49

Избират университет в чужбина още преди гимназията

Все повече пада възрастта, на която се избира къде да се следва в чужбина. Идват дори 14-годишни ученици със своите семейства и искат да се ориентират за университет зад граница, още преди да са избрали гимназията у нас, каза управителят на „Интеграл“ у нас Кристина Божилова. Тя е сред консултантите, които ориентират кандидати на провеждащото се днес в Пловдив изложение „Световно образование“. 

Според Божилова опитите за все по-ранно насочване се дължат на промяната в образователната система  у нас – след 10. клас вече се избират предмети за профилирана подготовка. В същото време висшите училища зад граница държат тя да е по точно определени дисциплини за конкретна специалност. Така например, ако учениците не са изучавали като профилиращи математика и физика, не могат да се борят за място в „Компютърни науки“.

Изборът на профил кара и родителите на шестокласници да бързат да съберат информация какво ще е нужно на детето на финала на средното образование, още преди да го е започнало, за да продължи след дипломирането обучението си в чужбина.

На форума „Световно образование“, който продължава до 17 часа днес, своите програми представят 45 висши училища от Европа и Америка.

Към момента образователните консултанти отчитат 12% ръст на интереса към кандидатстване в чужбина в сравнение с миналата година. Ковид не отказа българите, но някои от тях отложиха следването и в момента идват  младежи, които са завършили в предишни години, каза  Божилова.

Прави впечатление, че все по-често те владеят по повече от един език, от 11-12-годишна възраст започват да се готвят с втория. Това помага после при кандидатстването. Преди се избираше една дестинация, сега се търсят още 2-3 алтернативи. До това се стига, след като Брекзит повиши драстично таксите във Великобритания и потокът от българи се пренасочи основно към Холандия. Там обаче има огромни трудности с намирането на квартира, защото висшите училища нямат кампуси, а прииждат студенти от цял свят.

Кандидатите искат образование на приемлива цена, но и лесно битовото устройване, затова все повече се ориентират към Белгия и Италия, обясни Божилова.

Все по-атрактивни са и предлаганите специалности. Понякога се налага да се обяснява на желаещите, че това, което са избрали, докато завършат, няма да е актуално. Или пък, че нещо, което им звучи странно, ще е нужно на пазара на труда след 4 години при дипломирането им.  Една от професиите на бъдещото например е етичен хакер. Служителите на тази позиция ще се грижат за чистотата в интернет пространството.

Венета и Ивайла в момента са десетокласнички в паралелката по компютърна графика в Математическата гимназия. Дойдоха на форума с намерение да сменят и сферата, и държавата. Венета иска да учи икономика в Австрия. Но не е окончателно - желанията се променят и най-често това зависи в голяма степен от преподавателя по някой предмет, сподели майка й. Ще подкрепи обаче избора на дъщеря си, който в момента клони към английска програма в немскоезичната страна. Опасява се, че по-трудно ще се справи с термините на немски. Венета вече проучила възможностите и у нас - в Нов български университет. Специалностите там не са точно каквото искам, а алтернативните са остарели, каза десетокласничката.

Ивайла и нейната майка пък си тръгнаха от изложението с решението, че момичето ще следва медицина и остава тук.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
роси

роси

27.03.2023 | 22:41

и даскалите си гледат телефона и децата ! трагедия е в час!

Отговори
2 0
СИЛВИЯ

СИЛВИЯ

27.03.2023 | 12:02

В 5 клас сричат , имат огромни проблеми днешните ученици. Дори не могат да усвоят минимума който трябва, родителите нямат реална представа за децата си!Образованието е много ниско ниво , дано да има промени , че нещата ще станат още по зле.

Отговори
2 0
СКО ТОВЕ ГЯУРСКИ

СКО ТОВЕ ГЯУРСКИ

27.03.2023 | 08:52

ЩЕ УМ РЕТЕ!

Отговори
0 2
В ЧАСОВЕТЕ С ПЛУВАНЕ

В ЧАСОВЕТЕ С ПЛУВАНЕ

27.03.2023 | 08:49

ДАСКАЛА СИ ГЛЕДА У ТЕЛЕФОНА, А КОГАТО СА НА ДВОРА САМО НАРОДНА ТОПКА. ПОНЕ ТАКА Е У 45 СПОРЕД ДЕЦАТА :) К Е НЕФ, С ТЪ ПИ СКО ТОВЕ!

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?