Следвайте ни

Издават бележки за училище и градина в „зелени коридори“

Ако детето не е новозаписано, в забавачката ще го приемат и само с декларация от родител

viber icon

За новата учебна година медицинска бележка и изследвания ще се искат само за новопостъпващите в детска градина или ясла, а останалите деца могат да се върнат и единствено с декларация от родител, че хлапето няма симптоми и не е било контактно със заразени от коронавирес в последните 14 дни. 

Облекченият регламент е с цел да няма струпване на деца и родители пред лекарските кабинети и е посочен в указания, подписани от главния санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев. Те са пратени до Националното сдружение на общините и МОН.

Декларациите, които се изискваха и при отварянето на детските градини и ясли по време на извънредното положение, ще се дават от учебните заведения. За улеснение на родителите бланка ще може да се тегли и от сайтовете им.

Такъв документ обаче няма да е достатъчен при отсъствие над 2 месеца. В този случай семейството пак трябва да представи резултати от чревни изследвания.

Ако детето е боледувало, пък се иска медицинска бележка от лекаря му, че вече е здраво.

За новопостъпващите остава в сила пълният набор от документи, които се изискваха преди: бележка, талон за профилактични прегледи, чревни изследвания и резултати от тестове на кръв и урина.

За учениците остават задължителни медицинските бележки, които се вадят преди началото на учебната година. С цел да се разделят потоците пред кабинетите на джипитата обаче те ще се издават само в определени дни – вторник и четвъртък. Във всеки друг ден извън тези „зелени коридори“ профилактичните прегледи няма да бъдат платени от Здравната каса. Ще се иска и предварително запазен час, за да се контролира потокът и да няма опашки.

Лични лекари обаче са леко озадачени от инструкцията да дават бележките във вторник и четвъртък, защото тогава са детските консултации с бебетата.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?