Следвайте ни

Издирват 280 седмокласници да подадат документи за гимназия

Класират ученици и без участие в малките матури

viber icon

Най-малко 280 седмокласници ще бъдат издирени поименно, за да бъдат уговаряни родителите им да попадат документи за гимназия.

 По данни на Регионалното управление на образованието от общо 5852 завършващи основно образование в Пловдивска област на националното външно оценяване по български език и литература не са се явили 238, а по математика - 278 ученици.

Въпреки това според нормативната уредба те имат право да кандидатстват, като при балообразуването резултатът от изпитите ще се счита за нула точки. Именно това ще е задачата на експерти, директори и кметове на населени места - да убедят семействата децата да не прекъсват образованието си.

Конкретните процедури обаче ще се задействат след първо класиране, обясни старши експерт от РУО Рангел Райчев. Тогава ще се ползва базата данни с учениците, които не са подали документи. Списъци с имената им ще бъдат пратени до общините и школските шефове, които да влязат във връзка с родителите.

Опитът до момента показва, че повечето деца от листата са с двойки за годината и не кандидатстват по тази причина. Ако вземат поправките наесен, те имат възможност да заемат останали незапълнени места. Има обаче и такива, които категорично отказват да продължат образованието си - с тях ще работят екипите по механизма за обхват и задържане в клас.

Сред неявилите се на изпитите има и деца със специални образователни потребности. Те са били насочени от комисия да кандидатстват по регламента за учениците с хронични заболявания, а не по общия ред. Затова родителите са преценили да им спестят стреса около явяването на малките матури.

И в събота, и в неделя продължи проверката на писмените работи. По математика има и такива, които са пратени на арбитраж.

Крайният срок за обявяване на резултатите изтича днес.

След това от 5 до 7 юли е подаването на документи за участие в първо класиране - онлайн или на хартия, в 22. центъра. Първото класиране трябва да е ясно на 13 юли.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?