Следвайте ни

Избрани спецченгета ще ровят в масивите на МОН

Ще работят от места, които се ползват само за дейността. От всяка проверка в системата ще остава следа

Само конкретни служители на ДАНС ще имат достъп до информационните масиви на МОН, ще влизат в базите данни от компютри, които се ползват само за това, а после ще остава следа кой за каква информация е ровил. Макар че министърът на образованието Красимир Вълчев и председателят на ДАНС Димитър Георгиев са се разписали под този регламент, инструкция за достъп на спецслужбите до информационните фондове на МОН буди притеснения доколко ще бъдат опазени личните данни.

 


Както „Марица” съобщи, идеята да се даде достъп на ДАНС до масивите на МОН е с цел предотвратяване на ранна радикализация у младежите. Проектът за инструкция как да става това е подложен на обществено обсъждане до 9 септември.

 


Зам.-министър Деница Сачева е категорична, че „този документ има обществен, а не полицейски характер”. Тя обосновава целесъобразността му с изнесени данни от експерти по сигурността, че възрастта за радикализация спада от 15-16 г. до 12 г. Смисълът на това ДАНС да ползва регистрите на МОН е по-добро взаимодействие по отношение на превенцията, обясняват от МОН.

 


Проектът за инструкция за достъп на ДАНС до информационните фондове на МОН предвижда ръководството и контролът да са в ръцете на образователния министър и председателя на ДАНС. Ако се приеме, спецслужбите ще могат да правят справки в няколко основни масива: регистъра за завършено основно и средно образование, както и за степен на професионална квалификация; регистъра на завършилите студенти и докторанти; регистъра на прекъсналите - по степен на обучение и професионално направление; националната електронна система за предучилищно и училищно образование; информация за движението на децата и учениците.

 


Предвижда се достъпът да е 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата, като от двете ведомства ще има „точки за контакт” - определени служители от специалната дирекция „Сигурност” в ДАНС (СДСДАНС) и от дирекция „Информационни и комуникационни технологии” в МОН.

 


Реално влизането в системата ще става от тъй нареченото автоматизирано работно място, което ще се намира в ДАНС, като се ползва виртуална частна мрежа - VPN защитена връзка. Тези работни места ще се администрират от системни администратори на ДАНС. От тях няма да има достъп до интернет и до други бази данни, а ще се ползват само за целта.

 


За да влезе спецченге в масивите, процедурата стъпка по стъпка е следната: шефът на СДСДАНС праща искане до министъра на образованието, който от своя страна дава права за достъп до данните на конкретен служител от спецслужбите.

 


Двете ведомства ще разполагат със списъци на хората с достъп, като са длъжни да уведомяват за промени до 5 работни дни. Дирекция „Информационни и комуникационни технологии” в МОН ще има правомощия да проверява какви справки са извършвани по искане на СДСДАНС. Всички действия на спецченгетата с осигурен достъп ще се записват и съхраняват в база данни, която ще остава част от информационните масиви, в които е търсено. Разходите по работата на механизма изцяло се поемат от ДАНС.

 


По думите на зам.-министъра на образованието Деница Сачева и до момента спецслужбите са получавали информация, но достъпът бил децентрализиран. Според нея занапред процесът ще е по-добре регламентиран и в по-висока степен контролиран. Нямало как готвената инструкцията да бъде отменена, но можело да се прецизира.

 

 

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?