Следвайте ни

Изборът на четиво подсказва какво мъчи тийнейджъра

Не спирайте да четете на детето, когато то се научи самичко

viber icon

Работата по книгата, за да достигне тя до българските читатели, отне 3 г., разказва Валентина Стоева. Тя е председател на фондация „Детски книги“. Повече от 10 г. работата <210> е свързана с насърчаване на четенето. Координатор е и на единствената национална награда „Бисерче вълшебно“, в която само  деца гласуват за книгите. Именно тя представи наръчника под тепетата по време на фестивала „Пловдив чете“.

„Технологиите днес  са конкуренция на книгите и децата много по-лесно посягат към тях. С книгите, за разлика от екрана, удоволствието идва по-късно във времето, то е много силно, но трябва детето да има търпение. Ние обаче живеем в стресова ситуация и се търси незабавно удовлетворение и дигиталните технологии спестяват това търпение - казва Стоева. - В книгата си Алисън Дейвид представя четенето като логично свързано с етапа на детското развитие. Бебетата имат потребност да пипат книгите. По този начин предметът книга влиза в живота на детето. Когато детето стане на възраст от 2 до 6 г., книгите трябва да са с картинки. Често обаче родителите намират тези книги за безсмислени. Това са книги, в които текстът и илюстрациите са свързани. Ако възрастен прочете текста, няма да разбере нищо, но когато гледат илюстрациите, децата научават новата информация - обяснява Стоева. - Друг етап е, когато децата тръгнат на училище. Тогава те имат нужда от съвети. Четящите родители правят грешка в този етап - когато детето се научи да чете само, спират да му четат. Пренебрегва се фактът, че до трети клас децата се учат да автоматизират процеса четене. Едва след това се наблюдава осмисляне на това, което са прочели. В периода на израстването на детето книгите може да се окажат единственият начин, по който да се достигне до него. Дори изборът на книга тогава показва какви проблеми има то“, казва Валентина Стоева.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

клошар букинист

клошар букинист

15.07.2021 | 14:43

Майните са тъппи парчета и набедени за някаква си култура там, защото книгите се изхвърлят по кофите за смет, никой не ги чете, камо ли да ги спаси, като ги събере! Събота и неделя цели библиотеки, изхвърлени!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?